Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Byggnadsverk

Sveriges 9 bästa äventyrsbad och vattenland

Uppdaterad 15 juli 2022
Vi har granskat alla ställen i Sverige som kallar sig äventyrsbad, upplevelsebad, actionbad, vattenparker eller vattenland för att se vilka som är bäst (givetvis har vi provåkt en del också).

Många simhallar kallar sig gärna "äventyrsbad" bara de har ett par vattenrutschkanor och en bubbelpool, men det finns nio anläggningar som verkligen gör skäl för namnet. Vi har sammanställt en lista på Sveriges bästa äventyrsbad och vattenland, med filmklipp på sköna åk i deras vattenrutschkanor. Ett minimikrav för att få vara med är tre rejäla vattenrutschkanor – därför saknas exempelvis Experium i Sälen och Paradiset i Örnsköldsvik på listan (men de är väl värda ett besök ändå). Nu kör vi!

9. Kneippbyn

På Kneippbyns vattenland utanför Visby på Gotland kan hela familjen göra något lite mer spännande än att titta på ringmuren. Här finns inga extrema vattenrutschkanor, men den unika attraktionen Half-pipe (filmen) är ganska rolig, likaså The Race där man kan tävla mot tre andra. Gratis för 0-2-åringar.

8. Himlabadet

Himlabadet i Sundsvall blev framröstat till "Sveriges bästa äventyrsbad" 2018, 2019 och 2020 av barnfamiljer på sajten barnsemester.se.[1] Här finns tre stora vattenrutchbanor – snabba Turbo (filmen) som bara tar några sekunder, breda Magic Eye där man får åka med eller utan enkel- eller dubbelring och tillsammans med andra, och mörka Black Hole där man kan samla poäng genom att slå på så många ljuseffekter som möjligt. Himlabadet har också en surfmaskin. Fritt inträde upp till 2 år, och lite billigare upp till 17 år.

7. Aqua Nova Äventyrsbad

Aqua Nova i Maserhallen i Borlänge är ett trevligt äventyrsbad med tre ordentliga vattenrutschbanor – snabba 3G Turbon, mörka Black Hole, samt familjefavoriten Magic Eye (filmen) där man får åka med andra och kan välja mellan enkel- eller dubbelring eller åka utan. I stort sett exakt samma rutschbaneutbud som på Himlabadet alltså. Förutom rutschbanorna finns sådant som ett bra inomhusbad bör ha – ström, vildfors, vågbassäng, bubbelpool och klättervägg. Gratis upp till 2 år och billigare för barn upp till 17 år.
Annons
Annons

6. Arena Skövde

Arena Skövde blev åren 2012-2017 framröstat till "Sveriges bästa upplevelsebad" på barnsemester.se[2] och man kan förstå varför. Här är ljust och fräscht och det finns vad som krävs av ett äventyrsbad. Arena Skövde har i stort sett samma tre vattenrutschbanor som Himlabadet och Aqua Nova, plus ett par mindre för småbarnen. Det finns också en vildfors som går utomhus. Filmen visar vattenrutschbanan Magic Hole. Upplevelsebadet är gratis upp till 2 år och billigare för äldre barn och ungdomar.

5. Leksand Sommarland

Leksand Sommarland är ett stort och barnvänligt vattenland vid Siljans strand i Dalarna. Här finns några vattenrutschkanor som vuxna kan tycka är spännande, plus ett par riktigt barnvänliga banor. Det finns också en hel del icke-vattenbundna aktiviteter – två av de nyaste attraktionerna är en zip-line som går över vattenparken och en rejäl wipeoutbana ute på sjön. Gratis för barn under en meter. Zip-line kostar extra.

4. Sunne Sommarland

Vattenlandet i Sunne ligger vackert vid sjön Fryken och blev ett populärt resmål när det byggdes 2006.[3] Men på grund av väderkänsligheten har vattenlandet ändå gått i konkurs tre gånger.[3] Efter en brand 2020 har det nu genomgått en omfattande renovering.[4] Här finns flera vattenrutschkanor att välja mellan, från hisnande till familjevänliga. I videoklippet ser du attraktionerna Mammut och Racer. Fri entré för alla under en meter.
Annons
Annons

3. Kokpunkten

Kokpunkten i Västerås öppnade 2014 och kallar sig för "Sveriges första actionbad". Efter några olyckor i samband med öppnandet fick de kritik för bristande säkerhet.[5] Äventyrsbadet har en snygg miljö som känns som en blandning mellan industri och disco och här finns flera riktigt bra vattenrutschkanor. Två spännande nyheter är VR-snorkling och VR-rutschbaneåkning. Gratis upp till 3 år och billigare upp till 11 år. VR-aktiviteterna kostar lite extra.

2. Gustavsvik

Gustavsvik i Örebro har storsatsat och är nära att bli Sveriges bästa upplevelsebad enligt oss. I inomhusbadet har de byggt upp djungelvärlden Lost City som är en riktigt kul upplevelse. Här finns flera stora vattenrutschbanor – bland annat 206 m långa Treasure Hunter, som enligt Gustavsvik är Sveriges längsta vattenrutschkana.[6] Den slår inte Skaras längsta banor, men den är sannolikt Sveriges längsta vattenrutschkana inomhus. Filmen visar en annen rutschbana, River Run, där man längs vägen kastas runt i tre koner. Lost City är gratis för 0-2-åringar och lite billigare upp till 11 år.

1. Skara Sommarland

Skara Sommarland säger sig vara Skandinaviens största vattenpark,[7] och det kan nog stämma. Här finns nog med vattenrutschbanor för att roa sig en hel dag. Köerna kan vara saftiga och som på alla utomhusbad gäller det att ha tur med vädret. Trots det tycker vi ändå att Skara Sommarland är det bästa vattenlandet i Sverige! Den nyaste vattenrutschbanan Waka Waka är en lång och härlig slalomupplevelse. Den som vill ha ett ännu längre åk kan välja 240 m långa River Run.[8] Filmen visar Big Drop – en uppdaterad variant på klassikern Fritt Fall. Fri entré för barn under en meter.
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
"Himlabadet". Barnsemester.se. Läst 15 juli 2022.
[2]
"Arena Skövde". Barnsemester.se. Läst 15 juli 2022.
[3]
"Fjärde gången gillt?". SVT Nyheter. Publicerad 18 juni 2016. Läst 15 juli 2022.
[4]
"Sunne sommarland laddar för nyöppning". SVT Nyheter. Publicerad 23 juni 2021. Läst 15 juli 2022.
[5]
"Äventyrsbad får kritik efter flera olyckor". SvT. Publicerad 11 dec 2014. Läst 15 juli 2022.
[6]
"Attraktioner". Lost City. Läst 15 juli 2022.
[7]
"Välkommen till Skara Sommarland". Skara Sommarland. Läst 15 juli 2022.
[8]
"River run". Skara Sommarland. Läst 15 juli 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden