Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Byggnadsverk

Världens 8 högsta byggnader

Uppdaterad 2 nov 2022
Vilken är egentligen den högsta byggnaden på jorden? Världens högsta byggnader utses av Council on Tall Buildings and Urban Habitat. Höjden mäts till byggnadernas topp och antenner gills inte.[2] En byggnad klassas av CTBU som en byggnad om minst hälften av dess höjd utgörs av ockuperbara våningar.[2] Därför är torn – som det 634 m höga TV-tornet Tokyo Sky Tree[3] - inte inkluderade på listan. Här är världens åtta högsta byggnader.

7. CTF Finance Centre, Tianjin, Kina - 530 m

CTF Finance Center invigdes 2019 och är den nyaste byggnaden på listan. Skyskrapan kallas även Tianjin Chow Tai Fook Binhai Center – Binhai är stadsdistriktet den ligger i, och Chow Tai Fook är företagskonglomeratet som låtit uppföra skrytbygget. Den aerodynamiska byggnaden är 530 m hög[1] och innehåller kontor, hotell och lägenheter.

7. CTF Finance Centre, Guangzhou, Kina - 530 m

Chow Tai Fook har också låtit bygga en gigantisk skyskrapa i metropolen Guangzhou. Byggnaden blev klar i oktober 2016 och är precis lika hög, 530 m,[1] som sin något nyare systerskrapa i Tianjin. I CTF Finance Centre i Guangzhou finns konferenslokaler, hotell, observatorium, kontor och shopping.
Annons
Annons

6. One World Trade Center, New York, USA - 541,3 m

Efter den tragiska terrorattacken 2001 när World Trade Center-tornen rasade samman började man snart planera en ny byggnad som skulle ersätta och hedra de fallna tornen. Resultatet blev One World Trade Center, designad för att vara den säkraste kommersiella byggnaden i världen,[4] som blev inflyttningsklar 2014.

Enligt CTBU får spiran ingå i byggnadens totalhöjd. Med detta är det 541,3 m höga[1] One World Trade Center den högsta byggnaden på det västra halvklotet. Utan spiran är tornet 417 m högt, vilket är exakt samma höjd som det norra av de gamla World Trade Center-tornen hade.[4] Utan observationsdäcket på toppen mäter tornet 415 m, vilket är lika högt som det gamla södra WTC-tornet.[4] Byggnadens bas har en area som är lika stor som de gamla tornen, och den totala höjden på 541,3 m motsvarar 1 776 fot, vilket även är årtalet då USA förklarade sig självständigt.[4]

5. Lotte World Tower, Seoul, Sydkorea - 554,5 m

Lotte World Tower är en 554,5 m hög[1] slank skyskrapa i Sydkoreas huvudstad Seoul som invigdes i April 2017. Under vinter-OS i Pyeongchang 2018 hade man dekorerat byggnaden med LED-belysning som fick den att likna en olympisk fackla. Skyskrapan uppfördes av företagsgruppen Lotte och innehåller affärer, kontor, lyxhotell och ett observationsdäck med glasgolv. Här finns också ett officetel  – ett vanligt koncept i Sydkorea där folk bor i små lägenheter, jobbar i samma byggnad och har tillgång till hotelliknande service.

4. Ping An Finance Center, Shenzhen, Kina - 599,1 m

Ping An Finance Center lät uppföras av finansföretaget Ping An och öppnade 2017. Skyskrapan ligger mitt den kinesiska miljonstaden Shenzhen, som de senaste årtiondena upplevt en enorm tillväxt. År 1979 bodde här 30 000 invånare, men efter att på prov ha öppnats för utrikes handel och investering växte staden explosionsartat och 2015 levde enligt vissa beräkningar över 12 miljoner människor i staden.[5] I Ping An Finance Center, som med sina 599,1 m är Kinas näst högsta byggnad,[1] finns affärer, hotel och kontor, däribland Ping Ans huvudkontor.
Annons
Annons

3. Makkah Royal Clock Tower, Mecka, Saudiarabien - 601 m

Abraj Al-Bait Towers är ett komplex av megastora byggnader i Mecka i Saudiarabien som invigdes 2012. En stor del av byggnaderna innehåller lyxiga hotell för det ökande antalet besökare Mecka tar emot varje år (muslimska pilgrimer, affärsresande och turister).[6] Det högsta tornet i komplexet – Makkah Royal Clock Tower – är hisnande 601 m högt[1] och pryds av urtavlor som är 43 m i diameter.[6] Förutom hotell innehåller byggnaderna också shopping, parkeringsgarage, konferenscenter och ett månobservatorium. Bilden togs 2010 när komplexet fortfarande höll på att byggas.

2. Shanghai Tower, Shanghai, Kina - 632 m

Shanghai Tower ligger granne med 492 m höga Shanghai World Financial Center och 420,5 m höga Jin Mao Tower.[1] Byggnaden öppnade 2016 och har en höjd på 632 m,[1] vilket gör den till den högsta byggnaden i Kina och den näst högsta i världen. Skyskrapan har en spännande design där nio cylindriska hus har staplats på varandra och inneslutits av en glasfasad som vrider sig likt Turning Torso i Malmö. I tornet finns det besöksutrymmen, restauranger, shopping, kontor, hotell och utkiksplatser.

1. Burj Khalifa, Dubai, Förenade Arabemiraten - 828 m

Burj Khalifa är med sina 828 m[1] inte bara den högsta byggnaden i världen, utan även den högsta konstruktion människan någonsin byggt. Det finns nämligen en handfull radio- och TV-master högre än 600 m, men den högsta mast som byggts, Warsawas radiomast, var "futtiga" 646 m hög (innan den kollapsade).[7]

Burj Khalifa invigdes 2010 och är ett av skrytbyggena i Dubais centrum. Färdigställandet skedde i samband med ekonomikrisen och Dubai fick be om ekonomiskt stöd från grannemiratet Abu Dhabi för att kunna betala byggnaden.[8] Från att under bygget varit känt som Burj Dubai döptes byggnaden vid invigningen överraskande till Burj Khalifa, efter Abu Dhabis dåvarande emir tillika Förenade Arabemiraternas dåvarande president Khalifa bin Zayed Al Nahyan.[8] Byggnaden innehåller kommunikationsvåningar, hotellrum, lägenheter, kontor, restauranger och utsiktsvåningar.
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
"100 Tallest Completed Buildings in the World". The Skyscraper Center. Läst 2 nov 2022.
[2]
"CTBUH Height Criteria for Measuring & Defining Tall Buildings" (pdf). Council on Tall Buildings and Urban Habitat. Läst 2 nov 2022.
[3]
"Tokyo Sky Tree". The Skyscraper Center. Läst 2 nov 2022.
[4]
"One World Trade Center Fast Facts". CNN. Läst 2 nov 2022.
[5]
Rick Gladstone. "Shenzhen: The City Where China’s Transformation Began". NY Times. Publicerad 21 dec 2015. Läst 2 nov 2022.
[6]
"Abraj al-Bayt". Encyclopedia Britannica. Läst 2 nov 2022.
[7]
Mike Janela. "8 Burj Khalifa records for Skyscraper Day". Guinness World Records. Publicerad 3 sep 2014. Läst 2 nov 2022.
[8]
"World's tallest building opens in Dubai". BBC. Uppdaterad 4 jan 2010. Läst 2 nov 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden