Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Djur

Smörgåskattparadoxen

Uppdaterad 1 aug 2022
Smörgåsar landar alltid med smöret neråt. Katter landar alltid på fötterna. Hur landar då en smörgåskatt?
Smörgåskattparadoxen är ett humoristiskt tankeexperiment där man frågar sig: Vad händer om man sätter fast en smörgås på ryggen på en katt med smöret uppåt, och sedan släpper katten från en höjd? Katter landar ju alltid på fötterna, men smörgåsar landar ju alltid med smöret neråt.

Smörgåskattparadoxen - en katt med smörgås på ryggen faller mot marken

Paradoxen lanserades 1993 av den amerikanske konstnären John Frazee[1] och har skämtsamt debatterats i serietidningar, tv-program och filmer. Vissa anser att smörgåskatten skulle börja rotera och bli hängande i luften, när fötterna och smöret börjar kämpa om att hamna underst. Gravitationen skulle upphävas och den snurrande smörgåskatten skulle bli en form av evighetsmaskin.

Smörgåskatten vänder sig i luften

Här skapas dock flera frågor. Skulle man kunna använda smörgåskatten som en generator? Skulle det fungera med margarin? Skulle det fungera med något annat än smör, men som katten trodde var smör (placeboeffekten). Skulle katten slicka i sig allt smör och krascha? Skulle smörgåskatten bara hänga där i luften eller flyga iväg genom att vifta på svansen?

Katten roterar hängande i luften, enligt smörgåskattparadoxen

Smörgåskattparadoxen är givetvis ett dumt skämt, men den grundar sig ändå på två kända fakta. Katter äldre än sju veckor har en "riktningsreflex" som gör att de brukar landa på fötterna om de släpps från en höjd högre än 30 cm.[2] Och smörgåsar som ramlar från kanten på ett normalhögt bord hinner i ca 80 % av fallen rotera mellan ett kvarts och trekvarts varv innan de följaktligen landar med smöret mot golvet.[3] Men en smörgås väger väldigt lite i förhållande till en katt, så i verkligheten skulle kattens riktningreflex överlägset vinna kraftmätningen och smörgåskatten skulle landa på fötterna. Den skulle definitivt inte bli hängande i luften, så testa inte detta hemma! Även om vuxna katter landar på fötterna så kan de ändå skada sig.

Serierutor teckande av Greg Williams

Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
Scot Morris. "I have a theory". Omni Magazine. Publicerad jul 1993. Läst 1 aug 2022.
[2]
Jeri Sechzer m.fl. "Development and maturation of postural reflexes in normal kittens". Experimental Neurology. Publicerad dec 1984. Läst 1 aug 2022.
[3]
"Paper Monitor: A toast to toast". BBC. Publicerad 4 sep 2013. Läst 1 aug 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden