Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Jorden

Norges 7 häftigaste platser

Uppdaterad 23 juli 2022
I Norge finns några av världens mest spektakulära platser – bara timmar från oss.

Norge är känt för sitt unika landskap, men med tanke på Norges närhet till Sverige är det förvånansvärt få svenskar som besökt grannlandets fantastiska sevärdheter. Bara timmar från oss finns vyer som många i världen bara kan drömma om att få se. Utan längre introduktion – här är vår lista över Norges häftigaste platser. Missa förresten inte vår guide till Norges vackraste väg och vår lista över Norges vackraste städer och byar.

7. Trollstigen

Norge är ett land där bilvägarna fått anpassa sig efter det bergiga landskapet. Detta innebär slingriga vägar i dalar och U-svängar upp- och nedför sluttningar.

Den mest spektakulära bilvägen tycker vi är Trollstigen, nära Åndalsnes. Vägen slingrar sig genom tajta U-svängar och på tre olika bergssidor upp till cirka 700 m.ö.h.[1]

Ovanför Trollstigen finns en parkering från vilken man kan gå 5 min på en cementerad (och turisttät) gångväg till den utkiksplats som bilden är tagen ifrån. Härifrån har man även god utsikt över vattenfallet Stigfossen.

För hurtiga norrmän finns en vandringsled som går mer eller mindre rakt uppför bergspasset.
Annons
Annons

6. Preikestolen

Preikestolen (Predikstolen) är en spektakulär klipphylla 604 m rakt ovanför Lysefjorden.[2] Preikestolen är ungefär 25x25 m stor och från tre av dess sidor stupar det i stort sett rakt ner.[2]

Det är ganska lätt att nå Preikestolen. Man tar bil till fjällstugan Preikestolshytta och därefter vandrar man cirka 3 km. Man når då Preikestolen "bakifrån" på bilden sett, man kommer alltså över krönet och ser Preikestolen och Lysefjorden snett nedanför sig.

Klipphyllan bildades troligtvis under senaste istiden då en glaciär täckte Lysefjorden. Vatten som kommit in i springor i bergsidorna fryste och sprängde bort stora sjok med sten, vilka fördes bort med glaciärens rörelse.[2] Kvar blev denna kantiga skapelse.

Tvärs över Preikestolen finns en tydlig spricka som har växt några millimeter de senaste åren, men geologer är rätt säkra på att Preikestolen inte kommer rasa inom den närmaste framtiden.[3]

5. Galdhøpiggen

Galdhøpiggen är Norges och Nordens högsta berg. Toppen ligger 2 469 m.ö.h.[4] och har en vidunderlig utsikt över de kringliggande bergsmassiven i Jotunheimen.

Berget bestigs relativt enkelt från norr, från fjällstugan Juvasshytta och Galdhøpiggen Sommerskisenter på över 1 800 m.ö.h.[5] Denna tur sker i tre delar; först en vandring över ett jättelikt stenröse, sedan uppför den svagt sluttande glaciären Styggebreen – sett i den nedre bilden vandrar man från bildens högra kant till den bergskam som sträcker sig längt ut i glaciären. Slutligen går man uppför denna bergskam till toppen. På toppen kan man trängas med andra turister i toppstugan.

Den bekväme kan strunta i att bestiga själva toppen och istället bara njuta av den spekakulära bilfärden upp till Juvasshytta och ner igen (när bromsarna börjar ryka är det dags att stanna bilen och låta skivorna svalna).

Övre bilden visar utsikten mot väster från toppen. Den nedre bilden på Galdhøpiggen är tagen från närliggande Glittertind, Norges näst högsta berg med sina 2 452 m.ö.h.[9]
Annons
Annons

4. Besseggen

Besseggen är en bergskam mellan de två fjällstugorna Gjendesheim och Memurubu i Jotunheimen. Vandringen är känd för sin häftiga utsikt, framförallt över den ljusblå sjön Gjende och den mörkblå sjön Bessvatnet. Den ljusblå färgen på Gjende är ett resultat av att smältvatten från glaciärer för med sig små stenpartiklar som reflekterar solljuset.

De flesta som ska vandra Besseggen tar en båt på Gjende till Memurubu och går tillbaka över Besseggen till Gjendesheim. Man vandrar då "inåt" i den nedre bilden, på den trampade stig som syns. Efter ett tag når man den smala passagen mellan sjöarna, och början på det som är själva Besseggen. Här börjar det slutta brant uppåt, samtidigt som det mer eller mindre är ett stup på höger sida. Efter ett tags scrambling (när man "halvklättrar" på alla fyra) når man toppen av Veslfjellet 1 743 m.ö.h.,[6] innan man börjar nedstigningen till Gjendesheim.

Besseggen är en av Norges mest populära vandringsrutter, och vissa hävdar att alla norrmän bör gå den.[10] Vandringen är ganska krävande, och om du är rädd för att få svindel kan du starta i Gjendesheim. Då kan du vända när som helst, och nå toppen utan att behöva gå över själva Besseggen.

3. Romsdalseggen

Romsdalseggen är en annan "egg" med fantastisk utsikt. Bergskammen ligger precis vid hamnstaden Åndalsnes och går mellan bergstopparna Blånebba och Mjølvafjellet.

Bergskammen når man genom att ta bussen från Åndalsnes till startpunkten en bit upp i en dal. Därefter letar man sig upp till bergskammen österifrån och når den mitt emellan Blånebba och Mjølvafjellet. Vandringen fortsätter sedan över Mjølvafjellet och ned tillbaks ned till Åndalsnes igen.

Vandringen är rätt så krävande. Den smalaste delen av bergskammen är svindlande, men lyckligtvis kan den kringgås genom att välja en annan led halvvägs uppför berget.

Uppe på Romsdalseggen har man spektakulära vyer åt alla håll. Kammen sluttar åt väster nästan rakt ned i Romsdalen och på andra sidan dalen finns bland annat Trollveggen, som med sina 1 000 vertikala meter är Nordeuropas högsta lodräta fjällvägg.[7] Mot söder ser man några av Norges spetsigaste bergstoppar och mot norr ligger Isfjorden.

Vill man resa till Åndalsnes och Romsdalseggen kan man ta Raumabanan, en vacker järnvägssträckning genom Romsdalen (ses på reklamfilmen).
Annons
Annons

2. Lofoten

Lofoten är den ögrupp i norra Norge som på en karta sticker ut som en nedåtböjd tunga i Atlanten. Lofoten består från öst till väst av öarna Austvågøya, Gimsøya, Vestvågøya, Flakstadøya och Moskenesøya, samt de mer isolerade öarna Værøy och Røst längre ut. Till detta tillkommer massvis av småöar.

Lofoten karaktäriseras av att öarna ser ut som berg som sticker upp direkt ur havet, något som blir markantare ju längre ut i ögruppen man kommer.

Lofoten är ganska stor, men räknas i denna topplista som en enda plats eftersom ögruppen oftast besöks genom någon form av rundtur. Men ska man ändå utse en enda plats kanske vackra Reine passar, ett fiskeläge i yttre Lofoten (övre bilden). En annan kandidat är Henningsvær, ett annat fiskeläger i inre Lofoten, med utsikt över mittre Lofotens bergiga kustlinje (nedre bilden).

Lofoten har ett rikt fågelliv, med bland annat häckande lunnefåglar. Tar man sig ut med båt en liten bit kan man se sälar och späckhuggare.

1. Geirangerfjorden

Norge är känt för sina fjordar och den häftigaste och vackraste, enligt oss, är Geirangerfjorden. Fjorden är en bifjord till Sunnyvlsfjorden, som i sin tur är en bifjord till Storfjorden. Geirangerfjorden är omringad av höga bergstoppar som brant sluttar ner i vattnet. Detta gör att man på nära håll kan se hela bergssidor från dal till topp, vilket är en imponerande syn.

Längs med fjorden finns massor av sevärdheter. De två bilderna är tagna från Örnsvängen (Ørnesvingen) – en av de två slingrande bilvägarna som leder ner till fjorden. Den övre bilden visar slutet på fjorden, med den lilla orten Geiranger längst in. Bakom Geiranger ligger berget Dalsnibba som man kan åka bil ända upp till toppen på. Den nedre bilden tittar utåt, och man ser nästan slutet på fjorden.

Vattenfallet på nedre bilden heter De sju systrarna (De syv søstrene) och är 250 m högt.[8] På bergssidorna i fjorden finns fyra gamla bondgårdar, varav den populära Skageflå, mitt emot De sju systrarna, går att nå genom en hisnande vandring ovanför stupen på den nedre bilden.

En vanlig syn i fjorden är två eller tre stora kryssningsfartyg förankrade utanför Geiranger, fyllda av turister sugna på sightseeing. Ger man sig ut på någon utflykt vid fjorden är det dock inga problem att bli ensam, eftersom de flesta turister endast besöker orten Geiranger och utsiktsplatserna vid vägarna.
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
"Isterdalsvegen". Norgeskart. Läst 23 juli 2022.
[2]
"Preikestolen". Visit Norway. Uppdaterad 13 juli 2022. Läst 23 juli 2022.
[3]
"Preikestolen slår sprekker". Aftenposten. Publicerad 15 maj 2013. Läst 23 juli 2022.
[4]
"Galdhøpiggen". Norgeskart. Läst 23 juli 2022.
[5]
"Juvasshytta". Norgeskart.no. Läst 23 juli 2022.
[6]
"Veslfjellet". Norgeskart. Läst 23 juli 2022.
[7]
"Trollveggen og Romsdalen". Visit Norway. Uppdaterad 6 maj 2022. Läst 23 juli 2022.
[8]
"Syv søstre". Fjord Norway. Läst 23 juli 2022.
[9]
"Glittertinden". Norgeskart. Läst 23 juli 2022.
[10]
"Besseggen Ridge In Jotunheimen". Visit Norway. Updaterad 21 sep 2021. Läst 23 juli 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden