Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Rymden

Solsystemets nionde planet

Publicerad 24 jan 2016
Merkurius, Venus, jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus och ...George? Forskare har i dagarna fått starka bevis som pekar på en nionde planet i vårt solsystem.
Den hypotetiska planeten ligger i det yttre solsystemet, långt utanför Plutos omloppsbana (kom ihåg att Pluto inte längre räknas som en planet, utan som en dvärgplanet). Den går oftast under namnet Planet Nine, men kallas bland astronomer även "Fatty" eller "George".

Planet Nine beräknas - om den existerar - ha en diameter som är 2-4 gånger större än jordens och en massa på ungefär 10 gånger jordens. Den tros vara en gasjätte, och då med liknande komposition som Uranus och Neptunus. Det som pekar på dess existens är att omloppsbanorna hos flera transneptunska objekt (dvärgplaneten Sedna och andra små himlakroppar utanför Neptunus omloppsbana) tycks påverkas av något stort därute.

Om Planet Nine finns bör den ha en elliptisk (oval) omloppsbana som tar den mellan 200 och 1 200 AU från solen. Som jämförelse befinner sig Pluto 30-49 AU från solen (1 AU, astronomisk enhet, är avståndet mellan jorden och solen). Astronomer har redan börjat leta efter Planet Nine med teleskop, men än så länge har man inte sett något. På grund av dess stora avstånd från solen kommer den vara väldigt ljussvag, men - fullt möjlig att se med de bästa teleskopen.

Den övre bilden visar Planet Nines omloppsbana jämfört med transneptunska objekt vars omloppsbanor man undersökt, och den nedre bilden är en konstnärs tolkning av Planet Nine.
Annons
Annons
Liknande
Senaste
Sport
Jorden
Människan
Byggnadsverk
Djur
Jorden