Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Byggnadsverk

Världens 12 häftigaste övergivna städer

Uppdaterad 3 mars 2019
Världen är full av spökstäder! Runt om vår planet finns det städer som är helt övergivna. Städer som drabbats av olyckor, krig, ekonomiska kriser och naturkatastrofer, men ännu står kvar, som monument över vardagens föränderlighet. Här är världens 12 häftigaste övergivna städer.

12. Craco, Italien

Craco är en medeltida spökstad i södra Italien som byggdes för runt tusen år sedan uppe på en 400 m hög klippa.[1] På 60-talet hade staden 1 800 invånare, men återkommande jordbävningar hade slitit på både husen och klippan.[1] Till slut blev staden obeboelig, främst på grund av de jordskred som jordbävningarna skapade, och 1963 fick hela befolkningen flytta till en annan by.[1] Sedan dess har Craco varit övergiven, men på grund av den unika miljön har flera filmer spelats in där, bland annat Mel Gibsons The Passion of the Christ.

11. Sewell, Chile

Den färgglada staden Sewell ligger högt uppe på Andernas sluttningar i Chile, och är en av alla övergivna gruvstäder i världen. Staden grundades 1905 av ett amerikanskt gruvbolag och fick sitt namn efter företagets chef, Barton Sewell. Den byggdes ovanpå en rik kopparfyndighet på över 2 200 m.ö.h. och blev hem för gruvarbetarna.[2] På grund av bergets sluttningar fick Sewell inga gator utan bara trappor och gångvägar, men staden växte och 1968 bodde där hela 15 000 personer.[2] På 70-talet tyckte gruvbolaget att det skulle vara mer effektivt om arbetarna bodde nere i dalen, i storstaden Rancagua, så Sewell avfolkades.[2] Idag är Sewell uppsatt på UNESCO:s världsarvslista och kan besökas med turistguide.

10. Agdam, Azerbajdzjan

Agdam är en större övergiven stad i Azerbajdzjan. År 1993 invaderades staden av Armenienstödda styrkor från Nagorno-Karabach, en region i Azerbajdzjan med en majoritet armenier som vill ha en självständig stat. Agdam plundrades och sattes i brand, och 100 000 människor fick fly.[3] Staden har sedan dess brutits ner av naturen, och den är fortfarande ockuperad av Armenien.
Annons
Annons

9. Plymouth, Montserrat

Plymouth var den tidigare huvudstaden på den brittiska besittningen Montserrat, en vacker ö i Karibien. År 1995 fick vulkanen på Montserrat ett stort utbrott som täckte stora delar av södra halvan av ön, inklusive Plymouth, med lava och aska. De flesta av invånarna hann evakueras innan staden begravdes, men 19 personer omkom.[4] Staden övergavs tillsammans med hela södra halvan av ön. Före vulkanutbrottet hade Montserrat över 10 000 invånare, men efter utbrottet lämnade mer än två tredjedelar av befolkningen ön, och de flesta har inte återvänt.[4] Plymouth hade varit Montserrats största stad och nästan alla öns affärer och myndigheter hade funnits där. En del av inrättningarna har återuppbyggts på andra ställen på ön.

8. Varosha (Famagusta), Cypern

Varosha är en del av staden Famagusta på Cypern, och var på 60- och 70-talet ett populärt turistmål. År 1974 invaderades Cypern av Turkiet (efter ett statskuppsförsök på ön stött av Grekland), vilket ledde till att turkarna spärrade av Varosha, och alla grekcyprioter som flydde området fick aldrig återvända. Idag är Varosha känt bland turister som "spökstaden", och de enda som i stort sett rör sig i området är turkiska militärer. På ena sidan militärstängslet som inringar stadsdelen ligger semesterfirare på stranden och njuter av solen, medan det på andra sidan finns tomma hotell och butiker, frusna i tiden sedan 1974.

7. Detroit, USA

Att Detroit finns med på en lista över övergivna städer kan tyckas förvånande, men faktum är att det år 2012 fanns runt 70 000 övergivna byggnader i staden.[5] Idag har en del av dessa byggnader rivits eller restaurerats, men fortfarande är en stor del av stadens hus övergivna. År 1950 bodde det 1,85 miljoner människor i staden (ej inräknat förorterna), men 2015 hade siffran sjunkit till knappt 677 000.[6] Idag har avfolkningstakten avtagit något.[15]

Så vad är det som har hänt i Detroit? Detroit är centrum för den amerikanska bilindustrin och kallas även "Motor City". Den stora avfolkningen beror bland annat på ekonomiska kriser och att biltillverkarna flyttat många av sina fabriker till Asien. Detroit tampas nu med hög arbetslöshet och fattigdom. Bilden visar Lee Plaza, ett gapande skelett som en gång i tiden var ett exklusivt lägenhetshus.
Annons
Annons

6. Centralia, USA

Staden Centralia i Pennsylvania, USA, hade år 1981 över tusen invånare. Idag bor endast runt sju personer kvar.[7] Anledningen till utflyttningen är att det brinner i en övergiven kolgruva under staden och att giftiga gaser förpestar luften. År 1962 startade nämligen en brand i stadens soptipp, som sedan spred sig ner i gruvan. Flera försök att släcka branden misslyckades och det fortsatte att brinna i marken under 60- och 70-talet. Branden släppte ut giftiga ämnen som svavelväte, kvicksilver och arsenik, samt ohälsosamt höga mängder metan, kolmonoxid och koldioxid.[8]

I början av 80-talet levde många familjer med kolmonoxidmätare i sina hem, som larmade när nivåerna blev för höga.[8] År 1981 öppnades ett djupt sjunkhål under 12-årige Todd när han lekte på sin mormors bakgård. Hängandes i trädrötter kunde han efter 45 s dras upp av sin kusin.[8]

Staten började till slut köpa upp invånarnas hus, Centralias postkod togs bort och Route 61 som gick igenom staden blockerades med jordhögar och drogs om. Idag ser området mest ut som bevuxna fält, genmomkorsade av asfalterade vägar. De enda indikationerna av branden som pågår under marken är några rökplymer som stiger upp ur sprickor i marken.[8] Bara ett fåtal hus står kvar. År 2013 fick sju personer som vägrat flytta tillstånd av staten att bo kvar i Centralia för resten av sina liv.[7]

5. Hashima Island, Japan

Hashima Island är en ö utanför Japans kust, nära staden Nagasaki. På grund av dess utséende kallas den även för "Gunkan-jima", vilket betyder "Battleship Island". Hashima var en kolgruveanläggning som ägdes av Mitsubishi och var bebodd av arbetarna mellan 1890-talet och 1974. Som mest bodde cirka 5 200 personer i öns tättliggande betonghus.[9] När gruvan år 1974 lades ned lämnades ön övergiven i 35 år. Eftersom byggnaderna inte underhölls blev de till slut i mycket dåligt skick, och flera av dem har rasat. År 2009 öppnades delar av Hashima för turism. Scener i James Bond-filmen Skyfall har filmats här.

4. Beichuan, Kina

Beichuan i Kina var en av de städer som drabbades hårdast i jordbävningen i Sichuan 2008. Skalvet hade en momentmagnitud på 7,9[10], och dödade nästan 90 000 människor i Sichuan-provinsen.[11] I Beichuan kollapsade mängder av byggnader, och många förolyckades. Istället för att återuppbygga staden, bestämde myndigheterna att hela Beichuan skulle bli en minnesplats. De överlevande omflyttades, husen stabiliserades och Beichuan är idag både en spökstad och en plats dit anhöriga och turister kan resa för att reflektera över katastrofen.
Annons
Annons

3. Pripyat (Pripjat), Ukraina

Pripyat (kan även stavas Pripjat på svenska) i norra Ukraina är kanske den mest kända av världens alla övergivna städer. Pripyat hade en gång i tiden 30 000 invånare[12], varav många arbetade på det närliggande kärnkraftverket Tjernobyl. Den 26 april 1986 exploderade en av kärnkraftverkets reaktorer och ett moln med radioaktiva partiklar spreds över stora delar av Europa. Dagen efter fick invånarna i staden meddelande om att de radioaktiva halterna i området höll på att stiga och att de tillfälligt måste evakueras. De visste inte då att de aldrig skulle få flytta tillbaka.

Idag är Pripyat en plundrad och vandaliserad spökstad som kan besökas av turister med guide och tillstånd. Staden har börjat tas över av naturen och området kommer kanske inte att vara beboeligt på flera århundraden på grund av strålningen (det är ofarligt att vistas där en kortare stund). Bilden visar Tjernobyl-verket från ett av hustaken i Pripyat.

2. Oradour-sur-Glane, Frankrike

Oradour-sur-Glane var en stad i Frankrike som föll offer för en av de hemskaste händelserna under andra världskriget. Den 10 juni 1944, fyra dagar efter D-dagen, marscherade 200 tyska Waffen-SS-soldater in i byn och samlade ihop alla 652 invånare på torget.[13] Som en hämnd för en tidigare attack av franska motståndsrörelsen, låstes sedan byns alla män in i en lada, medan alla kvinnor och barn stängdes in i stadens kyrka.[13] De tyska soldaterna tände eld på hela byn, och de invånare som inte kvävdes eller brann inne dödades med maskingevär eller granater. Sammanlagt mördades 642 av stadens invånare, varav 245 var kvinnor och 207 barn.[13] På något sätt lyckades alltså 10 människor överleva.

En ny by med samma namn byggdes upp efter kriget, precis bredvid den gamla. De krigshärjade ruinerna fick stå kvar som en påminnelse över den fasanfulla massakern, och är idag ett välbesökt turistmål. Av alla övergivna städer i världen kanske Oradour-sur-Glane är den mest spöklika.

1. Kowloon Walled City, Hong Kong

Kowloon Walled City var en stadsdel i Hong Kong, och en av de folktätaste platserna på jorden. Egentligen platsar inte Kowloon Walled City på en lista över övergivna städer eftersom staden inte finns kvar (den revs 1994) och innan dess aldrig var övergiven på folk. Kowloon Walled City var övergiven i den bemärkelsen att den övergavs av staten och myndigheterna.

Hela den konstiga historien började 1898 när Kina gav hela Hong Kong till britterna, förutom ett område där kineserna hade en liten militärstad omgiven av en mur.[14] Kineserna skulle få behålla "the Walled City" tills detaljerna för dess styre var avgjort, så området blev en omtvistad enklav, det vill säga ett landområde tillhörande ett land (Kina), helt omringat av ett annat land (Storbritannien). Britterna gjorde flera försök att tömma staden, och 1899 tillkännagav de att militärstaden visst ska tillhöra dem, vilket ledde till att kineserna lämnade området.[14] Britterna lät sedan området vara relativt orört och byggnaderna började förfalla.
Annons
Annons


Under andra världskriget ockuperades Hong Kong av Japan, som rev den gamla muren för att få sten till utbyggnaden av den närliggande Kai Tak-flygplatsen.[14] Efter japanernas kapitulation 1945 flyttade kinesiska flyktingar in i Kowloon Walled City. År 1947 bodde här 2 000 människor, nya hus byggdes, och 1971 hade invånarantalet i stadsdelen stigit till 10 000.[14]

Kowloon Walled City blev ett politiskt känsligt landområde - ett slags ingenmansland - som britterna inte ville ta tag i eftersom det kunde skada relationen med Kina.[14] De som tog över styret av staden blev istället grupper av kriminella inom det ökända brottssyndikatet Triaderna. I staden frodades brott, droger, prostitution, men där bodde även vanligt folk som levde sina vardagsliv, gick i skolan och arbetade.[14] I den laglösa stadsdelen kunde självutnämnda tandläkare starta praktiker, och matbutiker och småfabriker slapp besök från hälsoinspektörer.[14]
Det byggdes åt alla håll och kanter (några byggnadslagar behövde man inte bry sig om), och till slut låg husen så tätt att solen knappt nådde ner till marken - ibland fanns det inte ens plats för att öppna ett fönster. När inget markutrymme fanns kvar började man bygga husen ovanpå varandra, tills hela området såg ut som en hög staplade skokartonger. I slutet av 80-talet bodde hela 35 000 människor på den lilla ytan.[14]

År 1987 beslutade britterna att de inte kunde ignorera området längre. Även om Hong Kong gav en viss service till Kowloon Walled City, som vattenförsörjning och postutdelning, kunde man inte längre acceptera den laglösa stadsdelen med undermåliga levnadsförhållanden. Efter en mödosam vräkningsprocess var Kowloon Walled City färdigrivet 1994.[14] På platsen finns idag en vacker park, där små bitar av den gamla stadedelen har sparats som minnen över en av de underligaste platserna som någonsin existerat.
Annons
Annons
Referenser
[1]
"Basilicata & Craco". The Craco Society. Läst 3 mars 2019.
[2]
"Sewell Mining Town". UNESCO. Läst 3 mars 2019.
[3]
"Caucasus City Falls to Armenian Forces". The New York Times. Publicerad 24 aug 1993. Läst 3 mars 2019.
[4]
"Montserrat". Encyclopedia Britannica. Läst 3 mars 2019.
[5]
"How Detroit Became the World Capital of Staring at Abandoned Old Buildings". The New York Times Magazine. Publicerad 9 nov 2012. Läst 3 mars 2019.
[6]
"Detroit population rank is lowest since 1850". The Detroit News. Publicerad 19 maj 2016. Läst 3 mars 2019.
[7]
"Agreement Reached With Remaing Centralia Residents". WNEP. Publicerad 30 nov 2013. Läst 3 mars 2019.
[8]
"Pictures: Centralia Mine Fire, at 50, Still Burns With Meaning". National Geographic. Publicerad jan 2013. Läst 3 mars 2019.
[9]
"Ha Island". Encyclopedia Britannica. Läst 3 mars 2019.
[10]
"World - M7+ in 2008". USGS. Läst 3 mars 2019.
[11]
"Sichuan earthquake of 2008". Encyclopedia Britannica. Läst 3 mars 2019.
[12]
"Chernobyl disaster". Encyclopedia Britannica. Läst 3 mars 2019.
[13]
"Oradour-sur-Glane". Encyclopedia Britannica. Läst 3 mars 2019.
[14]
"Kowloon Walled City: Life in the City of Darkness". South China Morning Post. Uppdaterad 12 feb 2015. Läst 3 mars 2019.
[15]
"Detroit's population loss slows, but rebound elusive ". The Detroit News. Publicerad 24 maj 2018. Läst 3 mars 2019.
Liknande
Senaste
Jorden
Jorden
Jorden
Jorden
Jorden
Jorden