Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Teknik

Världens 5 häftigaste robotar

Publicerad 29 juli 2012
De senaste decennierna har utvecklandet av robotar tagit fart. Vi har valt ut de fem häftigaste.

Det sägs att det som skiljer människan från andra arter är vår förmåga att använda verktyg (även om bland annat schimpanser och papegojor faktiskt också har denna förmåga). Sedan den industriella revolutionen har vi dessutom blivit hejare på automatiska verktyg - maskiner. De senaste decennierna har vi även tagit nästa steg i utvecklingen, och börjat skapa maskiner med intelligens - robotar. Hur långt vi har kommit i robotutvecklandet kan du läsa om i denna lista över världens häftigaste robotar. Vilken robot som är mest avancerad, eller intelligent, är dock svårt att avgöra eftersom de alla har olika uppgifter. Robotarnas specifikationer är tagna från deras tillverkares hemsidor.

5. SmartBird

SmartBird är en robotfågel utvecklad av det privatägda tyska företaget Festo. SmartBird har ett vingspann på närmare 2 m men väger bara 450 g, vilket gör att det endast krävs en motor på 23 W (som en glödlampa) för att driva den. Festo har specialiserat sig på att hitta och efterlikna principer i naturen, vilket de i detta fall gjort med en fågels flygteknik. SmartBird kan flyga och landa automatiskt, men dess "beteende" kan justeras med hjälp av fjärrkontroll.

4. Nao

Fransktillverkade Nao är den enda roboten på denna topplista som är någorlunda tillgänglig för allmänheten. Sedan några år tillbaka ersatte den nämligen Sonys robothund Aibo i årliga Robot Soccer World Cup, och finns tillgänglig för deltagande lag att programmera. Nao kan även, för en relativt låg summa, köpas in av universitet för forsknings- eller undervisningssyften. Nao har förmågan att känna igen föremål, ljud och till och med ansikten. Om den ramlar kan den ta sig upp igen och om man tar på den känner den det. Den 58 cm höga roboten är välfungerande, men inte lika imponerande som dess konkurrent ASIMO (senare på listan).
Annons
Annons

3. Actroid

Actroid-serien är utvecklad av universitetet i Osaka och robotföretaget Kokoro. De är inte de mest avancerade robotarna i fråga om intelligens, men det unika med dem är att de i väldigt hög grad efterliknar människor - något många andra robottillverkare gärna undviker. Vissa av Actroid-modellerna är specialiserade på att imitera personer de möter, medan andra går att fjärrstyra likt en avatar. Robotarna används inte direkt till något vettigt just nu, men för en saftig summa går det att hyra dem till exempelvis mässor eller filmpremiärer. På filmen syns modellen Actroid-F, designad att likna en genomsnittlig ung japanska. Samtliga modeller har stor rörlighet i ansiktet, men mindre i resten av kroppen.

2. BigDog

Tvåan på topplistan över världens häftigaste robotar är BigDog, utvecklad av ingenjörerna på Boston Dynamics på uppdrag av USA:s försvarsdepartement. Tanken är att den ska fungera som packåsna åt militären, även i oländig terräng. BigDog har, i stället för hjul eller hjulband, fyra ben. För att hålla balansen har den stereoseende, ett lasergyroskop och en mängd sensorer på benen. Tillsammans ger dessa tekniska detaljer BigDog ett mycket levande beteende, särskilt när den exempelvis halkar eller blir puttad på. BigDog är cirka 90 cm lång, cirka 75 cm hög och väger cirka 110 kg. Den kan bära över 150 kg och röra sig i lite mer än 6 km/h.

1. ASIMO

Den 130 cm höga och 54 kg tunga ASIMO från japanska Honda är programmerad att fungera i vanliga mänskliga miljöer. Den kan gå i 2,7 km/h eller springa i nästan 6 km/h, och har förmågan att undvika att krocka med människor i vägen. Den kan även registrera när man tar på den och känna igen föremål, gester, ljud och ansikten. Detta gör ASIMO bra på att interagera med människor, och grundtanken är att den ska fungera som en assistent. Den kan exempelvis leda synskadade eller hämta saker åt rörelsehindrade. Än så länge hittar man bara den dyra ASIMO på olika uppvisningar, där den ofta ses dansa och hälla upp kaffe, men dess bevisade potential gör den till världens just nu häftigaste robot.
Annons
Annons
Liknande
Senaste
Sport
Jorden
Människan
Byggnadsverk
Djur
Jorden