Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Byggnadsverk

Sveriges 10 vackraste städer

Uppdaterad 1 sep 2022
Vår lista över Sveriges finaste städer hyllar de pittoreska tätorterna – de som innehåller gamla och välbevarade hus och där miljonprogrammets hemska arkitetkur inte tagit över.

De flesta städerna på vår lista är små tätorter i södra halvan av Sverige. Det är nämligen där majoriteten av landets riktigt gamla samhällen ligger. Det är värt att nämna att ordet stad saknar bestämd definition och att vi i denna artikel även kallar små tätorter för städer. Här är vår lista över Sveriges vackraste städer!

10. Sigtuna

Sigtuna tros ha grundats på 970-talet[1] och är troligtvis Sveriges äldsta ännu existerande stad[2] – men man vet inte säkert, även Lund är ungefär lika gammalt.[3] Den fina och förnäma ortens gamla anor märks främst runt Stora gatan (bilden).
Annons
Annons

9. Mariefred

År 1537 grundade Gustav Vasa Gripsholms slott på en udde i Mälaren,[4] och snart växte Mariefred fram bredvid.[5] Idag är Mariefred en idyll väl värd ett besök – och samtidigt kan man beta av den fina grannstaden Strängnäs.

8. Gränna

Gränna är nog mest känt för sina polkagrisar, men staden är också en av Sveriges finaste. Här finns trävillor med prunkande trädgårdar, branta tvärgator, trevliga butiker och en vacker utsikt över Vättern och Visingsö.

7. Nora

Nora är en charmig stad i Bergslagen där de gamla trähusen bevarats, mycket tack vare före detta stadsarkitekten Anders Håberger.[6] Stadsarkitekter som envist motarbetat rivningar och förfulande nybyggen har arbetat i många av städerna på denna lista...
Annons
Annons

6. Eksjö

... som i Eksjö i Småland.[7] Eksjö kallar sig tillsammans med Nora och Hjo för de tre trästäderna. Alla tre har tilldelats utmärkelser av Europa Nostra, en organisation som arbetar för bevarandet av Europas gemensamma kulturarv.[8]

5. Norrtälje

Norrtälje i Roslagen har en vacker stadskärna med välvårdade trähus och en trevlig åpromenad längs den porlande Norrtäljeån. När jätteprojektet Norrtälje Hamn är helt färdigt om flera år kommer industriområdet vid hamnen ha ersatts av en helt ny stadsdel med moderna bostadshus som vi hoppas kommer passa in i staden (även om vi tycker de nya höghusen väcker oro).

4. Trosa

Trosa kallar sig skämtsamt för "världens ände", men här är långt ifrån så eländigt som det låter. Staden ligger skyddad vid Östersjökusten och är en populär hamn för båtfolk. Åpromenaden längs Trosaån och alla låga trähus gör staden tills en av Sveriges mest pittoreska enligt oss.
Annons
Annons

3. Vadstena

Vadstena fick stadsprivilegier år 1400 och har många bevarade byggnader från medeltiden och senare århundraden att titta på, som till exempel Vadstena slott (bilden) från 1545.[9] Stadens läge är också fint, på Vätterns östra strand.

2. Hunnebostrand

Hur ska man kunna välja EN av alla vackra orter på västkusten? Svaret är – det går inte. Därför låter vi idylliska Hunnebostrand även representera de andra kandidaterna, och då menar vi främst Marstrand, Grundsund, Fiskebäckskil, Smögen, Fjällbacka och Grebbestad. Den förberedde roadtripparen kan hinna med alla på samma dag!

1. Visby

Visby är en spektakulär medeltida stad med rötter från vikingatiden som finns med på Unescos världsarvslista.[10] Innanför ringmuren finns ruiner blandat med välbevarade medeltida byggnader och andra historiska sevärdheter. Här kan man gå runt i flera dagar och upptäcka nya smultronställen. Visserligen bor de flesta av stadens invånare utanför ringmuren – och några av de andra stadsdelarna ser inte jätteroliga ut – men Visby är ändå en unik och fängslande stad. Sveriges vackraste stad enligt oss!

Andra fina tätorter i Sverige som vi vill tipsa om är Karlskrona, Vaxholm, Kalmar, Hjo, Söderköping, Ystad, Öregrund, Arboga och Sundborn.
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
"Sigtuna". NE.se. Läst 1 sep 2022.
[2]
"stad". NE.se. Läst 1 sep 2022.
[3]
Dick Harrison. "Är Lund verkligen Sveriges äldsta stad?". SvD. Publicerad 1 mars 2019. Läst 1 sep 2022.
[4]
"Gripsholms slott". Statens fastighetsverk. Uppdaterad 4 maj 2021. Läst 1 sep 2022.
[5]
"Mariefred". NE.se. Läst 1 sep 2022.
[7]
"Trästaden Eksjö präglas av två stadsbyggnadsepoker". Byggnadsvårdsföreningen. Uppdaterad 20 augusti 2008. Läst 1 sep 2022.
[8]
"Europa Nostra". Tre trästäder. Läst 1 sep 2022.
[9]
"Kulturhistoriska byggnader i Vadstena". Upplev Vadstena. Läst 1 sep 2022.
[10]
"Visby innerstad- Hansestaden Visby". Länsstyrelsen Gotland. Läst 1 sep 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden