Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Rymden

De 20 häftigaste bilderna från månen

Uppdaterad 23 april 2017
Idag kan det vara svårt att förstå vilken fantastisk händelse och bedrift erövringen av månen var på 60-talet. Förhoppningsvis kan dessa utvalda bilder, och historien bakom dem, förmedla lite av den utforskaranda och känsla av framsteg som rådde på den tiden.

Månen började utforskas på allvar i slutet av 50-talet när rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen tog fart. Hela världen häpnade när obemannade sovjetiska rymdsonder tog de första fotografierna från månens yta. När Apollo 8 som första bemannade rymdfarkost åkte till månen gjorde de på julaftonen 1968 en radio- och TV-sändning som sades ha den största publiken någonsin.[1] Detta eventuella rekord slogs sju månader senare när Neil Armstrong tog människans första steg på månen. De svartvita och gryniga TV-bilderna av Armstrong som klättrade nerför stegen sågs av en halv miljard tv-tittare världen över![2] Apolloprogrammet avslutades tyvärr 1972, men lyckligtvis tog astronauterna massor av fotografier från månen. Här är 20 häftiga bilder från månen, i kronologisk ordning.

20. Första bilden av månens baksida

År 1958 startade Sovjetunionen Lunaprogrammet, ett rymdprogram med syfte att utforska månen. Många av uppskjutningarna gick fel, men man lyckades också med flera betydelsefulla bedrifter. Rymdsonden Luna 1 blev 1959 det första människotillverkade objektet som frigjorde sig från jordens gravitation. Farkosten missade dock månen med 600 mil och hamnade i en omloppsbana kring solen mellan jorden och Mars.[3] Luna 2 blev det första föremålet att nå en annan himlakropps yta då den senare samma år kraschlandade på månen. Luna 3 hade med sig kameror ombord och rundade månen den 7 oktober 1959. Rymdsonden kunde då sända iväg de allra första bilderna av månens baksida. Eftersom månen alltid vänder sin baksida från jorden hade man aldrig tidigare sett hur den såg ut. Fotografierna var av dålig upplösning, men man kunde se att baksidan var mer bergig och hade färre "månhav" (slätter) än framsidan.

19. Första bilden från månens yta

Efter flera misslyckade försök lyckades Sovjetunionen 3 februari 1966 med den första mjuklandningen på månen. Den 99 kg tunga rymdsonden Luna 9 föll till månytan med en hastighet av 22 km/h och klarade det studsiga nedslaget tack vare uppblåsta luftkuddar.[4] Sonden sände sedan iväg de första bilderna från månens yta. På bilden ovan syns bland annat några närliggande stenar samt horisonten 1,4 km bort.[4] Med Luna 9 bevisade de sovjetiska rymdforskarna att det gick att landa med en tyngre farkost på månen, utan att den sjönk ner i marken.
Annons
Annons

18. Första bilden av jorden från månen

År 1966 startade USA Lunar Orbiter-programmet, vilket skulle bereda väg för den första månlandningen. De sände upp fem rymdsonder som kartlade månens yta och letade efter potentiella landningsplatser. Totalt fotograferades 99 % av månens yta.[5] Den första sonden, Lunar Orbiter 1 tog också den allra första bilden av jorden sedd från månen.

17. Earthrise

Apolloprogrammet sattes igång av USA och NASA 1961. Målet var att landsätta de första människorna på månen och föra dem tillbaka till jorden. Apollo 8 var 1968 den första bemannade rymdfarkosten som lämnade jordens gravitation och åkte till månen. Det tog besättningen tre dagar att komma fram och de befann sig i omloppsbana kring månen i 20 timmar innan de återvände hem. 1968 var ett oroligt år i stora delar av världen då till exempel Vietnamkriget pågick, rädslan för kärnvapenkrig var stor, och Martin Luther King och Robert Kennedy hade blivit mördade. När Apollo 8 kom fram bakom månen efter fjärde varvet fick de se jorden stiga upp över månens horisont. Astronauten Bill Anders knäppte färgfotografiet som döptes till "Earthrise" och blev ett av värdens mest publicerade foton. Även om det inte var det första fotografiet av en jorduppgång över månen, så var det av hög kvalitet och visade på ett påtagligt sätt hur vacker och sårbar vår planet är i den mörka rymden. Ett känt citat av Bill Anders är "We came all this way to explore the moon, and the most important thing is that we discovered the Earth".

16. Första människorna på månen

När Apollo 11:s månlandare The Eagle den 21 juli 1969 tog mark var det första gången som människor landade på månen. Direkt efter landningen knäppte Neil Armstrong det här fotografiet från sitt fönster. The Eagle hade landat i Mare Tranquillitatis - Stillhetens hav - och bilden visar det första Armstrong såg då han tittade ut över den annorlunda världen. NASA ville att astronatuerna skulle knäppa några bilder omedelbart efter landningen, så att de inte skulle komma hem tomhänta ifall de av någon anledning hade behövt lyfta direkt.[6] I förgrunden syns en av månlandarens raketmotorer.
Annons
Annons

15. Buzz Aldrin

Klockan 03.56 svensk tid satte Armstrong ner sin vänstra fot på månens yta och följdes 18 minuter senare av Buzz Aldrin.[7] Armstrong tog då det här fotografiet av Aldrin, som sannolikt är det mest kända fotot från den första månlandningen. I visiret syns Armstrong, USA:s flagga och månlandaren.

14. The Eagle och lilla jorden

Neil Armstrong sade efter månlandningen att han inte kunde se några stjärnor när han tittade upp,[8] vilket beror på att solljuset reflekteras så starkt från månens yta. De enda objekten som syntes på himlen var solen och jorden. Den här bilden visar vad Armstrong och Aldrin såg då de tittade upp ovanför månlandaren The Eagle.

13. På väg hem igen

Medan Armstrong och Aldrin hade gått på månen hade Michael Collins ensam befunnit sig i omloppsbana kring månen med kommandomodulen. Efter att i över ett dygn varit "världens ensammaste man" siktade han The Eagle när den var på väg upp från månytan. Just som månlandaren närmade sig kommandomodulen för att docka steg jorden upp över månen, och Collins knäppte detta klassiska foto.
Annons
Annons

12. Apollo 12 och Surveyor 3

När Apollo 12 skulle landa på månen hade man som delmål att utföra en precisionslandning (vilket inte Apollo 11 hade lyckats med) och samtidigt hälsa på rymdsonden Surveyor 3 som hade landat på månen två och ett halvt år tidigare. Den 19 november 1969 landade man på gångavstånd - mindre än 200 m - från Surveyor 3,[9] och det var första och enda gången hittills som människor har "kommit ifatt" en rymdsond som skickats till en annan himlakropp. Astronauterna tog med sig några delar från Surveyor 3 tillbaka till jorden med syfte att undersöka hur de påverkats av månens hårda klimat. På bilden står astronauten Charles "Pete" Conrad bredvid Surveyor 3 och i bakgrunden syns månlandaren Intrepid.

11. Apollo 15 panorama

Denna panoramabild togs av astronauten Jim Irwin på Apollo 15 och förmedlar verkligen miljön på månen. Apollo 15 var det första av Apollo-uppdragen där man tog med sig en månbil för att lättare kunna ta sig runt på ytan. När månlandaren Falcon tog mark 30 juli 1971 var det också första gången man inte landade i ett månhav, eller slättland. Terrängen vid landingsplatsen var ojämn och den tungt lastade Falcon landade med en hård duns som fick astronauten James Irwin att utbrista "Bam!".[10] När motorerna hade stängts av lutade månlandaren 10 grader åt ena hållet och motorkonen på undersidan hade slagit i marken.[10] Det var dock inget som äventyrade återfärden nästan tre dygn senare. Klicka på bilden för att förstora.

10. Apollo 17 panorama

Apollo 17 landade på månen den 11 december 1972 och satte flera rekord vad gäller månfärder - de stannade på månytan i över tre dygn, gjorde månpromenader i sammanlagt 22 timmar och tog med sig 110 kg månsten hem.[11] De åkte månbil en sträcka av sammanlagt 36 km och var som längst hela 7,6 km från månlandaren.[12] På panoramabilden syns astronauten/geologen Harrison Schmitt göra ett jordprov under den första rymdpromenaden. Fotograf är astronautkollegan Gene Cernan (den sista mannen på månen). Klicka på bilden för att förstora.

9. Apollo 17 panorama 2

Den här detaljerade panoramabilden togs av Cernan under astronauternas andra rymdpromenad. Bilden visar Station 5, ett fält med massor av stenar, samt Schmitt som är på väg tillbaka till månbilen med ett jordprov. Klicka på bilden för att förstora.
Annons
Annons

8. "Tracy's Rock"

Apollo 17:s främsta uppdrag var att undersöka och ta prover på jordmaterial från det bergiga högland de hade landat på. På sin tredje och sista månpromenad kom de fram till den här stora stenen. På bilden syns Harrison Schmitt till vänster om stenbumlingen, som senare blev kallad "Tracy's Rock" efter Gene Cernan's dotter Tracy (Cernan ångrade senare att han inte skrivit sin dotters namn i måndammet innan han lämnade månen).[13]

7. Sista människorna på månen

När Apollo 17:s månlandare Challenger skulle lyfta igen hade man ställt upp månbilen längre bort och riktat bilens videokamera mot landaren. När retursteget lyfte mot himlen lyckades markkontrollen i Houston tajma rörelsen av videokameran och filma en stor del av Challengers uppfärd. Man filmade även när Apollo 15 och 16 lämnade månen, men inte med lika bra precision. Se fullständig video av Challengers uppfärd här.

6. Första bilden av jorden och månen

Rymdsonderna Voyager 1 och Voyager 2 sköts upp av USA 1977 och hade som uppgift att undersöka solsystemets yttre planeter och rymden däremellan. När Voyager 1 hade kommit 11,7 miljoner km ut i rymden vände den blicken tillbaka mot jorden och tog den första bilden någonsin på både jorden och månen tillsammans.[14] Månen är i sin bana bortanför jorden på bilden, och ser därför ut att vara närmare jorden än vad den egentligen är. Det egentliga avståndet mellan jorden och månen är ungefär detsamma som längden av 30 jordklot på rad.
Annons
Annons

5. Raketnedslag på månen

Eftersom Apollo 13 mest är känd för sin olycksdrabbade resa är det få som känner till detta sidouppdrag. När den kolossala Saturn V-raketen hade lyft Apollo 13 ur jordens atmosfär dirigerade man det sista separerade steget av raketen mot månen. Syftet var att krascha mot månen i hög fart och skapa en mindre jordbävning. Experimentet lyckades och de seismiska vågorna mättes av en seismograf som lämnats kvar av Apollo 12 ungefär 135 km från nedslaget.[15] Studier av de registrerade vågorna gav forskarna kunskap om månens inre. Fotot ovan visar kratern efter nedslaget, och är taget av den amerikanska rymdsonden Lunar Reconnaissance Orbiter 2010.

4. Naturlig bro på månen

Lunar Reconnaissance Orbiter sändes upp av USA 2009 och har som uppdrag att detaljerat kartlägga månens yta inför eventuella framtida bemannade månfärder. LRO befinner sig fortfarande i omloppsbana kring månen, varifrån den tar högupplösta fotografier. År 2010 fotograferade rymdsonden den här naturliga bron, som troligen skapats då en tunnel fylld med rinnande lava kollapsat när den torkat ut.[16] Lavan bildades troligen i samband med det stora nedslag som skapade den närliggande King-kratern.[16]

3. Berget i Tycho-kratern

År 2011 flög LRO över den framträdande Tycho-kratern och tog då det här fotot. Berget på bilden står i mitten av kratern och reser sig 2 km över kratergolvet.[17] Den allra högsta punkten på månen är högre än Mount Everest,[18] men har så flacka sidor att den knappast kan kallas ett berg utan snarare en högplatå.
Annons
Annons

2. Apollo 11:s landningsplats

LRO tog 2009 detaljerade fotografier på Apollo 11:s landningsplats. När Neil Armstrong 1969 närmade sig marken med månlandaren The Eagle såg han att det planerade landningsområdet var alldeles för stenigt. Han flög istället åt vänster på bilden och landade på ett säkrare ställe, bara några tiotals sekunder innan bränslet hade tagit slut.[19] På bilden syns till höger den steniga West Crater som Armstrong undvek, och till vänster syns månlandarens landningssteg och lite utrustning som lämnades kvar (vit prick under månlandaren). Strecken som går ut i tre riktningar från månlandaren är Armstrongs och Buzz Aldrins fotsteg.

1. Apollo 17:s landningsplats

Ännu mer spännande är fotot på Apollo 17:s landningsplats. Här syns landningssteget av månlandaren, månbilen ("LRV"), spåren efter bilen, fotspår och vetenskaplig utrustning som lämnades kvar. Apollo 17 blev 1972 den sista bemannade rymdfarkosten som besökte månen.

Bonus! Earthrise 2015

År 2015 - 47 år efter att Bill Anders tog den klassiska "Earthrise"-bilden från Apollo 8 - knäppte Lunar Reconnaissance Orbiter en uppdaterad version. Fotot togs med LRO:s svartvita, högupplösta kamera, och färglades i efterhand med hjälp av information från LRO:s mer lågupplösta färgkamera.[20] Det svarta bandet i månens horisont är berg som befinner sig på månens nattsida. Klicka på bilden för att förstora.
Annons
Annons
Källor (och vidare läsning)
[1]
"Apollo 8: Christmas at the Moon". NASA. Publicerad 19 dec 2014. Läst 23 april 2017.
[2]
"Apollo 11 Mission Overview". NASA. Läst 23 april 2017.
[3]
"Luna 1". NASA. Läst 23 april 2017.
[4]
"Luna 9". NASA. Läst 23 april 2017.
[5]
"Lunar Orbiter 5". NASA. Läst 23 april 2017.
[6]
"Apollo 11 Image Library". NASA. Läst 23 april 2017.
[7]
"Apollo 11 - Record of Lunar Events". NASA. Läst 23 april 2017.
[8]
"The First Lunar Landing". NASA. Läst 23 april 2017.
[9]
"Apollo 12 and Surveyor 3". NASA. Publicerad 3 sep 2009. Läst 23 april 2017.
[11]
"Apollo 17". NASA. Läst 23 april 2017.
[12]
"The Apollo Lunar Roving Vehicle". NASA. Uppdaterad 19 maj 2016. Läst 23 april 2017.
[13]
"Apollo 17 Image Library". NASA. Läst 23 april 2017.
[14]
"Voyager 1 Takes the First Image of the Earth-Moon System in a Single Frame". NASA. Uppdaterad 31 juli 2015. Läst 23 april 2017.
[15]
"Apollo 13's Booster Impact". NASA. Publicerad 23 mars 2010. Läst 23 april 2017.
[16]
"Natural Bridge on the Moon". NASA. Publicerad 9 aug 2010. Läst 23 april 2017.
[17]
"Tycho Crater's Peak". NASA. Uppdaterad 31 juli 2015. Läst 23 april 2017.
[18]
"Highest Point on the Moon". NASA. Publicerad 27 okt 2010. Läst 23 april 2017.
[19]
"LRO Gets Additional View of Apollo 11 Landing Site". NASA. Publicerad 9 nov 2009. Läst 23 april 2017.
[20]
"Looking Over The Limb". Lunar Reconnaissance Orbiter Camera. Publicerad 18 dec 2015. Läst 23 april 2017.
Liknande
Senaste
Rymden
Byggnadsverk
Sport
Sport
Sport
Teknik
Rymden