Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Jorden

Sveriges 6 häftigaste vattenfall

Uppdaterad 8 feb 2017
Vi har tittat på vilka vattenfall som gömmer sig i Sverige, och hittat sex stycken som vi tycker är landets häftigaste. Nästa gång du är i närheten av något av dem - missa inte chansen att besöka det.

Urvalet till denna lista är gjort efter höjd, vattenmängd och skönhet. Ett riktigt häftigt vattenfall hyser alla egenskaperna. Just höjden kan vara svår att avgöra eftersom den ofta anges på olika sätt. Ibland räknar man den totala höjden av flera vattenfall som följer efter varandra, och ibland räknar man endast höjden på det högsta vattenfallet. Likaså räknar man ibland med delar som inte är lodräta, medan man ibland endast räknar höjden där vattnet faller fritt. I denna lista har vi försökt vara tydliga med vilken höjd som avses, även om felmarginalen säkerligen kan vara ett par meter. Här är Sveriges häftigaste vattenfall enligt oss - och ett hedersomnämnande. Missa förresten inte vår lista över Världens häftigaste vattenfall.

6. Älgafallet

Sveriges sjätte häftigaste vattenfall är Älgafallet precis på norska gränsen i nordligaste Bohuslän. Det ligger lättillgängligt nära en väg och får inte missas om man är i närheten. Det har en fallhöjd på hela 46 m[1] (ej fritt fall) och kan ha stora vattenmassor under vår och höst. På norska heter vattenfallet Elgåfossen istället. Älgafallet är det enda vattenfallet i denna lista över Sveriges häftigaste vattenfall som ligger i Götaland. Här är Älgfallet fantastiskt filmat av Kristofer Göthe.
Annons
Annons

5. Fettjeåfallet

Fettjeåfallet ligger nära Klövsjö i Jämtland, cirka 12 mil söder om Östersund. Det har en fallhöjd på magnifika 60 m[2] (ej fritt fall), även om det inte verkar finnas några tydliga uppgifter om det är den totala fallhöjden eller det högsta av de två delfallen. Men högt är det och vattnet landar i en vacker, inbjudande, lagunliknande göl. För att nå vattenfallet, som är en del av Storfettjeån, får man gå cirka 2 km från en bilparkering.

4. Hällingsåfallet

Hällingsåfallet ligger vid Gäddede nära den norska gränsen i nordvästra Jämtland (tre och en halv timmes bilfärd från Östersund). Vattenfallet är en del av Hällingsån. Med sin höjd och sitt utseende förtjänar den tveklöst en plats på denna lista över Sveriges häftigaste vattenfall. Fallet är hela 43 m högt (ej räknat fritt fall) och vattnet faller rakt ner i en ravin, som sägs vara norra Europas längsta vattenfyllda kanjon.[3] I kanjonen råder ständig dimma och när solen skiner syns nästan alltid regnbågen. Hällingsåfallet nås genom en cirka 2 km lång vandring från en parkering.

3. Ristafallet

Ristafallet i Indalsälven är inte jättehögt - endast 14 m (fritt fall) - men det är hela 50 m brett och kan under våren ha en volym på nära 400 kubikmeter per sekund.[4] Detta är lika mycket som det normala vårflödet i Tännforsen (längre ner på listan), vilket brukar kallas Sveriges största vattenfall och ligger långt uppströms Ristafallet. Ristafallet delas på mitten av en holme och det går endast att se ena halvan av vattenfallet från vardera sida. På vintern fryser vanligtvis fallet och det går att nå holmen, där en grotta finns. Ristafallet ligger cirka 2 mil öster om Åre, precis vid E14. I Ronja Rövardotter fick det vackra Ristafallet gestalta Glupafallet.
Annons
Annons

2. Njupeskär

Njupeskär är Sveriges högsta vattenfall - det är totalt 93 m högt, där det högsta fria fallet är massiva 70 m.[5] Njupeskär ligger långt från någon stor ort och nära den norska gränsen. Man hittar det i Dalarna, ungefär 4 mil från Särna. Njupeskär ingår i Fulufjällets nationalpark, som även är hem till världens äldsta träd. Vattenfallet nås genom en 2 km lång stig, där man på ett mäktigt sätt närmar sig vattenfallet rakt framifrån. På vintern är det tillåtet att isklättra på Njupeskär.

1. Tännforsen

Tännforsen brukar kallas Sveriges största vattenfall. Under vårfloderna brukar uppåt 400 kubikmeter vatten passera fallet varje sekund.[6] På våren 1995 sattes rekordet med 740 kubikmeter per sekund [6] - ett vattenflöde som skulle fylla hela Globen på en kvart.[7] Tännforsen är troligtvis störst i Sverige när det kommer till "vägg" av vatten. Vattenfallet är hela 60 m brett och 38 m högt[7], varav större delen är fritt fall. Tännforsen är precis som Ristafallet en del av Indalsälven och ligger cirka 2 mil väster om Åre i Jämtland. Som besökare parkerar man en bit ifrån fallet, vid en restaurang och butik, och kan sedan gå en trevlig och lättillgänglig stig fram till vidundret. Tännforsen fryser normalt på vintern och är riktigt häftig även då. På äldre fotografier av Tännforsen finns en stor sten mitt i vattenfallet. Det var Björnstenen, döpt efter sägnen om att en björn en gång skulle korsa fallet men fastnade i mitten. Björnstenen lossnade helt plötsligt under vårfloden 1992, utan att någon såg.[8] Tännforsens mäktighet och skönhet gör det till Sveriges häftigaste vattenfall.

Hedersomnämnande: Stora Sjöfallet

Stora Sjöfallet ligger långt ut på fjället cirka 20 mil nordväst om Jokkmokk. Vattenfallet kan en gång i tiden ha varit Sveriges största, större än Tännforsen - ja, kanske till och med större än alla andra vattenfall i norra Europa - och det kallades för "Nordens Niagara".[9] Men idag är Lule älv sedan länge uppdämd och omledd på flera ställen för att istället passera olika vattenkraftverk i kontrollerad mängd. Så idag strilar det endast lite vatten i Stora Sjöfallet. År 2015 återfick Stora Sjöfallet lite av sin forna glans under ett tag, när vattenkraftverket Viestas skulle repareras och vatten från Suorvadammen tömdes den gamla vägen istället.[10] På det här fotografiet från år 1900 syns Stora sjöfallet när det fortfarande var orört.
Annons
Annons
Referenser
[1]
"Älgafallet/Elgåfossen". Västsverige. Läst 8 feb 2017.
[2]
"Fettjeåfallet, Klövsjö". jamtland.se. Läst 8 feb 2017.
[3]
"Hällingsåfallet". jamtland.se. Läst 8 feb 2017.
[4]
"Ristafallet Vattenfall". Ristafallet. Läst 8 feb 2017.
[5]
"Njupeskär - Sveriges högsta vattenfall". Sveriges nationalparker. Läst 8 feb 2017.
[6]
"Tännforsen". Storliens turistbyrå. Läst 8 feb 2017.
[7]
"Tännforsen". Länsstyrelsen Jämtland. Läst 8 feb 2017.
[8]
"Tusen rösters sång". Naturskyddsföreningen. Publicerad 6 feb 2008. Läst 8 feb 2017.
[9]
"Stora Sjöfallet kommer inte visas upp på invigningen". Sveriges Radio. Publicerad 25 sep 2014. Läst 8 feb 2017.
[10]
"Stora Sjöfallet faller igen". Sveriges Radio. Publicerad 22 okt 2015. Läst 8 feb 2017.
Liknande
Senaste
Sport
Jorden
Människan
Byggnadsverk
Djur
Jorden