Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Byggnadsverk

Världens 20 fulaste byggnader

Uppdaterad 31 okt 2022
Följ med på en resa bland smaklöshet och gråbetong i denna lista över vad vi tycker är världens fulaste byggnader.

"Vad tänkte dom på?" är en fråga som dyker upp när man ser dessa fula hus som av totalt outgrundliga anledningar har låtits uppföras jorden runt. För att göra listan mer intressant har vi valt byggnader som inte bara är fula, utan också unika.

20. Edificio Mirador i Madrid, Spanien

Det LEGO-inspirerade Mirador i Madrid färdigställdes 2005 och designades av en holländsk arkitektstudio i samarbete den spanska arkitekten Blanca Lleó Fernández.

19. Nakagin Capsule Tower i Tokyo, Japan

Nakagin Capsule Tower byggdes färdigt 1971 och bestod av förfabrikerade fyrkantiga kapslar fästa vid en betongstomme. Kapslarna var knappt 10 m2 och innehöll små lägenheter. Byggnadens invånare röstade 2007 för att tornet skulle rivas på grund av oro för asbest och missnöje med eländiga och – hör och häpna – trånga levnadsförhållanden.[1] Byggnaden började äntligen nedmonteras 2022.
Annons
Annons

18. Centre Georges-Pompidou i Paris, Frankrike

Nej, det pågår ingen renovering, utan det franska konstmuseet i Paris ska faktiskt se ut så här. Byggnadens arkitekter tyckte att det skulle vara snyggt om alla ventilationsrör, vattenrör och elledningar gick utanpå huset. Museet invigdes 1977 och hatades direkt av kritikerna, som liknade det med en oljeraffinaderi.[2]

17. Fuji TV:s huvudkontor i Tokyo, Japan

Den japanska TV-kanalen Fuji TV är bland annat känd för sina knasiga game shows. Många av programmen spelas in i den här säregna byggnaden, som har en design som är minst sagt egendomlig. Den stora bollen används som observationsdäck för turister.

16. Container City i London, Storbritannien

Vill man bo i en container så finns det numera flera områden i London att välja mellan. Ett byggnadsföretag som specialiserat sig på att göra bostäder av containrar har färdigställt flera projekt i staden. Lägenheterna i Container City (bilden) är tack och lov fräschare än vad utsidan ger sken av.
Annons
Annons

15. FBI:s högkvarter i Washington, D.C., USA

FBI:s högkvarter byggdes 1975 i Wahington, D.C. och döptes till J. Edgar Hoover Building. Liksom de flesta andra deprimerande beongkonstruktioner på listan så är huset byggt i arkitektstilen brutalism, och bara byggnaden i sig är en anledning för USA:s mest efterlysta att fortsätta hålla sig undan lagen.

14. Tours Aillaud i Paris, Frankrike

Tours Aillaud är 18 fula hus som byggdes 1977 i Paris-förorten Nanterre. De kallas även Tours Nuages eftersom det tydligen ska se ut som moln på väggarna (nuages betyder moln på franska). Fönstrena är både fyrkantiga och droppformade, och själva husen ser ut som ihopbuntade skorstenar.

13. Bolwoningen i 's-Hertogenbosch, Nederländerna

Om man tittar på en satellitbild över den holländska staden 's-Hertogenbosch så ser man snart något som ser ut som stora golfbollar utslängda i ett grönområde. De futuristiska husen byggdes i början på 80-talet och innehåller väldigt kompakta lägenheter.
Annons
Annons

12. Habitat 67 i Montréal, Kanada

Habitat 67 byggdes till världsutställningen i Montréal 1967 och blev en stor sensation och ett genombrott för arkitekten Moshe Safdie.[3] Dock vågade ingen annan stad låta Safdie bygga något liknande.[3] I likhet med Nakagin Capsule Tower består bostäderna av monteringsfärdiga moduler.

11. Pilgrimskyrkan i Neviges, Tyskland

Den här betongkyrkan i Tyskland ritades av den kända arkitekten Gottfried Böhm. Man börjar ju undra hur hans andra skapelser ser ut.

10. Ponte City i Johannesburg, Sydafrika

Ponte City är en reklamprydd skyskrapa i Johannesburg som är ihålig inuti så att mer ljus ska komma in i lägenheterna. Från att på 70-talet ha varit en eftertraktad adress, bodde på 90-talet här mest kriminella som fyllde hålet i den redan fula byggnaden med sopor. Idag är det bättre ordning i huset.[4]
Annons
Annons

9. Royal National Theatre i London, Storbritannien

Den brittiska kungliga nationalteatern huserar i en byggnad som av självaste prins Charles har jämförts vid ett kärnkraftverk.[5]

8. TV-tornet i Zizkov i Prag, Tjeckien

Hur gör man ett redan fult TV-torn ännu fulare? Jo, man dekorerar det med obehagliga krypande bebisar. Tornet är det ofrånkomliga landmärket i stadsdelen Zizkov i Prag.

7. Slovak Radio:s huvudbyggnad i Bratislava, Slovakien

Slovakiens public service-kanal Slovak Radio lät 1983 bygga denna bruna uppochnedvända pyramid i huvudstaden Bratislava.
Annons
Annons

6. Bullring i Birmingham, Storbritannien

Världens fulaste köpcentrum hittar vi i Birmingham i England. Bullring Shopping Centre täcks av 15 000 runda aluminiumskivor och ska tydligen likna en paljettklänning.[6]

5. Boston City Hall i Boston, USA

När designen på Bostons stadshus presenterades för stadens borgmästare på 60-talet blev han helt paff, och någon annan i samma rum ska ha utbrustit "What the hell is that?".[7] Huset blev utsett till "världens fulaste byggnad" i en större undersökning på internet 2008.[8]

4. Elephant Building i Bangkok, Thailand

Thailands nationaldjur, elefanten, vanäras i Bangkok med Chang Building, även kallad Elephant Building. Huset från 1995 innehåller både kontor och bostäder och är över hundra meter högt, vilket gör att det tyvärr syns över en stor del av staden. Byggnaden designades av en av Thailands mest kända arkitekter, Sumet Jumsai.
Annons
Annons

3. Nationalbiblioteket i Pristina, Kosovo

Kosovos huvudstad Pristina är inte direkt den vackraste platsen på jorden, och kronjuvelen i det cementgråa samhället är stadens nationalbibliotek. Den unika byggnaden är sammansatt av flera fyrkantiga betongklumpar, som kröns av vita glaskupoler i olika storlekar. Allting täcks av ett fisknätsliknande metallgaller som får hela huset av likna ett fängelse.

2. Ryska ambassaden i Havanna, Kuba

Att vara diskreta var inte direkt vad sovjetkommunisterna tänkte på när de byggde sin ambassad i Havanna 1987. Kubas nära vänskap med Sovjet ledde till att huvudstaden idag övervakas av den i särklass fulaste ambassaden i världen.

1. Torre Velasca i Milano, Italien

Milanos citykärna domineras av denna förfärliga skapelse – en minst sagt innovativ skyskrapa som byggdes på 50-talet. Arkitekterna blandade modernistisk betongarkitektur med former från medeltida slott, och resultatet blev – tycker vi – det fulaste huset i hela världen.
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
Dana Varinsky. "This Tokyo micro apartment tower looks like a stack of giant washing machines". Business Insider. Publicerad 15 juni 2016. Läst 31 okt 2022.
[2]
Jonathan Glancey. "Pompidou Centre: A radical with enduring appeal". BBC. Publicerad 21 okt 2014. Läst 31 okt 2022.
[3]
Karrie Jacobs. "Moshe Safdie and the Revival of Habitat 67". Architect Magazine. Publicerad 12 maj 2015. Läst 31 okt 2022.
[4]
David Smith. "Johannesburg's Ponte City: 'the tallest and grandest urban slum in the world...". The Guardian. Publicerad 11 maj 2015. Läst 31 okt 2022.
[5]
"Prince of Wales always outspoken on modern architecture". The Telegraph. Publicerad 12 maj 2009. Läst 31 okt 2022.
[6]
Justine Halifax. "The 1960s dress that inspired iconic Selfridges design". Birmingham Mail. Publicerad 12 maj 2015. Läst 31 okt 2022.
[7]
Leon Neyfakh. "How Boston City Hall was born". Boston Globe. Publicerad 12 feb 2012. Läst 31 okt 2022.
[8]
Edward Mason. "Boston City Hall named world’s ugliest building". Boston Herald. Publicerad 15 nov 2008. Läst 31 okt 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden