Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Människan

Världens 15 största länder

Uppdaterad 4 feb 2020
Vilket land på jorden är störst till ytan? Här är de största länderna enligt FN:s senaste statistik.

Innan du läser listan kan det vara bra att veta vad som menas med ett land. Ett land är ett geografiskt område med en självständig politisk styrning. Exempelvis är Sverige ett land, medan landskapet Uppland inte är det eftersom det delvis styrs av Sveriges riksdag. På samma sätt är Kina ett land, men inte Tibet eftersom det ofrivilligt styrs av Kina. Inte heller Grönland är ett eget land, trots att det genom flera lagändringar blivit allt mer självständigt från Danmark.

Hur stort Danmark är kan du läsa i denna lista över världens största länder, där alla arealer är tagna från FN:s senaste ordentliga statistik som sammanställdes 2018.[1] Arealsiffrorna avser landets totala ytarea, vilken enligt FN "omfattar landareal och inre vatten (vattendrag och sjöar) men inte polarområden och obebodda öar".[1] FN struntar i att förklara vad de menar med "polarområden", men sannolikt menas kontinenten Antarktis och de delar av Arktis som inte redan tillhör länder. Även invånarantalen är tagna från FN:s senaste tillförlitliga statistik.[2]

Som jämförelse kan nämnas att Sverige enligt FN har en area på 438 574 km2.[1]
Annons

15. Indonesien

Yta: 1 910 931 km2 [1]

Att Indonesien är ett av världens största länder kan vara svårt att se på en karta eftersom landet bara består av öar. Detta gör att det finns många olika etniska grupper inom landet. Flest människor bor det på Java, den långsträckta ön nordväst om Australien, där även landets huvudstad Jakarta finns.

Indonesien har 264 miljoner invånare (2018)[2], vilket gör det till det fjärde folkrikaste landet i världen.

14. Mexiko

Yta: 1 964 375 km2 [1]

Av Mexikos 125 miljoner invånare (2018)[2] är det alltid några som är på väg in i USA. Mexiko delar nämligen en över trehundra mil lång gräns med "the land of opportunity".

Mexiko genomkorsas av fyra bergskedjor, vilket gör att många städer ligger på ganska hög höjd. Den långa halvön heter La península de California (Kalifornienhalvön på svenska), vilken är avgränsad från resten av Mexiko av Coloradofloden.

13. Saudiarabien

Yta: 2 206 714 km2 [1]

Saudiarabien är det största landet i Mellanöstern och utgör det mesta av den Arabiska halvön. Nästan hela landet har ökenklimat, förutom landets sydvästra kust mot Röda havet, där den mesta av befolkningen finns samlad i städer.

Saudiarabien har 33 miljoner invånare (2018).[2]
Annons
Annons

12. Danmark (med Grönland och Färöarna)

Yta: 2 210 415 km2 [1]

Grönland var en dansk koloni mellan åren 1721-1953 och sedan en dansk amt (ungefär: län) mellan åren 1953-1979. Därefter fick Grönlands befolkning genom en folkomröstning 1979 politiskt självstyre och ön räknas idag som ett självstyrande territorium. Detsamma skedde med Färöarna 1948 (liten ögrupp mellan Norge, Storbritannien och Island). Ansvaret för utlandspolitik, säkerhet och finanser ligger dock fortfarande hos Danmark.

Om man räknar Grönland som ett eget land är dess yta 2 166 086 km2.[1] Om man däremot räknar Grönland och Färöarna till Danmark, är Danmarks yta 2 210 415 km2.[1] Vilket som, är Grönland/Danmark nummer 12 på denna topplista.

Det bor endast 56 000 personer (2018)[2] på Grönland, varav den stora majoriteten är inuiter. Nästan alla invånare bor längs fjordarna på sydvästra Grönland, där klimatet är relativt milt. Grönland liknar Sverige för cirka 10 000 år sedan, på så vis att nästan hela ön är täckt av kilometertjock inlandsis.

11. Demokratiska republiken Kongo

Yta: 2 344 858 km2 [1]

Demokratiska republiken Kongo, tidigare känt som Zaire, även känt som Kongo-Kingshasa, är Afrikas näst största land. Det ska ej förväxlas med Republiken Kongo, även känt som Kongo-Brazzaville, vilket är ett mycket mindre land precis väster om Demokratiska republiken Kongo.

Demokratiska republiken Kongo drabbades svårt av krig mellan 1998-2003, och våldet härjar tyvärr fortfarande i många områden. Men landet har också vackra regnskogar där man bland annat kan hitta schimpanser och gorillor.

10. Algeriet

Yta: 2 381 741 km2 [1]

Världens 10:e största land och Afrikas största land är Algeriet. Det är också ett av världens torraste länder – en stor del av landet täcks av Sahara, så de flesta av landets 41 miljoner invånare (2017)[2] bor samlade längs den norra kusten. Trots öknen är landet ganska kulligt och bergigt, med två bergskedjor som genomkorsar landet.
Annons
Annons

9. Kazakstan

Yta: 2 724 902 km2 [1]

Kazakstan är inte bara Borats hemland utan också världens 9:e största land, och världens största land som är helt omgivet av landgränser (förutom Kaspiska havet). Kazakstan var en del av Sovjetunionen, men blev självständigt 1991.

Landet har många olika slags natur; 7 000 m höga berg, kanjoner, gräsmarker, stäpper m.m. Klimatet är generellt lite kallt och torrt, och landet har tydliga årstider.

Kazakstan har endast 18 miljoner invånare (2018)[2], vilket är lite för ett så stort land.

8. Argentina

Yta: 2 796 427 km2 [1]

Det näst största landet i Sydamerika är Argentina. Likt alla länder i den här storleken har landet många olika sorters natur, och man hittar alltifrån snötäckta bergskedjor till varma havsstränder. Eftersom landet sträcker sig långt från norr till söder varierar klimatet från subtropiskt till subarktiskt. Centrala Argentina har tempererat klimat, likt mestadels av Europa.

I Argentina bor det 44 miljoner människor (2018).[2]

På kartan syns förutom Argentina också det område i Antarktis som Argentina gjorde anspråk på fram till 1959 då Antarktisfördraget undertecknades och alla länder fick avstå sina anspråk.

7. Indien

Yta: 3 287 263 km2 [1]

Indien är världens sjunde största land, samt världens näst mest befolkade land. Här bor hela 1,30 miljarder invånare (2018).[2]

Indiska subkontinenten rör sig sakta norrut och trycker på resten av Asien, vilket är orsaken till att Himalaya reser sig upp som ett tak i landets norra delar. Men utöver berg har Indien även öknar, slätter, regnskogar, sandstränder och många andra typer av natur. Bortsett från de bergiga delarna är klimatet varmt, och antingen torrt eller blött.
Annons
Annons

6. Australien

Yta: 7 692 024 km2 [1]

Australien blev på 1700- och 1800-talet formligen invaderat av européer och idag utgör deras ättlingar större delen av landets 25 miljoner invånare (2018)[2]. Urbefolkningen, aboriginerna, utgör endast en liten del. Resterande invånare är främst asiater.

Den sydvästra delen av landet har tempererat klimat, medan övriga landet är varmare. I mitten av landet sträcker sig flera öknar ut, och här är befolkningstätheten väldigt låg. Öknarna omsluts av grässlätter, vilka i sin tur omsluts av skogar. I nordvästra Australien går dock öknen ända ut till havet. I nordöstra delen av landet finns regnskogar.

5. Brasilien

Yta: 8 515 767 km2 [1]

Det största landet i Sydamerika, och världens femte största land, är Brasilien. Med sina 208 miljoner invånare (2018)[2] är det även världens femte mest befolkade land.

Regnskog är typiskt för landet, eftersom hela nordvästra delen av Brasilien täcks av Amazonas regnskog. Resten av landet täcks i huvudsak av "vanliga" skogar och buskage. Klimatet är tropiskt i hela landet, förutom längs söderut där det är tempererat.

4. Kina

Yta: 9 600 000 km2 [1]

Störst av alla länder helt inom Asien, och fjärde störst i världen, är Kina. Kina är det land i världen med allra flest invånare – hela 1,40 miljarder (inklusive Hong Kong och Macau) (2018).[2]

Landet hade från 1979 en policy att man endast fick skaffa ett barn – en policy som var olika strikt i olika områden. En undersökning 2007 visade dess omfattning – 36 % fick endast skaffa ett barn (främst folk i städer), 53 % fick skaffa två barn om det första barnet är en flicka (folk i städer och på landsbygden), 10 % fick skaffa två barn oavsett kön på det första barnet (främst folk på landsbygden) och 2 % fick skaffa hur många barn som helst (främst tibetaner).[3] Straffet om man bröt mot policyn var oftast böter av olika slag. Policyn ledde till att många nyfödda flickor övergavs, adopterades bort eller dödades, eftersom kulturen i Kina på olika sätt främjar familjer med söner. År 2015 började ettbarnspolitiken på allvar att fasas ut, främst eftersom landet hade fått för många män, för få unga och för många gamla.

Kinas natur är väldigt varierande och svår att beskriva kortfattat. I generella drag är dock sydöstra Kina täckt av skogar, medan nordvästra Kina består av gräsmarker, stäpper och öknar.

De ljusgröna områden som syns på kartan är Tibet och Taiwan, vilka ofrivilligt är en del av Kinas politiska styre.
Annons
Annons

3. USA

Yta: 9 833 517 km2 [1]

Den mittersta delen av den Nordamerikanska kontinenten utgörs av USA, som där endast gränsar mot Kanada och Mexiko. Men man får dock inte glömma de två staterna Alaska och Hawaii, vilka ligger långt ifrån resten av landet.

Landet har många olika klimatzoner. Norra västkusten påminner om Sveriges västkust, medan den södra västkusten påminner om Medelhavet. Innanför västkusten finns öknar, stäpper och bergskedjor. Östra halvan av landet är plattare och här har södra delen subtropiskt klimat, medan den norra delen har tempererat.

USA har 323 miljoner invånare (2017)[2], vilket gör landet till det tredje mest befolkade efter Kina och Indien.

2. Kanada

Yta: 9 984 670 km2 [1]

Tvåa på topplistan över världens största länder är Kanada. Landet har Storbritanniens drottning Elizabeth II som monark, men räknas som ett eget land. Drottningen har makt i vissa sällsynta situationer, men även om dessa skulle inträffa skulle hon knappast agera tvärtemot Kanadas parlaments önskningar.

Det mesta av Kanada är täckt av barrskog, medan det längre norrut blir tundra som ibland är snötäckt året om. Längs kusterna nära USA är klimatet likt Sverige, medan det i mitten av landet är större skillnad mellan sommar och vinter.

Den magnetiska nordpolen ligger i norra Kanada.

Kanada har 37 miljoner invånare (2018)[2], varav de flesta bor nära den amerikanska gränsen.

1. Ryssland

Yta: 17 098 246 km2 [1]

Världens största land, med god marginal, är Ryssland. Landet spänner över hela norra Asien, och ligger även delvis i Europa. Ryssland har 144 miljoner invånare (2013)[2], vilket gör det till det nionde folkrikaste landet i världen.

Det mesta av Ryssland består av stora, platta områden. Längst söderut är dessa stäpp, i mitten barrskog, och längst norrut tundra. Men det finns även en hel del bergskedjor, sjöar och åar. Den största delen av landet har tempererat klimat, men de norra delarna (Sibirien) har subarktiskt klimat med mycket kalla vintrar. Den norra kusten, som oftast är snöklädd året om, har arktiskt klimat.
Annons
Annons
Referenser
[1]
"United Nations Demographic Yearbook 2018". FN. Publicerad 2019. Läst 4 feb 2020.
[3]
"China relaxes its one-child policy". The Australian. Publicerad 24 januari 2007. Läst 4 feb 2020.
Liknande
Senaste
Rymden
Jorden
Jorden
Människan
Djur
Jorden
Rymden