Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Byggnadsverk

Norges 7 vackraste städer och byar

Uppdaterad 17 sep 2022
Fina städer finns det gott om i Norge, mycket tack vare de spektakulära omgivningarna. Vi har gjort ett försök att plocka ut guldkornen. Här är vår lista över Norges vackraste städer och byar.

7. Tromsø

Tromsø ligger 30 mil norr om polcirkeln och längre norrut än hela Sverige. Ändå är det en riktig stad. I "Porten till Arktis" finns världens nordligaste universitet[1] och ett förvånansvärt rikt kulturliv. Vintrarna är långa och mörka, men Golfströmmen drar med sig värme som gör att hamnen alltid är isfri[2] och att somrarna tidvis är behagliga.[3]
Annons
Annons

6. Undredal

Vid stranden av den vackra Aurlandsfjorden ligger den lilla byn Undredal. För att komma hit med bil åker man i långa tunnlar genom berget. Sen, när man kommer utomhus en kort stund, tar man av och åker längs en dalgång ner till byn. Ovanför husen finns en liten stavkyrka.

5. Bergen

Bergen ligger längst ut på västkusten och är Norges näst största stad.[4] För att vara en storstad ligger den på en ovanligt fin plats, vid mynningen av en fjord och omgiven av berg. Platsen är också känd för sitt regniga väder, som är resultatet av Atlantluftens kolliderande med den kuperade kusten.
Annons
Annons

4. Husøya

Husøya heter en ö och fiskeby som ligger precis vid polarcirkeln i Træna kommun. Træna består av flera hundra små öar i Norska havet, ungefär 4 mil från land. Alla öar är platta, utom Husøyas närmsta grannö Sanna, som reser sig på ett spektakulärt sätt ur havet. Här hålls varje år Trænafestivalen – kanske världens mest avlägsna musikfestival – och då får Husøyas fåtaliga invånare sällskap av massor av ungdomar som tältar under midnattssolen.[5]

3. Ålesund

Ålesund beskrivs ofta som en av Europas finaste städer. År 1904 brann nästan hela staden ner, men med hjälp av duktiga arkitekter byggdes den snabbt upp igen.[6] Arkitekturen kom att influeras av jugendstil/art nouveau, där husen fick torn, spiror och olika ornament.[6] De fina byggnaderna kombinerat med det natursköna läget och ett levande restaurang- och uteliv har gjort staden till ett populärt besöksmål.
Annons
Annons

2. Reine

Den lilla fiskebyn Reine ligger långt ut på den storslagna ögruppen Lofoten norr om polcirkeln. Trots det fjärran läget kommer många turister hit varje år, och det är lätt att förstå varför. Den fina byn med de omgivande bergen har fått vara motiv i många böcker och turistbroschyrer. När besökarna fotograferat färdigt kan de besöka dock- och leksaksmuseet Dagmars Dukke-og Leketøysmuseum. Norges näst vackraste by erbjuder alltså inget sprudlande nöjesliv, och det är förmodligen så de som väljer att komma hit vill ha det.

1. Geiranger

Geiranger ligger längst in i Geirangerfjorden – kanske världens vackraste fjord – och omges av majestätiska fjäll. Geiranger besöks av horder av turister varje år, som antingen kommer med bil via en av de två serpentinvägarna, eller med något av alla kryssningsfartyg som ständigt ankrar i fjorden. Trots det stora antalet besökare är Geirangerområdet relativt oexploaterat och fridfullt. Sedan 2005 är platsen listad som ett världsarv av UNESCO.[7]
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
"Why UiT". University of Tromsø. Läst 17 sep 2022.
[2]
"Port of Tromsø" (pdf). Tromsø havn. Publicerad 2021. Läst 17 sep 2022.
[3]
"How to dress in the Arctic". Visit Tromsø. Läst 17 sep 2022.
[4]
"Bergen". Visit Norway. Läst 17 sep 2022.
[5]
"Trænafestivalen - Out og Space - Out of Time". Visit Helgeland. Läst 17 sep 2022.
[6]
"The Art Nouveau Town". Norway. Uppdaterad 26 aug 2022. Läst 17 sep 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden