Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Djur

Världens 7 sötaste djur

Uppdaterad 6 feb 2017
Nästan alla världens djur är gulliga, men vissa har det där lilla extra. Här är vår lista över världens sötaste djur. Missa inte heller listan över världens sötaste djurungar.

7. Panda

Pandan, eller jättepandan, lever i Kina och är en känd symbol för Världsnaturfonden. Den räknas som en björn, men till skillnad från alla andra björnar i världen äter den bara växter. Favoritmålet är bambu, och pandan kallades tidigare ofta för bambubjörn. Den är hotad, främst på grund av att den har för små ytor kvar att leva på, men också för att den jagas för sin päls. Både Kina och resten av världen har de senaste åren gjort stora insatser för att rädda djuret. År 2016 kom det glada beskedet att pandan är ett steg längre ifrån utrotning - den klassas nu som "sårbar" av Internationella naturvårdsunionen, IUCN, istället för som tidigare "utrotningshotad".[1]
Annons
Annons

6. Koala

Koalan är ett pungdjur som lever i Australien. Den är inte släkt med björnen, men kallas ändå ibland missvisande för "koalabjörn" eller "pungbjörn". Den spenderar nästan all sin tid uppe i träd, och sover bort större delen av dygnet, på en gren eller i en trädklyka. När koalor väl rör på sig går det behagligt långsamt, föutom vid hotfulla situationer då de kan galoppera och klättra överraskande snabbt. De äter bara växter, och då allra helst bladen från vissa arter av eukalyptusträd. I början av 1900-talet utrotades nästan alla koalor på grund av pälsjakt. Idag betraktas inte längre arten som utrotningshotad. Koalans bestånd är ändå sårbart - nedhuggning av skogar, trafikolyckor, hundattacker och andra människofaktorer utgör fortfarande faror för denna avspända trädkramare.

5. Musmaki

Har du också undrat vilket slags djur Mort i tecknade filmen Madagaskar är? Svaret är musmaki (mouse lemur på engelska). Musmakier är små lemurer som, precis som alla andra lemurer, lever på ön Madagaskar. De olika arterna blir bara runt en decimeter höga, om man inte räknar med svansen, och musmakier är därmed de minsta primaterna i världen. Den allra minsta musmakin är troligtvis arten Madame Berthe's mouse lemur som brukar väga runt 30 gram.[2] Musmakier är aktiva på nätterna och äter både växter och smådjur.

4. Hermelin

Hermelinen är ett mårddjur som finns över hela norra halvklotet. På sommaren är pälsen ljusbrun över ryggen och gulvit på magen, medan den på vintern är helvit. På svansen sitter dock alltid en karaktäristisk svart hårborste. Hermelinen är väldigt nyfiken och i Sverige kan den påträffas i öppen terräng som i fjällen. Vid möte med människor skuttar den blixtsnabbt omkring i omgivningen och kikar undrande fram bakom stenar och från hålor, kanske i hopp om något att äta. Hermelinen är ett rovdjur som äter det mesta som den kan roffa åt sig, däribland smågnagare, harungar, fåglar och fågelägg. Den förväxlas ofta med vesslan, ett annat mårddjur som ofta lever i samma områden. Det enklaste sättet att skilja de två djuren åt är att det bara är hermelinen som har den svarta hårborsten på svansen.
Annons
Annons

3. Tröglori

Tröglorin (slow loris på engelska) är en liten primat som lever i Sydostasien. Som alla andra i familjen lorier är de mest aktiva på natten. De rör sig bara något snabbare än en sengångare, men när de väl har smugit sig på sitt byte (insekter och andra smådjur) slår de blixtsnabbt till och greppar födan med näven. Filmen visar tröglorien Sonya från S:t Petersburg som gjorde succé på YouTube 2009. Ryssland är ett av de få länder där man får inneha tröglorier som husdjur, och Sonya växte enligt ägaren upp i ett hem för tröglorier innan hon såldes i en djuraffär. Det är olagligt i hela världen att importera tröglorier, men på grund av deras gullighet har illegal husdjurshandel blivit ett stort hot mot djuret. Asiaterna tror också på en massa skrock förbundna till tröglorier, och kroppsdelar som sägs ha en helande verkan säljs ofta på marknader i Sydostasien.

2. Utter

Uttern är precis som hermelinen ett mårddjur. Den är dock mycket mer sällsynt och i Sverige är den fridlyst. Utterarten som lever i vårt land, Lutra lutra, finns även i andra delar av Europa och i Asien, men även där är den ovanlig. I Sverige klassas den som "sårbar" av IUCN, och "nära hotad" i resten av Eurasien. Orsaken till det lilla beståndet är främst miljöföroreningar, men man tror att antalet Uttrar i Sverige håller på att öka igen tack vare förbudet mot PCB. Uttern är ett lekfullt rovdjur som spenderar mycket tid i vatten jagandes fisk. Den är en mycket skicklig simmare och kan hålla andan i flera minuter.

1. Kattbjörn

Den söta kattbjörnen finns i Asien och kallas ibland för röd panda, "eldräv" eller firefox. Den är bara något större än en fullvuxen katt, och lever på södra Himalayas sluttningar där den klättrar omkring i bambuträd och äter bambuskott eller fångar en och annan fågel. Kattbjörnen är utrotningshotad, men har de senaste åren tack vare skyddsåtgärder ökat något i antal till under 10 000 individer[3]. De största hoten mot djuret är förstöring av levnadsområden och pälsjakt, och man har infört avel av kattbjörnar i djurparker världen över för att försöka hjälpa till att säkra beståndet. Ingen bild i världen är tillräcklig för att förmedla kattbjörnens enorma söthetsfaktor, så behöver du bli övertygad om varför den förtjänar förstaplatsen på listan, kolla in videon från Maruyama Zoo i Japan på kattbjörnar som leker i snön. Med en kattunges rörelser och lekfullhet, och med den mjukaste pälsen och underbaraste uppsynen hos något djur vi någonsin skådat, är bedömningen enkel: Kattbjörnen är världen sötaste djur!
Annons
Annons
Källor (och vidare läsning)
[1]
"Giant panda no longer Endangered". WWF. Publicerad 4 sep 2016. Läst 6 feb 2017.
[2]
"Small Wonder: What Are the World's Tiniest Animals?". National Geographic. Publicerad 20 mars 2015. Läst 6 feb 2017.
[3]
"Red panda". WWF. Läst 6 feb 2017.
Liknande
Senaste
Rymden
Rymden
Byggnadsverk
Sport
Sport
Sport
Teknik