Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Byggnadsverk

Världens 8 häftigaste slott

Uppdaterad 31 okt 2022
Det finns tusentals häftiga och vackra slott i världen. Vi har valt ut de åtta mest enastående.

Slott är en generell benämning på storslagna byggnader som uppförts av kungar, furstar, adelsmän och andra förnäma personer. Riktigt gamla slott var ofta fästningar som delvis hade som syfte att skydda mot fiender, medan de slott som byggdes efter medeltiden helst bara skulle vara så överdådiga som möjligt för att bekräfta ägarens status. Det finns därför tusentals häftiga och vackra slott i världen, men eftersom vi inte kan lista allihop så har vi valt ut de åtta slott som vi tycker är mest enastående. Varsågod – världens häftigaste slott! Missa inte heller Sveriges 15 häftigaste slott.

8. Potalapalatset, Tibet

Ett palats definieras ibland som "ett obefäst slott i stadsmiljö", och därför tycker vi att Potalapalatset förtjänar en plats på listan. Potalapalatset ligger på 3 700 m höjd i Tibets huvudstad Lhasa och var Dalai lamas vinterresidens sedan 600-talet.[1] Mellan 1643 och 1653 uppfördes palatset så som vi ser det idag, och det var Tibets regeringsbyggnad och andliga centrum fram till 1959, då den fjortonde och nuvarande Dalai lama tvingades fly till Indien när det tibetanska upproret slogs ner av kineserna.[2] Det är svårt att hitta samstämmiga källor på detta – men troligtvis skadades byggnaden något av kinesisk beskjutning under upproret, och under kulturrevolutionen som inleddes 1966 länsades Potalapalatset troligtvis av kineserna på konst, skripter och historiska dokument. Idag är palatset upptaget på UNESCO:s världsarvslista. I det Vita palatset finns många skulpturer, 698 väggmålningar, massor av annan historia samt en stor ceremonihall med Dalai lamas tron, medan det Röda palatset innehåller kvarlevorna av tidigare Dalai lamaer.[1]

7. Castelul Peleş, Rumänien

Castelul Peleş började byggdes mellan 1873 och 1883 på iniativ av kung Carol I av Rumänien,[3] under vars styre landet fick sin självständighet (1878). På platsen, som ligger i bergskedjan Karpaterna, uppförde Carol I ett slott som skulle fungera som familjens sommarresidens.[3] Här spenderade sedan kungafamiljen somrar fram till 1947,[3] då slottet övertogs av den nytillträdda kommunistregimen i landet. Idag har Castelul Peles återgått i kungafamiljens ägor, men hyrs ut till staten som låter slottet vara öppet för allmänheten.
Annons
Annons

6. Palácio Nacional da Pena, Portugal

Palácio Nacional da Pena står på toppen av en hög kulle ovanför staden Sintra i Portugal, cirka tre mil från huvudstaden Lissabon. Vid klart väder kan slottet ses från långt håll, och hit kommer många slottsintresserade varje år för att beundra den ovanligt färgglada byggnaden. På kullen byggdes på 1100-talet ett litet kapell, som ersattes av ett kloster i början på 1500-talet.[4] På 1830-talet övergavs klostret, men köptes snart av prins Ferdinand II (senare kung) som byggde ut det till ett ståtligt palats.[4] Det färgglada slottet är idag ett museum och ett världsarv. Världens Häftigaste har besökt Sintra, och förutom slottet är även den stora skogsparken runt slottet fantastisk.

5. Cinderella Castle, USA

Okej, det är väl egentligen inget riktigt slott, men Cinderella Castle i Disney World i Florida är ändå häftigt nog för att få vara med på listan. Slottet, som även har en kopia i Tokyo Disneyland, är byggt med en teknik som kallas forcerat perspektiv, vilket innebär att slottets proportioner blir mindre ju högre upp man kommer, vilket i sin tur ger intrycket av att slottet är mycket högre än vad det egentligen är. I Cinderella Castle finns bland annat en restaurang och en svulstig lyxsvit. Ett annat nästan lika spektakulärt Disney-slott är Törnrosas slott på Disneyland Park i Paris.

4. Matsumoto slott, Japan

Slottet i staden Matsumoto i Japan kallas ibland "Kråkslottet" på grund av sin svarta exteriör och sina vingliknande former. De första delarna av slottet byggdes troligtvis på 1500-talet, troligtvis av en familj vid namn Ishikawa (man vet inte så mycket om slottets tidiga historia).[5] I perioder har "Kråkslottet" inhyst stadens ledare, och är listat som en National Treasure of Japan av landets regering, en utmärkelse som ges till historiskt viktiga byggnader som bör bevaras. Idag är större delen av slottet öppet för allmänheten.
Annons
Annons

3. Burg Hohenzollern, Tyskland

Burg Hohenzollern står på toppen av en kulle ovanför staden Hechingen i Tyskland. Slottet, som från början tillhörde familjen Hohenzollern, har en historia som går tillbaka till 1000-talet, och på 1200-talet hade det utvecklats till ett stort slottskomplex.[6] År 1423 totalförstördes slottet i strider, men en ny och stadigare borg byggdes snart upp, vilken tog sig igenom trettioåriga kriget på 1600-talet, men hade förfallit i början av 1800-talet.[6] Den nuvarande versionen lät byggas på 1800-talet av kung Fredrik Vilhelm IV av Preussen.[6] Burg Hohenzollern skadades sedan i jordbävningar år 1970 och 1978.[6] Idag är slottet, med sina många tinnar och torn, en populär turistdestination.

2. Grad Predjama, Slovenien

En mil utanför staden Postojna i Slovenien finns världens enda slott som byggts inuti en grottöppning. Man vet inte exakt när det svårintagliga slottet byggdes, men det nämns första gången i skrifter på 1200-talet och ägdes då av herrarna som styrde Aquileia, en närliggande stad som idag ligger i Italien.[7] På 1400-talet var Grad Predjama hem åt en riddare vid namn Erazem Lueger, som gjorde sig osams med habsburgarna (det tyska furstehuset som då regerade över större delen av Europa).[7] Kejsaren skickade trupper som belägrade slottet, men soldaterna visste inte att Erazem fick förnödenheter genom grottsystemet.[7] Till slut blev han dock förrådd av en tjänare och tagen med byxorna nere när en välriktad kanonkula träffade honom just när han gick på toaletten inne i slottet.[7] Efter Erazems död förstördes slottet, men ett nytt byggdes upp, som dock förstördes i en jordbävning 1511.[7] Det tredje och nuvarande slottet byggdes i slutet av 1500-talet av ärkehertig Karl II av Inre Österrike.[7] Det blev ett statligt museum efter andra världskriget.[7]

1. Schloss Neuschwanstein, Tyskland

Schloss Neuschwanstein är ett av världens mest kända slott, och utan tvekan ett av de allra vackraste. Slottet har fått utgöra motiv på många affischer och pussel, och var också en av 20 finalister i omröstningen om världens 7 nya underverk, men hamnade utanför den slutgiltiga listan. Slottet började byggas 1869 av den excentriske kungen Ludvig II av Bayern, på en plats där det tidigare hade stått två medeltida borgar.[8] År 1884 kunde Ludvig II flytta in, i rum som var överdådigt dekorerade och hade väggar och tak fulla med illustrationer från gamla sagor och legender.[8] Ludvig II var en drömmare som ville fly från verkligheten, men han fick bara bo i sitt sagoslott i två år innan han arresterades och fördes bort på initiativ av den politiska ledningen i Bayen, som hade tröttnat på kungens dyra excentriciteter.[9] Två dagar senare hittades Ludvig II under mystiska omständigheter död, tillsammans med sin psykiatriker.[9]
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
[2]
"Potala". NE.se. Läst 31 okt 2022.
[3]
"Peles Castle". Romania Tourism. Läst 31 okt 2022.
[4]
"The History of Park and National Palace of Pena". Parques de Sintra. Läst 31 okt 2022.
[5]
"The age of the castle construction". Matsumoto Castle, National Treasure of Japan. Läst 31 okt 2022.
[6]
"Castle history". Burg Hohenzollern. Läst 31 okt 2022.
[7]
"Predjama Castle". Culture.si. Läst 31 okt 2022.
[8]
"Idea and History". Neuschwanstein Castle. Läst 31 okt 2022.
[9]
"King Ludwig II of Bavaria". Neuschwanstein Castle. Läst 31 okt 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden