Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Byggnadsverk

Sveriges 15 största städer

Uppdaterad 30 mars 2020
Här är de största städerna i Sverige sett till antalet invånare. Siffrorna kommer från Statistiska centralbyråns senaste invånarräkning.

Det kan vara bra att veta att när vi säger städer i denna artikel så menar vi tätorter. En tätort är inget administrativt indelat område som exempelvis en kommun, utan definieras kortfattat som "en sammanhängande bebyggelse med minst 200 invånare"[1]. En tätorts gränser går alltså där bebyggelsen glesnar, och samma tätort kan därmed ligga i flera kommuner.

Ordet stad har ingen officiell betydelse, men det syftar oftast på en större tätort. Ibland används dock stad även om kommuner. Västerås kommun kallar sig gärna för Västerås stad, trots att den, förutom tätorten Västerås, nästan bara består av landsbygd. Kommunerna Solna och Sundbyberg kallar sig för städer, trots att de ligger inom Stockholms tätort. Även Stockholm kommun kallar sig för Stockholm stad. Krångligt? Ja, lite. Vill man undvika missförstånd är det bäst att bara använda begreppen tätorter och kommuner.

Siffrorna i denna lista kommer från Statistiska centralbyråns senaste statistik som publicerades i mars 2020 och visar invånarantalet den 31 dec 2019 (dock inom 2018 års tätortsavgränsning). Här är Sveriges 15 största städer... förlåt, tätorter.
Annons

15. Borås

Invånare i tätorten: 73 649 [1]

Borås ligger i Västergötland och är känt för sin textilindustri, även om den inte är lika stor som förut. Postorderföretagen Ellos och Haléns växte fram här, och Gina Tricots huvudkontor och textilhögskolan ligger i "textilstaden". Borås är också känt för att vara Sveriges regnigaste stad, vilket delvis är sant då Borås var den större stad där det enligt SMHI regnade mest mellan 1961 och 1990[3]. Bilden visar Borås Centralstation, givetvis insvept i regn.

14. Södertälje

Invånare i tätorten: 75 068 [1]

Södertälje ligger bara ett par mil från Stockholm och är en av de tätorter som ökat mest i befolkning sedan 2010[1]. Södertäljes befolkning växte även snabbt på 60- och 70-talet på grund av arbetskraftinvandring - främst var det storföretagen Scania-Vabis (nuvarande Scania) och Astra (nuvarande AstraZeneca) som behövde folk. Årskiftet 2018/2019 var 54,3 % av invånarna i Södertälje kommun födda utomlands eller hade föräldrar som båda var födda utomlands.[2] Bilden visar vad som kanske är den plats i staden som flest utomstående känner till - tågstationen Södertälje Syd.

13. Gävle

Invånare i tätorten: 77 699 [1]

Hamnstaden Gävle i Gästrikland är en stad rik på dofter. Beroende på vindriktning kan det lukta kaffe från Gevalias rosteri, eller prutt från någon av pappersindustrierna i Karskär eller Skutskär. Mest känt är nog Gävle för julbocken i halm som nästan varje år bränns ner. Fotot på Gävlebocken togs 21 december 2009, två dagar innan den stod i lågor.
Annons
Annons

12. Umeå

Invånare i tätorten: 89 607 [1]

Umeå i Västerbotten är den största tätorten i Norrland och en viktig universitetsstad. Den stora andelen studenter gör att medelåldern i staden är låg[4], och här finns därför ett ganska rikt kultur- och uteliv. Nästan hela Umeå brann ner 1888, och efter det anlade man breda, brandskyddande gator som fick kantas av björkar. Detta har gett Umeå smeknamnet "björkarnas stad". Bilden visar Kungsgatan, kantad av Umeås stadstypiska björkar.

11. Lund

Invånare i tätorten: 93 577 [1]

En annan universitetsstad är Lund i Skåne. Här ligger ett av Sveriges största universitet, vilket innebär att en stor andel av befolkningen utgörs av studenter. Därför präglas den gamla staden i Skåne till stor av studentlivet och alla nationer - studentföreningar där tentaångesten kan dämpas med umgänge och billig öl. Fotot visar universitetets huvudbyggnad.

10. Norrköping

Invånare i tätorten: 97 979 [1]

Norrköping i Östergötland var på 1800-talet en stor textilstad. Nu har all textiltillverkning försvunnit och staden är kanske mer känd för sitt pappersbruk. Norrköping är den enda svenska staden förutom Stockholm och Göteborg som har spårvagnar. Vid befolkningsräkningen 31 dec 2016 gick Norrköping om Jönköping, men efter 31 dec 2018 gick Jönköping om Norrköping igen. Fotot är taget på Saltängsbron.
Annons
Annons

9. Jönköping

Invånare i tätorten: 99 373 [1]

Jönköping ligger vackert vid Vätterns södra strand. På 60-talet växte tätorten ihop med syskonstaden Husqvarna, känd för sin tillverkningsindustri. Jönköping ligger i det så kallade "Bibelbältet" - en område i Sverige med många frikyrkor - och staden kallas ibland för "Smålands Jerusalem". Bilden visar Husqvarna AB:s fabriksområde.

8. Helsingborg

Invånare i tätorten: 112 496 [1]

Helsingborg är Skånes näst största stad efter Malmö och ligger vid kusten där Öresund är som smalast. Här är det bara cirka 4 km över till Helsingör och Danmark. Stadens strategiska läge gör att många färjor avgår härifrån, och Sveriges näst största containerhamn[6] (efter Göteborg) finns i Helsingborg. Bilden visar Stortorget.

7. Linköping

Invånare i tätorten: 114 582 [1]

Den gamla militärstaden Linköping ligger precis som sin granne Norrköping i Östergötland. Staden är bland annat känd för att Saab:s tillverkning av flygplan finns här. Det välbesökta flygvapenmuseet ligger också här i "flygstaden". Linköping är även en viktig universitetssstad. Fotot visar ett Saab 340 som sitter uppsatt bredvid E4:an.
Annons
Annons

6. Örebro

Invånare i tätorten: 125 817 [1]

Örebro i Närke var tidigare en industristad med många skofabriker. Idag präglas näringslivet förutom av industrier också av forskning och tjänster. Stadens strategiska läge mellan Stockholm, Oslo och Göteborg har gjort att många företag sysslar med transport, logistik och handel. Här finns ett universitet och ett stort universitetssjukhus. Bilden visar stadens signaturbyggnad, vattentornet Svampen. Nätburen, med syfte att förhindra självmordshoppare, är numera ersatt med plexiglas.

5. Västerås

Invånare i tätorten: 127 799 [1]

Även Västerås har industrier att tacka för sin tillväxt. Jätteföretaget ABB grundades här i slutet av 1800-talet, och deras svenska huvudkontor ligger fortfarande i staden. Även ICA och H&M grundades här, och staden har Nordens största insjöhamn[7]. Bilden visar höghuset Skrapan.

(5. Sollentuna och Upplands Väsby)

Invånare i tätorten: 149 088 [1]

Vid Statistiska centralbyråns folkräkning 2015 tillkom en ny tätort - Sollentuna och Upplands Väsby. Denna tätort ingick tidigare nästan helt i Stockholms tätort, men tillkom efter ändringar i SCB:s metoder för hur de avgränsar tätorter. Vi låter Sollentuna och Upplands Väsby vara en parentes i denna lista eftersom vi tycker att den nya tätorten ligger så nära Stockholm. Vill man dock vara helt korrekt så är Sollentuna och Upplands Väsby Sveriges femte största tätort. På bilden är Stockholms tätort markerad i blått och Sollentuna och Upplands Väsby i rött.
Annons
Annons

4. Uppsala

Invånare i tätorten: 164 535 [1]

Sveriges fjärde största stad Uppsala ligger på den platta Uppsalaslätten i Uppland. År 2011 passerade Uppsala kommun 200 000 invånare, vilket gjorde att staden utropade sig till storstad. Tidigare gick nämligen gränsen för att officiellt få kallas sig för storstad vid 200 000 invånare i kommunen. År 2017 gjorde dock Sveriges Kommuner och Landsting långnäsa till Uppsala och skärpte kravet till 200 000 invånare i tätorten. I staden, som alltså inte är en storstad, finns ett av Sveriges största universitet, vilket har satt sin prägel på stadens arkitektur och kulturliv. Fotot visar Västgöta nation vid Fyrisån.

3. Malmö

Invånare i tätorten: 321 845 [1]

Malmö upplevde en utflyttningskris på 70- och 80-talet då stadens stora industrier lade ner, följt av en ekonomisk kris på 90-talet då ytterliggare 28 000 jobb försvann.[5] Krisen mattades av lite i mitten av 90-talet tack vare påbörjandet av Öresundsbrobygget, och nu försöker Malmö förändras från en industristad till en kunskapstad, med en egen högskola och många småföretag. Bilden visar en gångtunnel in mot stadsdelen Rosengård som pryds av ett citat av stadens hjälte Zlatan Ibrahimovic.

2. Göteborg

Invånare i tätorten: 600 473 [1]

Tätorten Göteborg ligger i både Västergötland och Bohuslän och här finns Skandinaviens största hamn[9]. Göteborg industrialiserades till stor del av invandrade engelsmän på 1800-talet och hade mycket handel med Storbritannien, vilket har gett staden smeknamnet "Lilla London". Göteborg är känt för Liseberg, paradgatan Avenyn, spårvagnar, sitt fotbollslag ("Blåvitt"), sin dialekt och sin dumroliga humor. Göteborgare som "Kurt Olsson", Glenn Hysen, Lasse Kroner, Leif "Loket" Olsson och Håkan Hellström förknippas med staden. Bilden visar det stora inomhusköpcentrumet Nordstan, dit man självklart kan åka spårvagn.

1. Stockholm

Invånare i tätorten: 1 605 030 [1]

Sveriges största tätort, vår huvudstad Stockholm, ligger vackert vid Mälarens utlopp i Östersjön. Under 2019 spenderade besökare hela 15 miljoner gästnätter i Stockholm,[8] som lockar med Gröna Lund, Skansen, skärgården, museer, uteliv, kultur och massor av shopping. Här finns också bilköer, trängselavgifter, tågstrul, skyhöga bostadspriser och segregerade förorter. De flesta stora företagen inom det svenska näringslivet har sina huvudkontor här, likaså banker. I Stockholm residerar också kungafamiljen, regeringen och riksdagen samt, gissar vi, majoriteten av landets B-kändisar, hipsters, podcastare och modebloggare. Bilden visar en vanlig morgon på Södertäljevägen.
Annons
Annons
Referenser
[1]
"Statistiska tätorter 2018 – befolkning, landareal, befolkningstäthet". SCB. Publicerad 24 mars 2020. Läst 30 mars 2020.
[2]
"Snabbstatistik om Södertälje kommun". Södertälje kommun. Uppdaterad 31 dec 2018. Läst 30 mars 2020.
[3]
"Regnrikaste staden i Sverige". Bibblan svarar. Publicerad 16 nov 2014. Läst 30 mars 2020.
[4]
"Fakta och siffror". Umeå.se. Läst 30 mars 2020.
[5]
"Stadens historia". Malmö stad. Läst 30 mars 2020.
[6]
"Containerspecialisten". Helsingborgs hamn. Läst 30 mars 2020.
[8]
"Totalt antal övernattningar fördelat per region". Tillväxtverket. Publicerad 7 okt 2019. Läst 30 mars 2020.
[9]
"Om Göteborgs hamn". Göteborgs hamn. Läst 30 mars 2020.
Liknande
Senaste
Teknik
Teknik
Teknik
Jorden
Teknik
Byggnadsverk