Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Jorden

Världens längsta biltunnel

Publicerad 22 jan 2016
Lærdalstunneln mellan kommunerna Lærdal och Aurland i Norge är med sina 24,5 km världens längsta biltunnel.
Biltunneln - eller vägtunneln om man ska vara korrekt - är en del av Europaväg 16, som går mellan Norges två största städer Oslo och Bergen. Tunneln byggdes mellan åren 1995 och 2000 för att snabba på färdvägen längs denna krokiga och långsamma Europaväg, som i stora sträckor snarare liknar en länsväg. Den ersatte då en sträcka där man tidigare fått ta en bilfärja som tog en och en halv timme.

Världens längsta biltunnel ligger i ett vackert fjordlandskap, och går rakt igenom ett bergsmassiv med 1 600 m höga toppar. I tunneln finns tre större vändplatser, som är upplysta i vackra färger. Världens Häftigaste har åkt genom tunneln, och det är en märklig upplevelse att åka i en tunnel som aldrig tycks ta slut, för att sedan bli utspottad på en helt annan plats än man började på. Ännu konstigare blir det att man direkt efter Lærdalstunneln slukas av två tunnlar till - Flenjatunneln på 5 km och Gudvangatunneln på 11,4 km (Gudvangatunneln är Norges näst längsta vägtunnel).

Norge har fått kritik för att ha för dålig säkerhet i många av sina vägtunnlar, och Lærdalstunneln är en av dem som inte klarar vissa tester som görs. Världens längsta biltunnel har exempelvis inga nödutgångar eller servicetunnlar. Den med klaustrofobi kan istället åka Snøvegen, en turistväg som går på Aurlandsfjellet ovanför tunneln. Då får man tillfälle att besöka utsiktsplatsen Stegastein (nedersta bilden).
Ingång till Laerdalstunneln - världens längsta biltunnel.
Annons
Annons
Liknande
Senaste
Jorden
Teknik
Byggnadsverk
Människan
Sport
Jorden