Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Byggnadsverk

Stockholms 7 häftigaste byggnader

Uppdaterad 27 aug 2022
Vi har valt ut de mest spektakulära och innovativa byggnaderna i Stockholm.

De senaste åren har staden gett bygglov till flera coola hus ritade av nytänkande arkitekter. Vi har plockat ut sex av dessa nya skapelser, plus en gammal klassiker. Snygg arkitektur eller inte? Det är upp till betraktaren av avgöra. Här är Stockholms häftigaste byggnader enligt oss!

7. Kajen 4

Kajen 4 är ett 24 våningar högt bostadshus på Liljeholmskajen som uppfördes 2014. Huset är klätt med svarta aluminiumplåtar och har utstickande balkonger i varje hörn som blir längre och längre ju högre upp man kommer.

Kajen 4 är ritat av den prisbelönte arkitekten Gert Wingårdh och utsågs till Årets Stockholmsbyggnad år 2015. Årets Stockholmsbyggnad är en arkitekturtävling som funnits sedan 2010, där Stockholms kommun nominerar nybyggnationer som allmänheten sedan får rösta på. Bilden togs 2014. Idag har Kajen 4 sällskap på Liljeholmkajen av tre höghus till.
Annons
Annons

6. Arkitekturskolan

År 2015 flyttade Arkitekturskolan från sin tidigare byggnad, som av många anses vara Stockholms fulaste byggnad, till ett betydligt coolare hus på KTH:s campus vid Valhallavägen. Den ovala byggnaden är klädd med så kallat corténstål – en viss typ av stål som får en skyddande hinna av rost.

Arkitekturskolan ritades av byrån Tham & Videgård Arkitekter och vann 2015 Kasper Salin-priset som utses av bransch- och fackorganisationen Sveriges Arkitekter. Den vann också första plats i Årets Stockholmsbyggnad 2016.

5. Aula Medica

Ett annat böljande hus är Aula Medica som tillhör Karolinska institutet och innehåller aula och kontor. Den glastäckta fasaden har tre rundade hörn, varav det ena hörnet är smalare och kröker sig utåt på ett spektakulärt sätt.

Aula Medica invigdes 2013 och är precis som Kajen 4 ritad av Gert Wingårdh. År 2014 utågs den av tidningen Byggindustrin tillsammans med AB Svensk Byggtjänst till Årets Bygge.

4. Ericsson Kista

Ericsson Kista är som namnet antyder en kontorsbyggnad i Kista som tillhör Ericsson. Den stora fyrkantiga byggnaden skulle inte vara särskilt spännande om inte två av husets sidor hade iögonfallande "sprickor" framhävda av orangefärgat glas.

Byggnaden blev klar 2010 och blev samma år utsedd till Årets Stockholmsbyggnad. Den är ritad av Wingårdh arkitektkontor som ägs av... just det, Gert Wingårdh.
Annons
Annons

3. Victoria Tower

Victoria Tower är ett 34 våningar högt hotell- och kontorshus som står bredvid E4:an i höjd med Kista. Skyskrapan invigdes 2012 och ritades såklart av Gert Wingårdh, den här gången tillsammans med Karolina Keyzer som mellan 2010 och 2016 var Stockholms stadsarkitekt. Victoria Tower kom tvåa i Årets Stockholmsbyggnad 2012 (efter några snygga radhus i Kärrtorp) men vann hotellklassen i världens största arkitekturfestival World Architecture Festival i Singapore.

Byggnaden är formad som ett gigantiskt "T" och fasaden är täckt av triangelformade fönster i åtta olika färger som reflekterar väderleken på ett vackert sätt. Det ryktas att skyskrapans design är inspirerad av den glittriga mikrofon Charlotte Perrelli hade när hon sjöng "Hero" i Melodifestivalen och Eurovision 2008. Enligt Gert Wingårdh är ryktet tyvärr inte sant.[1]

2. Globen

Globen – eller Avicii Arena som är det officiella namnet nu – invigdes 1989 och är trots sin något omoderna ålder ett givet val på listan. Globen är ju ändå världens största sfäriska byggnad[2] och Stockholms kanske mest kända landmärke.

Det stora klotet är täckt av vitlackerad plåt som man numera kan bestiga med den häftiga gondolbanan Skyview. Globen och byggnaderna runt omkring ritades av Berg Arkitektkontor. Fotot är från 1988.

1. Norra tornen

Bostadshusen Norra tornen är två uppseendeväckande skyskrapor vid nordvästra änden av Vasastaden som blev helt färdiga 2020. Huset till vänster på bilden heter Innovationen och är 36 våningar högt. Till höger står Helix som har 34 våningar. Båda husen är breda vid basen men smalnar stegvis av. Fasaden utgörs av fyrkantiga betongmoduler med väldigt stora fönster. Taket på varje modul är balkong för lägenheten ovanför. På husens tak står kranar som används när fönstrena ska putsas eller bytas eller något annat fasadjobb behövs göras.[3]

Norra tornen ritades av det nederländska arkitektkontoret Office for Metropolitan Architecture, och tilldelades 2020 International Highrise Award, som delas ut varje år av staden Frankfurt och German Architecture Museum i samma stad. Både Innovationen och Helix nominerades till Årets Stockholmsbyggnad år 2019 respektive 2021 och slutade på 6:e respektive 5:e plats.

Du kan läsa mer om Norra tornen (och Victoria Tower) i vår lista över Sveriges 20 högsta byggnader.
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
"Perrelli-micken bäst i klassen". Lokalnytt. Publicerad 1 feb 2013. Läst 27 aug 2022.
[2]
"Avicii Arena". Visit Stockholm. Läst 27 aug 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden