Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Jorden

Kjeragbolten i Norge

Uppdaterad 27 juli 2022
Kjeragbolten är en stenbumling som sitter fastkilad i en skreva på berget Kjerag i Norge. Den modige kan ta ett svindlande steg ut på stenen och stå en kilometer ovanför Lysefjorden.
För att komma till Kjeragbolten krävs en ansträngande men väldigt vacker vandring på sex till tio timmar tur och retur.[1] En bit nedanför toppen på berget Kjerag når man Kjeragbolten. Här kan den modige fjällvandraren kliva ut på stenen som nätt och jämt ser ut att sitta fast i en bergskreva.

Kjeragbolten är den självklara attraktionen längs leden upp till Kjerag, vars högsta punkt når 1 084 m.ö.h.[1] Berget har tack vare sitt spektakulära stup ner mot Lysefjorden blivit en populär plats för klättring och BASE-hoppning. Från stupet störtar Kjeragfossen, som är ett av världens högsta vattenfall och en andlöst vacker kuliss till Kjeragbolten.

Leden upp till Kjerag och Kjeragbolten börjar vid parkeringen vid utkiksplatsen Øygardstølen, som i sin tur kan nås via en spektakulär serpentinväg från byn Lysebotn. För den som inte vill göra den krävande vandringen till Kjeragbolten rekommenderas att åka färja på Lysefjorden och titta på stenen nerifrån. Åker man längre ut i Lysefjorden med färja kommer man snart under den kända klippformationen Preikestolen.

Filmen längst ner visar fantastiska drönarbilder på Kjerag, Kjeragbolten, Kjeragfossen och Lysefjorden.
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
"Safe summer hike to Kjerag". Visit Norway. Läst 27 juli 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden