Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Rymden

Ryssarnas närvaro vid månlandningen

Publicerad 21 feb 2016
När USA för första gången landade på månen 1969 fanns även Sovjetunionen där, i form av en obemannad rymdsond som också skulle landa.
Den 20 juli 1969 landade Apollo 11, med Neil Armstrong och Buzz Aldrin, på månen. Vad inte många vet är att samtidigt befann sig den ryska rymdsonden Luna 15 i omloppsbana runt månen. Den hade skjutits upp en vecka tidigare (tre dagar före Apollo 11) och nu legat i omloppsbana sedan tre dagar tillbaks. År 1969 var nämligen mitt i Sovjetunionens Luna-program, vilket bestod i att landa obemannade rymdsonder på månen. Luna 15 skulle nu bli den första som dessutom återvände till jorden, med månsten i bagaget.

Medan Apollo 11-astronauterna började göra sig redo för att lämna månen gick Luna 15 in för landning. Dock gick något fel och sonden kraschade, ungefär 100 mil från Armstrong och Aldrin.

Det fanns aldrig någon risk att Apollo 11 och Luna 15 skulla störa varandra. Sovjetunionen och USA hade nämligen delat med sig av varandras färdplaner. Och även om Luna 15 hade lyckats återvända till jorden, skulle Apollo 11 ändå ha landat före, och därmed bli först med att transportera hem månsten till jorden. Det ska dock nämnas att Sovjetunionen annars tog de flesta vinsterna i rymdkapplöpningen på 50- och 60-talet. Och året efter lyckades Luna 16 återvända till jorden med månsten.

Det övre fotografiet visar Buzz Aldrin vid den amerikanska flaggan och den nedre bilden visar Luna 15.
Annons
Annons
Liknande
Senaste
Jorden
Teknik
Byggnadsverk
Människan
Sport
Jorden