Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Byggnadsverk

Världens 12 häftigaste övergivna städer

Uppdaterad 28 sep 2022
Runt om vår planet finns det städer som är helt övergivna. Spökstäder. Det är städer som en gång drabbats av olyckor, krig, ekonomiska kriser eller naturkatastrofer, och nu står tomma kvar, som monument över vardagens föränderlighet. Det här är världens 12 häftigaste – och hemskaste – övergivna städer.

12. Craco, Italien

Craco är en medeltida spökstad i södra Italien som byggdes för runt tusen år sedan uppe på en 400 m hög klippa.[1] På 1960-talet hade staden 1 800 invånare som bodde i de gamla stenhusen, men återkommande jordbävningar hade slitit på både husen och klippan de byggts på.[1] Till slut blev staden obeboelig, främst på grund av de jordskred som jordbävningarna skapade, och 1963 fick hela befolkningen flytta till en annan by.[1] Sedan dess har Craco varit övergiven, men på grund av den unika miljön har flera filmer spelats in här, bland annat Mel Gibsons The Passion of the Christ.

11. Sewell, Chile

Sewell ligger högt uppe på Andernas sluttningar i Chile, och är en av många övergivna gruvstäder i världen. Staden grundades 1905 av ett amerikanskt gruvbolag och fick sitt namn efter företagets chef, Barton Sewell. Den byggdes ovanpå en rik kopparfyndighet på över 2 200 m.ö.h. och blev hem för gruvarbetarna.[2] På grund av bergets sluttningar fick Sewell inga bilvägar, utan bara gångvägar och trappor, men staden växte och 1968 bodde här hela 15 000 personer,[2] i stora färgglada byggnader. På 70-talet tyckte gruvbolaget att det skulle vara mer effektivt om arbetarna bodde nere i dalen, i storstaden Rancagua, så Sewell avfolkades.[2] Idag är Sewell uppsatt på UNESCO:s världsarvslista och kan besökas med turistguide.

10. Agdam, Azerbajdzjan

Agdam är en stor övergiven stad i Azerbajdzjan som ibland kallas "Azerbajdzjans Hiroshima". Staden invaderades 1993 av Armenienstödda styrkor från Nagorno-Karabach, en region i Azerbajdzjan befolkad av en majoritet armenier som vill ha en självständig stat. Agdam plundrades och sattes i brand, och 100 000 människor fick fly.[3] Stadens krigshärjade ruiner, som stått orörda sedan kriget, börjar bli överväxta av buskar och träd.
Annons
Annons

9. Plymouth, Montserrat

Plymouth var den tidigare huvudstaden på den brittiska besittningen Montserrat, en vacker ö i Karibien. År 1995 fick vulkanen på Montserrat ett stort utbrott som täckte stora delar av södra halvan av ön, inklusive Plymouth, med lava och aska. De flesta av invånarna hann evakueras innan staden begravdes, men 19 personer omkom.[4] Plymouth övergavs tillsammans med hela södra halvan av ön.

Före vulkanutbrottet hade Montserrat över 10 000 invånare, men efter utbrottet lämnade mer än två tredjedelar av befolkningen ön, och de flesta har inte återvänt.[4] Plymouth hade varit Montserrats största stad och nästan alla öns affärer och myndigheter hade funnits där. En del av inrättningarna har återuppbyggts på den del av ön som fortfarande är befolkad.

8. Varosha, Cypern

Varosha är en del av staden Famagusta på Cypern, och var på 60- och 70-talet ett populärt turistmål. År 1974 invaderades Cypern av Turkiet, som svar på ett statskuppsförsök på ön stött av Grekland. När de turkiska styrkorna närmade sig Varosha, som var ett grekcypriotiskt samhälle, flydde alla invånarna. Turkarna spärrade av Varosha, och alla grekcyprioter som flytt fick inte återvända.

Idag är Varosha känt bland turister som "spökstaden". Här finns tomma hotell och butiker, frusna i tiden sedan 1974. Delar av området har idag öppnats för civila besökare.

7. Detroit, USA

Lee Plaza – en gång i tiden ett exklusivt lägenhetshus.

Att Detroit finns med på en lista över övergivna städer kan tyckas förvånande, men faktum är att man år 2012 uppskattade att det fanns 70 000 övergivna byggnader i staden.[5] Anledningen är en stor avfolkning. År 1950 bodde 1,8 miljoner människor i Detroit,[6] bortsett från förorterna, men sedan dess har invånarantalet stadigt sjunkit, och 2017 beräknade man att bara 673 000 bodde i staden.[15]

Så vad är det som har hänt i Detroit? Detroit är centrum för den amerikanska bilindustrin och kallas för "Motor City". Den stora avfolkningen beror främst på att ekonomiska kriser fått biltillverkarna att flytta eller lägga ner fabriker, vilket drabbat hela stadens ekonomi. På senare år har avfolkningstakten avtagit något,[15] och en del av de övergivna byggnaderna har rivits eller restaurerats. Men fortfarande gapar många av Detroits hus tomma, och staden tampas med en hög arbetslöshet och fattigdom.
Annons
Annons

6. Centralia, USA

Staden Centralia i Pennsylvania i USA hade år 1981 över tusen invånare. Idag bor drygt en handfull människor kvar.[7] Anledningen till utflyttningen är att det brinner i en övergiven kolgruva under staden och att giftiga gaser förpestar luften. År 1962 startade nämligen en brand i stadens soptipp, som sedan spred sig ner i gruvan. Det gjordes flera försök att släcka branden, men alla misslyckades. Branden, med en rök full av giftiga ämnen som svavelväte, kvicksilver och arsenik, samt ohälsosamt höga mängder metan, kolmonoxid och koldioxid, fortsatte att pyra.[8]

I början av 80-talet levde många familjer med kolmonoxidmätare i sina hem, som larmade när nivåerna blev för höga.[8] Branden urholkade också marken. År 1981 öppnades ett djupt sjunkhål under 12-årige Todd när han lekte på sin mormors bakgård. Efter att ha klamrat sig fast i trädrötter i nästan en minut kunde han till sist dras upp av sin kusin.[8]

Staten började så småningom köpa upp invånarnas hus, Centralias postkod togs bort och Route 61 som gick igenom staden blockerades med jordhögar och drogs om. Idag ser området mest ut som bevuxna fält, genmomkorsade av asfalterade vägar. Bara ett fåtal hus står kvar. De enda indikationerna av branden, som fortfarande pågår, är några rökplymer som stiger upp ur sprickor i marken.[8] År 2013 fick sju personer som vägrat flytta tillstånd av staten att bo kvar i Centralia för resten av sina liv.[7]

5. Hashima, Japan

Hashima är en liten ö utanför Japans kust, nära staden Nagasaki. Ön täcks av förfallna betonghus, och dess stränder har ersatts av höga betongmurar. Hashima har formen av en båt, och detta tillsammans med all grå byggnation har gett den smeknamnet "Gunkan-jima", vilket betyder "Slagskeppsön".

Hashima var en kolgruveanläggning som ägdes av Mitsubishi och var bebodd av arbetarna mellan 1890-talet och 1974. Som mest bodde cirka 5 200 personer i öns tättliggande betonghus.[9] När gruvan år 1974 lades ned lämnades ön övergiven i 35 år, och eftersom byggnaderna inte underhölls blev de till slut i mycket dåligt skick, och flera av dem har rasat. År 2009 öppnades delar av Hashima för turism, och scener i James Bond-filmen Skyfall har filmats här.

4. Beichuan, Kina

Beichuan i Kina var en av de städer som drabbades hårdast i jordbävningen i Sichuan-provinsen 2008. Skalvet hade en momentmagnitud på 7,9,[10] och dödade nära 90 000 människor i Sichuan.[11] I staden Beichuan kollapsade nästan alla byggnader, och många människor förolyckades.

Istället för att återuppbygga staden, bestämde myndigheterna att Beichuan skulle bli en minnesplats. De överlevande omflyttades, husen stabiliserades och Beichuan är idag både en spökstad och en plats dit anhöriga och turister kan resa för att reflektera över katastrofen.
Annons
Annons

3. Pripyat, Ukraina

Tjernobyl-verket sett från ett av hustaken i Pripyat.

Pripyat i norra Ukraina är kanske den mest kända av världens alla övergivna städer. Pripyat hade en gång i tiden 30 000 invånare,[12] varav många arbetade på det närliggande kärnkraftverket Tjernobyl. Den 26 april 1986 exploderade en av kärnkraftverkets reaktorer och ett moln av radioaktiva partiklar spreds över stora delar av Europa. Dagen efter fick invånarna i Pripyat meddelande om att de radioaktiva halterna i området höll på att stiga och att de tillfälligt måste evakueras. De visste inte då att de aldrig skulle få flytta tillbaka.

Idag är Pripyat en plundrad och vandaliserad spökstad som, åtminstone före Rysslands invasion, kunde besökas av turister med guide och tillstånd. Staden har börjat tas över av naturen och området kommer inte vara beboeligt på väldigt länge på grund av strålningen. Det ska dock vara ofarligt att vistas där en kortare stund.

2. Oradour-sur-Glane, Frankrike

Oradour-sur-Glane var en by i Frankrike som föll offer för en av de hemskaste händelserna under andra världskriget. Den 10 juni 1944, fyra dagar efter D-dagen, marscherade 200 tyska Waffen-SS-soldater in i byn och samlade ihop alla 652 invånare på torget.[13] Som en hämnd för en tidigare attack av franska motståndsrörelsen, låstes byns alla män in i en lada, medan alla kvinnor och barn stängdes in i stadens kyrka.[13] De tyska soldaterna tände eld på hela byn, och de invånare som inte kvävdes eller brann inne dödades med maskingevär eller granater. Sammanlagt mördades 642 av stadens invånare, varav 245 var kvinnor och 207 barn.[13] På något sätt lyckades alltså 10 människor överleva.

En ny by med samma namn byggdes upp efter kriget, precis bredvid den gamla. De krigshärjade ruinerna fick stå kvar som en påminnelse över den fasanfulla massakern, och är idag ett välbesökt turistmål.

1. Kowloon Walled City, Hong Kong

Kowloon Walled City var en stadsdel i området Kowloon i Hong Kong, och en av de folktätaste platserna på jorden. Kowloon Walled City skiljer sig från de andra övergivna städerna på listan eftersom den inte finns kvar – den revs 1994 – och innan dess aldrig var övergiven på folk. Kowloon Walled City var övergiven i den bemärkelsen att den övergavs av staten och myndigheterna.

Den konstiga historien börjar 1898 när Kina gav hela Hong Kong till britterna, förutom ett område där kineserna hade en liten militärstad omgiven av en mur.[14] Kineserna skulle få behålla "the Walled City" tills detaljerna för dess styre var avgjort, så området blev en enklav, det vill säga ett landområde tillhörande ett land, i detta fall Kina, helt omringat av ett annat land, i detta fall Storbritannien. Militärstaden blev omtvistad, och britterna gjorde flera försök att tömma den. År 1899 tillkännagav de att the Walled City visst skulle tillhöra dem, vilket ledde till att kineserna lämnade området.[14] Britterna lät sedan militärstaden vara relativt orörd och byggnaderna började förfalla.
Annons
Annons


Under andra världskriget ockuperades Hong Kong av Japan, som rev den gamla muren kring the Walled City för att få sten till utbyggnaden av den närliggande Kai Tak-flygplatsen.[14] Efter japanernas kapitulation 1945 strömmade kinesiska flyktingar in i the Walled City. När Hong Kongs myndigheter försökte lägga sig i, hävdade flyktingarna att the Walled City fortfarande tillhörde Kina.[14] Stadsdelen blev ett politiskt känsligt landområde – ett slags ingenmansland – som britterna inte ville ta tag i eftersom det kunde skada relationen med Kina.[14]

År 1971 hade invånarantalet i the Walled City stigit till 10 000.[14] Eftersom ingen stat hade kontroll över stadsdelen, togs styret istället över av grupper av kriminella inom det ökända brottssyndikatet Triaderna. I stadsdelen frodades brott, droger och prostitution, men där bodde också vanligt folk som levde sina vardagsliv, gick i skolan och arbetade.[14] Tack vare laglösheten kunde självutnämnda tandläkare starta praktiker, och matbutiker och småfabriker slapp besök från hälsoinspektörer.[14]
Det byggdes åt alla håll och kanter – några byggnadslagar behövde man inte bry sig om – och till slut låg husen så tätt att solen knappt nådde ner till marken. Ibland fanns det inte ens plats att öppna ett fönster. När inget markutrymme fanns kvar började man bygga husen ovanpå varandra, tills hela området såg ut som en hög staplade skokartonger. I slutet av 80-talet bodde hela 35 000 människor på den lilla ytan.[14]

År 1987 beslutade britterna att de inte kunde ignorera Kowloon Walled City längre. Även om Hong Kong gav en viss service till stadsdelen, som vattenförsörjning och postutdelning, kunde man inte längre acceptera laglösheten och de undermåliga levnadsförhållandena. Efter en mödosam vräkningsprocess var Kowloon Walled City färdigrivet 1994.[14] På platsen finns idag en vacker park, där små bitar av den gamla stadsdelen har sparats, som minnen över en av de underligaste platserna som någonsin existerat.
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
"Basilicata & Craco". The Craco Society. Läst 28 sep 2022.
[2]
"Sewell Mining Town". UNESCO. Läst 28 sep 2022.
[3]
"Caucasus City Falls to Armenian Forces". The New York Times. Publicerad 24 aug 1993. Läst 28 sep 2022.
[4]
"Montserrat". Encyclopedia Britannica. Läst 28 sep 2022.
[5]
Mark Binelli. "How Detroit Became the World Capital of Staring at Abandoned Old Buildings". The New York Times Magazine. Publicerad 9 nov 2012. Läst 28 sep 2022.
[6]
Christine Macdonald. "Detroit population rank is lowest since 1850". The Detroit News. Publicerad 19 maj 2016. Läst 28 sep 2022.
[7]
"Agreement Reached With Remaing Centralia Residents". WNEP. Publicerad 30 nov 2013. Läst 28 sep 2022.
[8]
"Pictures: Centralia Mine Fire, at 50, Still Burns With Meaning". National Geographic. Publicerad 10 jan 2013. Läst 28 sep 2022.
[9]
"Ha Island". Encyclopedia Britannica. Läst 28 sep 2022.
[10]
"World - M7+ in 2008". USGS. Läst 28 sep 2022.
[11]
"Sichuan earthquake of 2008". Encyclopedia Britannica. Läst 28 sep 2022.
[12]
"Chernobyl disaster". Encyclopedia Britannica. Läst 28 sep 2022.
[13]
"Oradour-sur-Glane". Encyclopedia Britannica. Läst 28 sep 2022.
[14]
John Carney. "Kowloon Walled City: Life in the City of Darkness". South China Morning Post. Uppdaterad 12 feb 2015. Läst 28 sep 2022.
[15]
Nicquel Terry & Christine Macdonald."Detroit's population loss slows, but rebound elusive ". The Detroit News. Publicerad 24 maj 2018. Läst 28 sep 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden