Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Jorden

Trolltunga i Norge

Publicerad 1 april 2018
Trolltunga är en hisnande klippa i Norge som hänger ut likt en tunga över sjön Ringedalsvatnet. Vandrare som tar sig hit belönas med spektakulära vyer och episka fotografier.
Trolltunga nås efter en lång och krävande hike över ett vackert fjällandskap. Vandringen börjar i Skjeggedal - en liten by med några semesterstugor och en stor parkeringsplats. Leden mot Trolltunga går brant uppför, över böljande fjällmarker och längs med de branta stupen vid sjön Ringedalsvatnet. Leden är 27,5 km tur och retur och har en höjdskillnad på hela 1 000 m.[1] Räkna med att det tar 10-12 timmar att gå fram och tillbaka till Trolltunga. Vill man vandra utan guide brukar detta vara möjligt 15 juni - 15 september, men datumen kan variera beroende på hur mycket snö som ligger kvar. Tidigare kunde man även klättra till Trolltunga på den guidade via ferrata-leden "Himmelstigen", men denna började nedmonteras år 2017 på grund av osäkra förhållanden.[2]

När man slutligen nått fram till Trolltunga möts man ofta av en kö med människor som väntar på att fotograferas på den spektakulära klippformationen. Men det är värt att köa. Snart sitter man själv där, dinglar med benen i luften, 700 m över Ringedalsvatnet,[1] och tittar ut över ett landskap som är så vackert så att det värker. Glöm inte att be någon fotografera dig! Och kom ihåg att hålla i dig - det har skett dödsfall här. Vill man sedan komma undan från alla människor vid Trolltunga kan man följa klippkanten några hundra meter till. Utsikten är lika fin lite längre bort.

Filmen längst ner visar hur det ser ut vid Trolltunga.
Referenser
[1]
"Trolltunga". Visit Norway. Uppdaterad 30 mars 2018. Läst 1 april 2018.
[2]
"Adventures with air". Trolltunga Active. Läst 1 april 2018.
Annons
Annons
Liknande
Senaste
Jorden
Jorden
Jorden
Jorden
Jorden
Jorden