Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Byggnadsverk

Sveriges 15 största städer

Uppdaterad 2 jan 2024
Här är de största städerna i Sverige sett till antalet invånare. Siffrorna kommer från Statistiska centralbyrån och visar folkmängden i tätorterna den 31 december 2022.

Det kan vara bra att veta att när vi säger städer i denna artikel så menar vi tätorter. En tätort är inget administrativt indelat område som exempelvis en kommun, utan definieras kortfattat av SCB som "ett område med sammanhängande bebyggelse och minst 200 folkbokförda invånare".[1] En tätorts gränser går alltså där bebyggelsen glesnar, och samma tätort kan därmed ligga i flera kommuner.

Ordet stad har ingen officiell betydelse, men det syftar oftast på en större tätort. Ibland används dock stad även om kommuner. Västerås kommun kallar sig gärna för Västerås stad, trots att den, förutom tätorten Västerås, nästan bara består av landsbygd. Kommunerna Solna och Sundbyberg kallar sig för städer, trots att de ligger inom Stockholms tätort. Även Stockholm kommun kallar sig för Stockholm stad. Krångligt? Ja, lite. Vill man undvika missförstånd är det bäst att bara använda begreppen tätorter och kommuner.

Siffrorna i denna lista kommer från Statistiska centralbyråns senaste statistik som visar invånarantalet i tätorterna den 31 dec 2022. SCB uppdaterar dock inte tätorternas gränser varje år utan har i den senaste statistiken använt tätortsgränserna från 2020.

Här är Sveriges 15 största städer... förlåt, tätorter.
Annons

15. Borås

Invånare i tätorten (31 dec 2022): 74 124 [1]

Borås ligger i Västergötland och är känt för sin textilindustri, även om den inte är lika stor som förut. Postorderföretagen Ellos och Haléns växte fram här, och Gina Tricots huvudkontor och textilhögskolan ligger i "textilstaden".

Borås är också känt för att vara Sveriges regnigaste stad, vilket delvis är sant då det till exempel finns statistik från SMHI som visar att Borås var den "större stad" där det regnade mest mellan 1961 och 1990.[2]

Bilden visar Borås Centralstation, givetvis insvept i regn.

14. Södertälje

Invånare i tätorten (31 dec 2022): 78 175 [1]

Södertälje i Södermanland ligger bara ett par mil sydväst om Stockholm och har en befolkning som växte snabbt på 60- och 70-talen på grund av arbetskraftinvandring, när bland annat storföretagen Scania-Vabis (nuvarande Scania) och Astra (nuvarande AstraZeneca) behövde folk.

Den 31 december 2022 var 58,9 % av invånarna i Södertälje kommun födda utomlands eller hade föräldrar som båda var födda utomlands.[3]

Bilden visar en plats i staden som många utomstående kanske känner till – tågstationen Södertälje Syd.

13. Gävle

Invånare i tätorten (31 dec 2022): 78 931 [1]

Hamnstaden Gävle i Gästrikland är en stad rik på dofter. Beroende på vindriktning kan det lukta kaffe från Gevalias rosteri, eller sulfat från bruken i Karskär eller Skutskär, som av svenska träd tillverkar bland annat färdig vätskekartong (Karskär) respektive fluffmassa för blöjor och massa till vätskekartong (Skutskär).

Mest känt är nog Gävle för julbocken i halm som reses varje år och ofta olovligen bränns ner. Fotot på Gävlebocken togs 21 december 2009, två dagar innan den stod i lågor.
Annons
Annons

12. Umeå

Invånare i tätorten (31 dec 2022): 93 460 [1]

Umeå i Västerbotten är den största tätorten i Norrland och huserar Sveriges sjunde största universitet (sett till antalet studerande).[4] Här finns dessutom Norrlands universitetsjukhus – i Sverige finns sju universitetssjukhus, vilka har mest resurser i sjukvårdsregionen, och förutom att vårda människor också bedriver forskning och utbildar sjukvårdspersonal, samt har olika riksspecialiteter.

Den stora andelen studenter gör att medelåldern i staden är 2,4 år lägre än rikssnittet,[5] och här finns ett ganska rikt kultur- och uteliv.

Nästan hela Umeå brann ner 1888, och efter det anlade man breda, brandskyddande gator som fick kantas av björkar. Detta har gett Umeå smeknamnet "björkarnas stad".

Bilden visar Kungsgatan, kantad av Umeås stadstypiska björkar.

11. Lund

Invånare i tätorten (31 dec 2022): 96 062 [1]

En annan universitetsstad är Lund i Skåne. Här finns Sveriges fjärde största universitet,[4] och de flesta av Skånes universitetssjukhus avdelningar. Det innebär att en betydande andel av befolkningen utgörs av studenter, och den gamla skånska staden präglas av studentlivet och alla så kallade nationer – studentföreningar där tentaångesten kan dämpas med umgänge och billig öl.

Fotot visar universitetets huvudbyggnad.

10. Norrköping

Invånare i tätorten (31 dec 2022): 98 436 [1]

Norrköping i Östergötland var på 1800-talet en stor textilstad. Nu finns ingen textilindustri kvar utan staden är kanske mer känd för Bråvikens pappersbruk som omvandlar svensk skog till papper för tidningar, böcker och reklam.

Norrköping är också känt för att vara en av få svenska städer med spårvagnar – de andra spårvagnsstäderna är Stockholm, Göteborg och Lund.

Vid befolkningsräkningen 31 dec 2016 gick Norrköping om Jönköping, men den 31 dec 2018 gick Jönköping om Norrköping igen.

Fotot är taget på Saltängsbron.
Annons
Annons

9. Jönköping

Invånare i tätorten (31 dec 2022): 101 656 [1]

Jönköping ligger vackert vid Vätterns södra strand i norra Småland. På 60-talet växte tätorten ihop med syskonstaden Husqvarna, känd för sin tillverkningsindustri.

Jönköping ligger i det så kallade "Bibelbältet" – ett område i Sverige med många frikyrkor – och staden kallas ibland för "Smålands Jerusalem".

Bilden visar Husqvarna AB:s fabriksområde.

8. Helsingborg

Invånare i tätorten (31 dec 2022): 115 626 [1]

Helsingborg är Skånes näst största stad efter Malmö och ligger vid kusten där Öresund är som smalast. Här är det bara cirka 4 km över till Helsingör och Danmark.

Stadens strategiska läge har gjort Helsingborg till en viktig hamnstad och här finns en av norra Europas ledande hamnar. [6]

Bilden visar Stortorget med Danmark i horisonten.

7. Linköping

Invånare i tätorten (31 dec 2022): 116 448 [1]

Den gamla militärstaden Linköping ligger precis som sin granne Norrköping i Östergötland. Linköping är bland annat känt för att Saab:s tillverkning av flygplan finns här, och för välbesökta Flygvapenmuseum som ligger i granntätorten Malmslätt precis utanför "flygstaden".

Linköping är även en viktig studentstad med Sveriges sjätte största universitet och ett universitetssjukhus.[4]

Fotot visar ett Saab 340 som sitter uppsatt bredvid E4:an.
Annons
Annons

6. Örebro

Invånare i tätorten (31 dec 2022): 126 787 [1]

Örebro i Närke var tidigare en industristad med många skofabriker. Idag präglas näringslivet förutom industrier också av forskning och tjänster. Här finns ett universitet och ett universitetssjukhus, och stadens strategiska läge mellan Stockholm, Oslo och Göteborg har gjort att många företag sysslar med transport, logistik och handel.

Bilden visar stadens signaturbyggnad – vattentornet Svampen.

5. Västerås

Invånare i tätorten (31 dec 2022): 130 619 [1]

Även Västerås i Västmanland har industrier att tacka för sin tillväxt. Jätteföretaget ABB grundades här i slutet av 1800-talet, och deras svenska huvudkontor ligger fortfarande i staden. Även ICA och H&M grundades i Västerås.

Stadens strategiska läge vid Mälaren, som är förbunden med Östersjön, har hjälpt Västerås att bygga upp Nordens största insjöhamn, med fraktfartyg som avgår till hela världen men framförallt till Storbritannien och övriga Europa.[7]

Västerås har också ett av Mälardalens universitets två campus (det andra ligger i Eskilstuna).

Bilden visar höghuset Skrapan.

(5. Upplands Väsby och Sollentuna)

Invånare i tätorten (31 dec 2022): 154 261 [1]

Vid Statistiska centralbyråns folkräkning 2015 tillkom en ny tätort i Uppland, nämligen Upplands Väsby och Sollentuna. Denna tätort ingick tidigare nästan helt i Stockholms tätort, men tillkom efter ändringar i SCB:s metoder för hur de avgränsar tätorter.

Vi låter Upplands Väsby och Sollentuna vara en parentes i denna lista eftersom den nya tätorten ligger så nära Stockholm, och dess tillkomst är ett resultat av att Stockholms bebyggelse glesnar över bland annat Järvafältet, Igelbäcken och sjön Edsviken. Vill man dock vara helt statistiskt korrekt så är Upplands Väsby och Sollentuna Sveriges femte största tätort, och alla tätorter ovanför på listan ska flyttas ett steg bakåt.

På bilden är Stockholms tätort markerad i blått och Upplands Väsby och Sollentuna i rött.
Annons
Annons

4. Uppsala

Invånare i tätorten (31 dec 2022): 171 959 [1]

Sveriges fjärde största stad Uppsala ligger på den platta Uppsalaslätten i Uppland. Genom staden löper rullstensåsen Uppsalaåsen uppe på vilken Uppsala slott och Nordens största katedral[8] Uppsala domkyrka reser sig över omgivningarna.

År 2011 passerade Uppsala kommun 200 000 invånare, vilket gjorde att staden utropade sig till storstad. Tidigare gick nämligen gränsen för att officiellt få kallas sig för storstad vid 200 000 invånare i kommunen. År 2017 skärpte dock Sveriges Kommuner och Landsting gränsen till 200 000 invånare i tätorten.

I staden, som alltså inte är en storstad, finns Sveriges tredje största universitet,[4] vilket har satt sin prägel på stadens arkitektur och kulturliv. Här finns också universitetssjukhuset Akademiska sjukhuset och Sveriges Lantbruksuniversitet SLU.

Fotot visar Västgöta nation vid Fyrisån.

3. Malmö

Invånare i tätorten (31 dec 2022): 333 199 [1]

Skånes största stad Malmö ligger vid Öresund med utsikt mot Köpenhamn, och är Sveriges yngsta (vad gäller invånarnas medelålder) och snabbast växande storstad.[9]

Malmö upplevde en utflyttningskris på 70- och 80-talen då stadens stora industrier lade ner, följt av en ekonomisk kris på 90-talet då ytterligare 28 000 jobb försvann.[10] Krisen mattades av lite i mitten av 90-talet tack vare påbörjandet av Öresundsbrobygget, och nu satsar Malmö på att förändras från en industristad till en kunskapstad, genom bland annat eget universitet, småföretagande och utnyttjande av närheten till Köpenhamn och kontinenten.[9]

Bilden visar en gångtunnel in mot stadsdelen Rosengård som pryds av ett citat av Malmöfödde Zlatan Ibrahimovic.

2. Göteborg

Invånare i tätorten (31 dec 2022): 620 195 [1]

Tätorten Göteborg ligger i både Västergötland och Bohuslän och här finns Skandinaviens största hamn.[11] Göteborg industrialiserades till stor del av invandrade engelsmän på 1800-talet och hade mycket handel med Storbritannien, vilket har gett västkuststaden smeknamnet "Lilla London".

Göteborg är bland annat känt för Liseberg, paradgatan Avenyn, spårvagnar, sitt fotbollslag ("Blåvitt"), sin dialekt och dumroliga humor. Många kända svenskar är starkt förknippade med staden, som göteborgarna "Kurt Olsson", Glenn Hysen, Lasse Kronér, Leif "Loket" Olsson och Håkan Hellström.

I Göteborg finns Sveriges näst största universitet,[4] och Sveriges största sjukhus Sahlgrenska Universitetssjukhuset. [12]

Bilden visar det stora inomhusköpcentrumet Nordstan, dit man självklart kan åka spårvagn. Då slipper man också betala trängselskatt, vilket (än så länge) bara har införts i Sveriges två största städer.

1. Stockholm

Invånare i tätorten (31 dec 2022): 1 641 422 [1]

Sveriges största tätort, vår huvudstad Stockholm, ligger vackert vid Mälarens utlopp i Östersjön och delas på midjan av gränsen mellan Uppland och Södermanland.

Under 2019 (före pandemin) spenderade besökare hela 15 miljoner gästnätter i Stockholm,[13] som lockar med bland annat Gröna Lund, Skansen, Gamla stan, skärgården, museer, arenor, uteliv, kultur, shopping och kungafamiljen och deras boningar Kungliga slottet och Drottningholms slott. I Stockholm residerar också regeringen och riksdagen, och de flesta stora företagen inom det svenska näringslivet har sina huvudkontor här.

I Stockholm finns även Sveriges största universitet[4] och Karolinska universitetssjukhuset med storsjukhus i både Solna och Huddinge. Det pressade vägnätet är belagt med trängselavgifter, men för den som kan åka kollektivt finns en omfattande kollektivtrafik med bland annat Sveriges enda tunnelbana.

Bilden visar en vanlig vardagsmorgon på Södertäljevägen.
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[2]
"Regnrikaste staden i Sverige". Bibblan svarar. Publicerad 16 nov 2014. Läst 30 mars 2020.
[3]
"Snabbstatistik om Södertälje kommun". Södertälje kommun. Uppdaterad 5 juni 2023. Läst 2 jan 2024.
[4]
"Antal registrerade studenter VT2023". Universitetskanslersämbetet. Läst 2 jan 2024.
[5]
"Kommunfakta". Umeå.se. Läst 2 jan 2024.
[6]
"Om hamnen". Helsingborgs hamn. Läst 2 jan 2024.
[8]
"Verket som samlar allt man vet om Uppsala domkyrka". SVT. Publicerad 15 mars 2016. Läst 2 jan 2024.
[9]
[10]
"Stadens historia". Malmö stad. Läst 30 mars 2020.
[11]
"Hamnens historia". Göteborgs hamn. Läst 2 jan 2024.
[12]
"Om sjukhuset". Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Uppdaterad 1 dec 2023. Läst 2 jan 2024.
[13]
"Totalt antal övernattningar fördelat per region". Tillväxtverket. Publicerad 7 okt 2019. Läst 31 mars 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden