Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Byggnadsverk

Stockholms 7 häftigaste byggnader

Uppdaterad 1 nov 2021
Vi har valt ut de mest spektakulära och innovativa byggnaderna i Stockholm.

De senaste åren har staden gett bygglov till flera coola hus ritade av nytänkande arkitekter. Vi har plockat ut sex av dessa nya skapelser, plus en gammal klassiker. Snygg arkitektur eller inte - du bestämmer. Här är Stockholms häftigaste byggnader!

7. Kajen 4

Kajen 4 är ett 24 våningar högt bostadshus på Liljeholmskajen som uppfördes 2014. Huset är klätt med svarta aluminiumplåtar och har utmärkande balkonger i varje hörn som blir längre och längre ju högre upp man kommer. Kajen 4 är ritat av den prisbelönte arkitekten Gert Wingårdh och utsågs till Årets Stockholmsbyggnad 2015. Årets Stockholmsbyggnad är en arkitekturtävling som funnits sedan 2010, där Stockholms kommun nominerar nybyggnationer som allmänheten sedan får rösta på. På bilden (som är tagen 2014) saknas Kajen 5 - ett vitt höghus precis bredvid Kajen 4 som snart är helt färdigställd.
Annons
Annons

6. Arkitekturskolan

År 2015 flyttade Arkitekturskolan från sin tidigare byggnad, som av många anses vara Stockholms fulaste byggnad, till ett betydligt coolare hus på KTH:s campus vid Valhallavägen. Den ovala byggnaden är klädd med så kallat corténstål - en viss typ av stål som får en skyddande hinna av rost. Arkitekturskolan ritades av byrån Tham & Videgård Arkitekter och vann 2015 Kasper Salin-priset som utses av bransch- och fackorganisationen Sveriges Arkitekter. Den vann också första plats i Årets Stockholmsbyggnad 2016.

5. Stockholm Waterfront Congress Centre

Stockholm Waterfront är tre byggnader - ett hotell, ett kontor och ett kongresscenter - som ligger på en av Stockholms mest centrala platser invid Stadhuset och Riddarfjärden. Byggnadskomplexet har fått en hel del kritik, främst på grund av det uppseendeväckande kongresscentret Stockholm Waterfront Congress Centre närmast vattnet. På böljande ställningar utanpå byggnaden sitter massvis av stålbalkar som ger ett minst sagt rörigt intryck. Hela Stockholm Waterfront ritades av det stora arkitektkontoret White arkitekter.

4. Aula Medica

Ett annat böljande hus är Aula Medica som tillhör Karolinska institutet och innehåller aula och kontor. Den glastäckta fasaden har tre rundade hörn, varav det ena hörnet är smalare och kröker sig utåt på ett spektakulärt sätt. Aula Medica invigdes 2013 och är precis som Kajen 4 ritad av Gert Wingårdh. År 2014 utågs den av tidningen Byggindustrin tillsammans med AB Svensk Byggtjänst till Årets Bygge.
Annons
Annons

3. Ericsson Kista

Ericsson Kista är som namnet antyder en kontorsbyggnad i Kista som tillhör Ericsson. Den stora fyrkantiga byggnaden skulle inte vara särskilt spännande om inte två av husets sidor hade iögonfallande "sprickor" framhävda av orangefärgat glas. Byggnaden blev klar 2010 och blev samma år utsedd till Årets Stockholmsbyggnad. Den är ritad av Wingårdh arkitektkontor som ägs av.. just det, Gert Wingårdh.

2. Ericsson Globe

Globen - eller Ericsson Globe som arenan heter nu för tiden - invigdes 1989 och är trots sin något omoderna ålder ett givet val på listan. Globen är ju ändå världens största sfäriska byggnad och Stockholms kanske mest kända landmärke. Det stora klotet är täckt av vitlackerad plåt som man numera kan bestiga med den häftiga gondolbanan Skyview. Globen och byggnaderna runt omkring ritades av Berg Arkitektkontor. Fotot är från 1988.

1. Victoria Tower

Victoria Tower är ett 34 våningar högt hotell- och kontorshus som står bredvid E4:an i höjd med Kista. Skyskrapan invigdes 2012 och ritades såklart av Gert Wingårdh, dock tillsammans med Karolina Keyzer som mellan 2010 och 2016 var Stockholms stadsarkitekt. Victoria Tower kom tvåa i Årets Stockholmsbyggnad 2012 (efter några snygga radhus i Kärrtorp) men vann hotellklassen i världens största arkitekturfestival World Architecture Festival i Singapore. Byggnaden är formad som ett gigantiskt "T" och fasaden är täckt av triangelformade fönster i åtta olika färger som reflekterar väderleken på ett vackert sätt. Det ryktas att skyskrapans design är inspirerad av den glittriga mikrofon Charlotte Perrelli hade när hon sjöng "Hero" i Melodifestivalen och Eurovision 2008. Enligt Gert Wingårdh är ryktet tyvärr inte sant.[1]
Annons
Annons
Källor (och vidare läsning)
[1]
"Perrelli-micken bäst i klassen". Lokalnytt. Publicerad 1 feb 2013. Läst 28 jan 2017.
Liknande
Senaste
Rymden
Rymden
Byggnadsverk
Sport
Sport
Sport
Teknik