Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Djur

Världens 10 sötaste djurungar

Uppdaterad 6 feb 2017
Efter vår populära lista över världens sötaste djur, kommer här topplistan som verkligen får hjärtat att smälta. Världens sötaste djurungar, enligt oss!

10. Tigerungar

Den ståtliga men starkt utrotningshotade tigern finns bara i vissa delar av Asien. Som alla kattdjur föder den söta, fluffiga ungar som vill utforska och leka med allt i sin omgivning. Tigerungar är extremt livfulla, och trots att en kull inte brukar bestå av mer än två eller tre ungar är det mer än nog för en tigermamma att hålla reda på.
Annons
Annons

9. Igelkottsungar

Den lättigenkännliga igelkotten finns i delar av Europa, Asien och Afrika (och på Nya Zealand genom import). Det finns faktiskt inga vilda igelkottar alls i till exempel Amerika, Australien och Japan. Igelkottsungarna föds med de karaktäristiska piggarna precis under huden, för att inte skada modern. Först efter att de nyfödda blivit tvättade för första gången börjar taggarna sticka fram.

8. Flodhästungar

Flodhästar lever på södra halvan av Afrika och är ett av världsdelens farligaste stora djur. De är mycket aggressiva mot människor och kan gå till attack helt utan anledning. De är duktiga simmare och spenderar en stor del av sina liv ståendes i vattendrag. Flodhästen är ett av de få däggdjur som föder sina ungar under vatten, och de nyfödda måste simma upp till ytan för att ta sina första andetag.

7. Lodjursungar

Lodjur är ett sällsynt kattdjur som lever på norra halvklotet. Det finns fyra arter, varav en, rödlon som finns i Spanien och Portugal, är akut hotad av utrotning. Dess ungar må påminna om den medgörliga (nåja...) huskattens, men låt dig inte luras. Lodjursungar är mycket vildare och obeskedligare till beteendet. Bilden är tagen i samband med vägning och mätning av vilda kanadensiska lodjursungar i Maine, USA.
Annons
Annons

6. Vombatungar

Vombaten är ett australiensiskt pungdjur som påminner om en blandning mellan en liten björn och ett vildsvin. De har vassa tänder och långa klor, vilka de använder till att gräva omfattande tunnelsystem. Fullvuxna vombater blir lätt aggressiva om de provoceras eller bara har en dålig dag. Ungarna kan tämjas så pass att de kan klappas och hållas i, men de blir allt självständigare och grinigare ju äldre de blir. Vombater skulle alltså, trots sin mjuka framtoning, passa ganska dåligt som husdjur.

5. Pingvinungar

Pingviner är icke-flygkunniga fåglar som lever på södra halvklotet (förutom Galapagospingvinen som bor precis norr om Ekvatorn). De är snabba och graciösa i vattnet, men charmigt klumpiga på land. Bilden visar en kejsarpingvinunge, vilka ofta figurerar på bilder på söta djur. Falsksjungande Mumble i den animerade filmen Happy Feet är en kejsarpingvin.

4. Tasmanska djävulsungar

Den tasmanska djävulen är ett pungdjur som bara lever på ön Tasmanien utanför Australien. Den blir ungefär lika stor som en liten hund, och karaktäriseras av sin svarta päls, kraftiga kroppsbyggnad, illaluktande odör, skrikande läte och aggressiva beteende. Den tasmanska djävulen är det djur som har det starkaste bettet i världen i förhållande till sin kroppsstorlek. Den kan tämjas, men är i regel vildsint och osocial och skulle därför, precis som sin pung-släkting vombaten, passa dåligt som husdjur. Figuren Taz i tecknade Looney Tunes är baserad på den tasmanska djävulen. Djuret klassas idag som utrotningshotat på grund av en unik form av smittsam cancer som ger hemska ansiktstumörer.
Annons
Annons

3. Sälungar

Sälar finns över hela klotet, men främst i Arktis och Antarktis där de får leva mer ostörda från människan. Sälarna, och då särskilt pälssälarna, har sedan slutet av 1700-talet varit utsatta för en besinningslös jakt som först på senare tid blivit mer och mer reglerad. De är precis som pingviner skapta för att simma, medan särskilt kutarna är så gott som hjälplösa uppe på land (eller på isen). Bilden visar grönlandssälens kut som, med sin fluffiga vita päls och stora vattniga ögon, ofta syns på bilder som propagerar mot sälklubbning.

2. Sengångarungar

Den utrotningshotade sengångaren lever i Sydamerikas regnskogar. Med sina specialanpassade klor klamrar den sig enkelt fast i grenar, och den spenderar större delen av sitt liv högt uppe i djungelns träd. Som namnet antyder rör sig sengångare väldigt sakta och ibland förflyttar de sig bara någon meter i timmen. Honorna föder ungefär en unge om året, men ibland tar det längre tid mellan parningarna då saktfärdigheten kan hindra dem från att träffa en hane på ett tag.

1. Utterungar

Uttrar finns på platser över hela världen, förutom i Australien, Antarktis och på avlägsna öar. Många av arterna är hotade, speciellt eftersom de spenderar mycket tid i vatten och därmed är känsliga för vattenföroreningar. Vuxna uttrar är skojfriska rovdjur som ibland sysselsätter sig med helt nyttolösa aktiviteter bara för nöjes skull. Därmed blir deras valpar ovanligt aktiva busungar (med en ofattbart mjuk underpäls). Kolla in YouTube-videon på den lekande utterungen Sidney (läs också informationen under videon angående att Sidney inte är ett husdjur). När man en gång sett en utterunges outtröttliga lekfullhet och tokiga blick blir utslaget enkelt: Utterungar är världens sötaste djurungar!
Annons
Annons
Liknande
Senaste
Rymden
Rymden
Byggnadsverk
Sport
Sport
Sport
Teknik