Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Jorden

Världens 7 häftigaste vattenfall

Uppdaterad 29 juli 2022
Vattenfall är bland jordens mest imponerande platser. Vi har valt ut de allra häftigaste.

I vattnets kretslopp avdunstnar stora mängder vatten från havet. Vattnet samlas i moln och regnar sedan ned över kontinenterna. På sin väg tillbaka till havet rinner vattnet över stock och sten – och nedför stup. Dessa vattenfall utgör några av jordens mest imponerande platser. Urvalet till denna lista är gjord efter två egenskaper: storlek och skönhet. Ett riktigt häftigt vattenfall hyser båda egenskaperna.

En annan intressant topplista skulle vara den om världens högsta vattenfall, men problemet är att det inte finns någon global standard i hur man mäter höjden på ett vattenfall. Ibland räknar man den totala höjden av flera vattenfall som följer efter varandra, och ibland räknar man endast höjden på det högsta vattenfallet. Likaså räknar man ibland med delar som inte är lodräta, medan man ibland endast räknar höjden där vattnet faller fritt.

7. Jogfallen

Jogfallen i Indien består av fyra vattenfall med namn som representerar deras karaktär. Längst till vänster faller Rajan ("kungen") fritt i klippans maximala höjd av 253 m.[1] En bit ner möts Rajana av Vrålaren, som innan dess har gjort en mellanlandning på en avsats. En bit bort ligger Raketen, som skjuter ner sig i flera etapper längs klippväggen. Längst till höger finns Ranin ("drottningen") som strilar ner längs klippväggen.

Under monsunsäsongen ökar vattennivån rikligt och de fyra fallen ändrar skepnad till några av de kraftigaste i världen. När fallen är som häftigast, under torr- eller regnsäsong, är upp till betraktaren att avgöra.
Annons
Annons

6. Cummins Falls

Cummins Falls i Tennessee, USA ligger orört en bra bit in i en nationalpark. Efter en ganska svår vandring når man denna vykortslika plats; en kalkstensbeklädd amfiteater med gröna skogar ovanför och ett av världens vackraste vattenfall i centrum. Vattnet faller sammanlagt 23 m i flera etapper och poolen nedanför är en populär badplats bland de lokala invånarna.[2] Detta vattenfall är litet, men platsar på listan tack vare sin otroliga skönhet.

5. Niagarafallen

Niagarafallen består av tre olika vattenfall. Horseshoe Falls, även kallade Canadian falls, är den mest kända delen och här faller den största delen av Niagaraflodens vatten nedför en 670 m bred och 57 m hög hästskoformad klippa.[3] En kilometer nedströms ligger American Falls, och bredvid dem ligger det nätta Bridal Veil Falls. Dessa är 21-34 m höga.[3]

Vattenfallen är helt omringade av två städer, närmare bestämt Niagara Falls (USA) och Niagara Falls (Kanada) – två städer med samma namn fast i olika länder.

Dessa bilder visar två lite ovanligare sidor av Niagarafallen, än det oftast fotograferade Horseshoe Falls. Den övre bilden är ett flygfoto över hela området och visar (från vänster) American Falls, lilla Bridal Veil Falls och Horseshoe Falls. Den undre bilden visar American och Bridal Veil Falls upplysta om natten (även Horseshoe Falls lyses upp i färger om natten).

4. Cascada de Castaño Overo

Cerro Tronador är en slocknad vulkan i södra Anderna, på gränsen mellan Argentina och Chile. På dess sidor ligger flera glaciärer, vars smältvatten rinner ner i djupa dalar. En av glaciärerna, Castaño Overo, smälter precis ovanför en 300-400 m hög klippvägg, så smältvattnet börjar sin resa nedför berget med ett ordentligt fritt fall.[4] Vattenfallen binder ihop två helt olika miljöer – den isiga glaciären och den gröna dalen.
Annons
Annons

3. Victoriafallen

Victoriafallen, eller Mosi-oa-Tunya ("rök som mullrar") för lokalbefolkningen, är världens största vattenfall i fråga om vattenväggens sammanlagda yta.[5] Väggens bredd är under regnsäsongen hela 1 708 m och dess höjd 108 m på det högsta stället.[5] Molnet av vattendroppar som sprutar upp ur ravinen når högt upp i luften och kan ses från uppåt 50 km bort.[5] Victoriafallen är en del av Zambezifloden och ligger på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia.

En populär turistattraktion är att bada i Devil's pool, vilket är en naturlig pool precis ovanför kanten. De riktigt modiga kan här luta sig över och titta rakt ned i ravinen.

2. Iguazúfallen

Iguazúfallen (spanska) eller Iguaçufallen (portugisiska), är ett vattenfall på gränsen mellan Argentina och Brasilien. Den övre bilden visar fallen i sin helhet och den undre bilden visar den innersta delen av fallen – "Djävulsklyftan". I Iguazúfallen rinner Iguazúfloden utför flera olika vattenfall som är uppåt 80 m höga.[6] Vattenfallen spänner över en sammanlagd bredd på hela 2,7 km.[6]

1. Angelfallen (Kerepakupai Merú)

Världens högsta vattenfall Angelfallen finns i Venezuela längs med det lodräta platåberget Auyantepui. Vattnet ansamlas i ett vattendrag uppe på berget och rinner mot klippkanten. Strax innan kanten åker det ner i hål i marken och sedan skjuts det rakt ut från hål i klippväggen, en bra bit under kanten. Sedan faller vattnet fritt i 807 m![7] Fallet är så högt att vattnet nästan blir till ett regn innan det når marken.

I inledningen nämndes problemen med att ange ett vattenfalls höjd, men det råder ingen tvekan om att Angelfallen är nummer ett. Det är både världens högsta enskilda lodräta vattenfall (807 m), och världens högsta vattenfall med avseende på total fallhöjd (979 m).[7] Som jämförelse kan Njupeskär nämnas, Sveriges högsta vattenfall i Dalarna. Det har en total fallhöjd på 93 m, av vilka vattnet faller fritt i 70 m.[8]
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
"Jog Falls". Jog Management Authority. Läst 29 juli 2022.
[2]
"Cummins Falls State Park". Tennessee State Parks. Läst 29 juli 2022.
[3]
"Niagara Falls Geology Facts & Figures". Niagara Parks. Läst 29 juli 2022.
[4]
"Castaño Overo, Cascada de". World Waterfall Database. Läst 29 juli 2022.
[5]
"Mosi-oa-Tunya / Victoria Falls". UNESCO. Läst 29 juli 2022.
[6]
"Iguazu National Park". UNESCO. Läst 29 juli 2022.
[7]
"Highest waterfall". Guinness World Records. Läst 29 juli 2022.
[8]
"Njupeskär – Sveriges högsta vattenfall". Sveriges nationalparker. Läst 29 juli 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden