Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Jorden

Trolltunga i Norge

Uppdaterad 26 nov 2020
Trolltunga är en hisnande klippa i Norge som hänger ut likt en tunga över sjön Ringedalsvatnet. Vandrare som tar sig hit belönas med spektakulära vyer och episka fotografier.
Trolltunga nås efter en lång och krävande hike över ett vackert fjällandskap. Vandringsleden börjar i Skjeggedal – en liten by med några semesterstugor och en stor parkeringsplats. Leden mot Trolltunga går brant uppför, över böljande fjällmarker och längs med de branta stupen vid sjön Ringedalsvatnet. Leden är 28 km tur och retur och har en total höjdskillnad på 1 200 m.[1] Räkna med att det tar 8-12 timmar att gå fram och tillbaka till Trolltunga.[1] Vill man vandra utan guide brukar detta vara möjligt 15 juni - 15 september, men datumen kan variera beroende på hur mycket snö som ligger kvar. Man kan även betala för att få klättra till Trolltunga på en via ferrata-led.[2]

När man slutligen nått fram till Trolltunga möts man kanske av en kö med människor som väntar på att fotograferas på den spektakulära klippformationen. Men det är värt att köa. Snart sitter man själv där, dinglar med benen i luften, 700 m över Ringedalsvatnet,[1] och tittar ut över ett landskap som är så vackert så att det värker. Glöm inte att be någon fotografera dig! Och kom ihåg att hålla i dig – det har skett dödsfall här. Vill man sedan komma undan från alla människor vid Trolltunga kan man följa klippkanten några hundra meter till. Utsikten är lika fin lite längre bort.

Filmen längst ner visar hur det ser ut vid Trolltunga.
Annons
Annons
Referenser
[1]
"Trolltunga". Visit Norway. Uppdaterad 25 nov 2020. Läst 26 nov 2020.
[2]
"A Trolltunga Via Ferrata". Trolltunga Active. Läst 26 nov 2020.
Liknande
Senaste
Teknik
Rymden
Jorden
Jorden
Människan
Djur
Jorden