Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Annons

De 8 mest originella hemmen i världen

Publicerad 14 okt 2022
Vi har sett oss omkring i världen efter de absolut häftigaste och originella hemmen. Detta är vad vi hittade.
Arkitektur upphör aldrig att fascinera. Du behöver inte alls vara arkitekt för att uppskatta den enorma mångfald som finns bland världens byggnader, speciellt de lite lustigare och mer annorlunda husen.

8. Gammalt vattentorn

Arkitekt Mauro Brigham från Bham Design Studio tog sig an uppdraget att göra om byns vattentorn till ett fullt fungerande familjehem. Det ligger (eller snarare står) i byn Steenokkerzeel i Belgien. Originalbyggnaden restes någon gång mellan 1938 och 1941 och fungerade som vattentorn fram till 1990. Idag är det 30 meter höga tornet en högteknologisk bostad med alla bekvämligheter man kan kräva av ett modernt hus, inklusive en takterrass med panoramautsikt.

7. Ägghuset

Den kinesiske arkitekten Dai Haifei hade tröttnat på hur dyrt det hade blivit att köpa bostad i storstäderna. Han bestämde sig därför för att bygga ett eget hus och det blev inte vilket hus som helst! Haifeis skapelse ser ut som ett stort ägg. Han har bland annat använt bambu för att skapa den bärande strukturen. Inuti finns en säng, ett bord och en vattentank. Hela bygget kostade inte mer än runt 10 000 kronor och går att flytta om man vill.

6. The Nautilus

Arkitekt Javier Senosiain har skapat denna extremt annorlunda, men vackra och tämligen organiska konstruktion. Detta hem ligger i Mexiko City och bygger på hans idé om "bioarkitektur" – att skapa hus som är i harmoni med naturen. I just detta fall var det havslivet som var hans inspiration.

Funderar du på att köpa ett häftigt hus? Det går utmärkt, även om det kan vara en utmaning att hitta ett. I övrigt är det precis som när du skaffar dig ett hem vilket som helst. Hos Danske Bank finns en bra guide för dig som går i husköpartankar.

5. Kubhusen i Rotterdam

Kubuswoningen kallas dessa lustiga "hus" som ligger i Rotterdam i Holland. Arkitekt Piet Blom ritade dessa minst sagt innovativa skapelser 1984 som består av 38 småkuber och två större kuber. Nu är detta förvisso inget familjehus men familjer är välkomna att checka in på det hostel som numera håller till i byggnaden.

4. Det mystiska huset

Åker du till San Jose i Kalifornien har du möjlighet att se The Winchester Mystery House. Vi har hittills nämnt flera arkitekter. Detta hus är berömt för att det är enormt och så komplext men helt byggt utan hjälp av en arkitekt. Det hela började 1881. När Sarah Winchesters man dog började hon bygga på detta bygge som kom att få sju våningar. Hon anlitade snickare som fick lägga till rum efter rum helt utan plan. Som ett resultat finns till exempel trappor som inte leder någon vart och fönster som leder in i ett annat rum.

3. Bubbelhuset

I Cannes i Frankrike hittar vi detta bubbelhus. Maison Gaudet heter det och det designades och byggdes av Antti Lovag 1975. Han hade egentligen ingen examen i arkitektur och är känd för att vara emot etablissemanget. Med en yta på 1 200 kvadratmeter är det ingen blygsam konstruktion måste vi säga. Totalt tio sviter finns, var och en utsmyckad av en konstnär.

2. Krzywy domek

Det krokiga huset finns i Sopot i Polen. Det byggdes 2004 och designades av Szotynscy & Zaleski som inspirerades av den svenske grafikern Per Dahlberg och sagoboksillustratören Jan Marcin Szancer. Vi tycker att det nästan ser ut som om någon lekt lite väl mycket med filtren i Photoshop men det kanske bara är vi.

1. Krokodilhuset

Vill du bo i en krokodil? Det är precis vad Thierry Atta i Abidjan gör. Snacka om originellt! Huset designades av konstnären Moussa Kalo. Själva byggnaden påminner inte bara om en krokodil utan försöker efterlikna en helt och hållet – med tänder, ögon och allt! Trots det finns både fönster och sovrum. Krokodilen fungerar alltså som bostad.
Referenser (och vidare läsning)
[1]
Karensa Camplair. "20 of some of the world's wierdest houses". Pacific Homes. Publicerad 17 jun 2015. Läst 14 okt 2022.
[2]
Alan Taylor. "Unusual Homes Around the World". The Atlantic. Publicerad 9 jun 2015. Läst 14 okt 2022.

Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden