Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Jorden

Sveriges 6 häftigaste vattenfall

Uppdaterad 20 juli 2022
Vi har tittat på vilka vattenfall som gömmer sig i Sverige, och hittat sex stycken som vi tycker är landets häftigaste. Nästa gång du är i närheten av något av dem – missa inte chansen att besöka det.

Urvalet till denna lista är gjort efter höjd, vattenmängd och skönhet. Ett riktigt häftigt vattenfall hyser alla egenskaperna, tycker vi. Just höjden kan vara svår att avgöra eftersom den ofta anges på olika sätt. Ibland räknar man den totala höjden av flera vattenfall som följer efter varandra, och ibland räknar man endast höjden på det högsta vattenfallet. Likaså räknar man ibland med delar som inte är lodräta, medan man ibland endast räknar höjden där vattnet faller fritt. I denna lista har vi försökt vara tydliga med vilken höjd som avses, även om felmarginalen säkerligen kan vara några meter.

Här är Sveriges häftigaste vattenfall enligt oss – och ett hedersomnämnande. Missa förresten inte vår lista över Världens häftigaste vattenfall.

6. Älgafallet

Sveriges sjätte häftigaste vattenfall enligt oss är Älgafallet precis på norska gränsen i nordligaste Bohuslän. Det ligger lättillgängligt nära en väg och får inte missas om man är i närheten. Det har en total fallhöjd på hela 46 m och kan ha stora vattenmassor under vår och höst.[1] På norska heter vattenfallet Elgåfossen. Älgafallet är det enda vattenfallet i denna lista över Sveriges häftigaste vattenfall som ligger i Götaland.
Annons
Annons

5. Fettjeåfallet

Fettjeåfallet ligger nära Klövsjö i Jämtland, cirka 12 mil söder om Östersund. Det har en magnifik fallhöjd på över 70 m[2] – dock hittar vi inga tydliga uppgifter på om det är den totala fallhöjden eller det högsta av de två delfallen. Men högt är det och vattnet landar i en vacker, inbjudande, lagunliknande göl. För att nå vattenfallet, som är en del av Storfettjeån, får man gå cirka 2 km från en bilparkering.

4. Hällingsåfallet

Hällingsåfallet ligger vid Gäddede nära den norska gränsen i nordvästra Jämtland (tre och en halv timmes bilfärd från Östersund) och är en del av Hällingsån. Med sin höjd och sitt utseende förtjänar det tveklöst en plats på denna lista över Sveriges häftigaste vattenfall. Här faller vattnet ner i en över 40 m djup ravin och forsar sedan ut i Sveriges längsta kanjon.[3] I den fascinerande dimmiga klyftan är regnbågen en vanlig syn. Hällingsåfallet nås genom en cirka 2 km lång vandring från en parkering.

3. Ristafallet

Vackra Ristafallet i Indalsälven är inte jättehögt – totalt 14 m – men det är hela 50 m brett och kan under våren ha en volym på uppåt 400 kubikmeter per sekund.[4] Detta är lika mycket som det normala vårflödet i Tännforsen (längre ner på listan), som brukar kallas Sveriges största vattenfall och ligger några mil uppströms Ristafallet.

Ristafallet delas på mitten av en holme och det går endast att se ena halvan av vattenfallet från vardera sida. På vintern fryser vanligtvis fallet och det går att nå holmen, där en grotta finns. Ristafallet ligger cirka 2 mil öster om Åre, precis vid E14.

I Ronja Rövardotter fick Ristafallet gestalta Glupafallet.[4]
Annons
Annons

2. Njupeskär

Njupeskär är totalt 93 m högt, där det högsta fria fallet är mäktiga 70 m.[5] Detta gör Njupeskär till Sveriges högsta vattenfall om man bara räknar fria fall.[5] Man kan dock räkna höjder på vattenfall genom att även räkna med anslutande forsar och mindre fall, och då finns det högre vattenfall i Sverige än Njupeskär.[5]

Njupeskär ligger långt från någon stor ort och nära den norska gränsen. Man hittar det i Dalarna, ungefär 4 mil från Särna. Njupeskär ingår i Fulufjällets nationalpark, som även är hem till världens äldsta träd. Vattenfallet nås genom en 2 km lång stig, där man på ett mäktigt sätt närmar sig vattenfallet rakt framifrån. På vintern är det tillåtet att isklättra på Njupeskär.

1. Tännforsen

Tännforsen brukar kallas Sveriges största vattenfall. Under vårfloderna brukar uppåt 400 kubikmeter vatten passera fallet varje sekund.[6] På våren 1995 sattes rekordet med 740 kubikmeter per sekund [6] – ett vattenflöde som skulle fylla hela Globen på en kvart.[7] Tännforsen är troligtvis störst i Sverige när det kommer till "vägg" av vatten. Vattenfallet är hela 60 m brett och 38 m högt,[7] varav en stor del är fritt fall.

Tännforsen är precis som Ristafallet en del av Indalsälven och ligger cirka 2 mil väster om Åre i Jämtland. Som besökare parkerar man en bit ifrån fallet, vid en restaurang och butik, och kan sedan gå en trevlig och lättillgänglig stig fram till vidundret.

På äldre fotografier av Tännforsen finns en stor sten mitt i vattenfallet. Det var Björnstenen, döpt efter sägnen om att en björn en gång skulle korsa fallet men fastnade i mitten.[8] Björnstenen lossnade helt plötsligt under vårfloden 1992, utan att någon såg.[8]

Tännforsen fryser normalt på vintern och är riktigt häftig även då. Tännforsens mäktighet och skönhet gör det till Sveriges häftigaste vattenfall enligt oss.

Hedersomnämnande: Stora Sjöfallet

Stora Sjöfallet ligger långt ut på fjället cirka 20 mil nordväst om Jokkmokk. Vattenfallet var en gång i tiden Sveriges största, större än Tännforsen – ja, till och med större än alla andra vattenfall i norra Europa – och det kallades för "Nordens Niagara".[9] Men idag är Lule älv sedan länge uppdämd och omledd på flera ställen för att istället passera olika vattenkraftverk i kontrollerad mängd. Så idag strilar det endast lite vatten i Stora Sjöfallet.

År 2015 återfick Stora Sjöfallet lite av sin forna glans under ett tag, när vattenkraftverket Viestas skulle repareras och vatten från Suorvadammen tömdes den gamla vägen istället.[10]

På det här fotografiet från år 1900 syns Stora sjöfallet när det fortfarande var orört.
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
"Älgafallet/Elgåfossen". Västsverige. Läst 20 juli 2022.
[2]
"Fettjeåfallet". Vemdalen.se. Läst 20 juli 2022.
[3]
"Hällingsåfallet". Strömsunds kommun. Läst 20 juli 2022.
[4]
"Ristafallet Vattenfall". Ristafallet. Läst 20 juli 2022.
[5]
"Njupeskär – Sveriges högsta vattenfall". Sveriges nationalparker. Läst 20 juli 2022.
[6]
"Tännforsen". Storliens turistbyrå. Läst 8 feb 2017.
[7]
"Tännforsen". Länsstyrelsen Jämtland. Läst 20 juli 2022.
[8]
"Tusen rösters sång". Naturskyddsföreningen. Publicerad 6 feb 2008. Läst 20 juli 2022.
[9]
"Stora Sjöfallet kommer inte visas upp på invigningen". Sveriges Radio. Publicerad 25 sep 2014. Läst 20 juli 2022.
[10]
"Stora Sjöfallet faller igen". Sveriges Radio. Publicerad 22 okt 2015. Läst 20 juli 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden