Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Jorden

Världens 7 vackraste sjöar

Uppdaterad 9 mars 2018
Få saker är så lugnande som en spegelblank sjö i en vacker omgivning. Azurblått vatten inramat av grönskande berg kan få vem som helst att längta bort från den gråa vardagen. Vi listar världens sju vackraste sjöar.

7. Lake Matheson, Nya Zeeland

På den natursköna Sydön i Nya Zeeland ligger Lake Matheson. Sjön är känd för att den reflekterar Nya Zeelands två högsta berg, Mount Cook (till höger, 3 754 m.ö.h.)[1] och Mount Tasman (till vänster, 3 498 m.ö.h.)[2]. Vattnet i Lake Matheson är mörkbrunt och ofta spegelblankt, vilket tillsammans med de närliggande bergen skapar perfekta förutsättningar för vilken amatörfotograf som helst. Den välbesökta sjön omringas av ursprunglig regnskog där turister även kan njuta av Nya Zeelands inhemska djur- och växtliv.
Annons
Annons

6. Comosjön, Italien

Comosjön (eller Lago di Como som den heter på italienska) ligger i norra Italien, cirka 45 minuters bilresa från den hektiska storstaden Milano. Sjön är den tredje största i Italien och en av de djupaste i Europa med sina 414 m[3]. Den är formad som ett upp och nedvänt "Y" och kantas av pittoreska småstäder och vackra berg. Precis norr om sjön börjar Alperna, och de snötäckta topparna i horisonten blandat med medelhavsklimatet vid sjön lockar till sig mängder av besökare varje år. Lago di Como har länge varit en tillflyktsort för rika och berömda och det finns massor av exklusiva palats längs stränderna. Bland de moderna kändisar som har eller har haft hus vid sjön finns Madonna, Gianni Versace, Ronaldinho, George Clooney och Sylvester Stallone.

5. Wu Hua Hai, Kina

Wu Hua Hai ligger i världsarvet Jiuzhaigou, en avlägsen men numera välbesökt dal i Kina. I det storslagna området finns flera vattenfall och färgsprakande sjöar, varav den mest framträdande är Wu Hua Hai, eller "Five Flower Lake" . Namnet kommer från att olika mineraler gör att färgen på vattnet skiftar i flera olika färger. Sjön är kristallklar och botten pryds av fallna trädstammar som bevaras väl tack vare vattnets ovanliga sammansättning.

4. Crater Lake, USA

Crater Lake ligger i Oregon, USA, och är en närmast cirkelrund sjö med ett djupblått och väldigt klart vatten. Den är ungefär en mil i diameter och hela 592 m djup, vilket gör den till den djupaste sjön i USA.[4] Crater Lake ligger i en så kallad caldera  - en djup kraterliknande formation som bildades för 7 000 år sedan när vulkanen Mount Mazama fick ett stort utbrott som sprängde bort hela bergstoppen.[4] De följande seklerna skedde flera små utbrott i calderan som skapade "minivulkaner", varav en sticker upp över ytan och bildar den 223 m höga ön Wizard Island.[4] Crater Lake ligger på en höjd av 1 881 m.ö.h. och har inga in- eller utlopp.[4] Vattnet är väldigt rent och har ofta ett siktdjup över 30 m.[4]
Annons
Annons

3. Lago de Atitlán, Guatemala

Lago de Atitlán ligger på 1 563 m höjd i Guatemala och är 320 m djup.[5] Sjön vilar i en gigantisk caldera som skapades vid ett vulkanutbrott för 84 000 år sedan.[6] Den omringas av brant grönskande terräng och ett dussin färgglada gamla Mayaindian-byar. Allra mest känd är sjön för de tre stora vulkanerna som reser sig olycksbådande i kulisserna, av vilka den högsta är den över 3 500 m höga Volcán Atitlán. Den magnifika panormavyn som besökare till Lago de Atitlán bjuds på gör att sjön ofta sägs vara världens vackraste sjö.

2. Plitvicesjöarna, Kroatien

Plitvicesjöarna ligger i Kroatien och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Nationalparken består av 16 kalkrika sjöar som ligger i en vacker kalkstensnatur. Avlagringar av all kalksten har gjort att sjöarna bildar naturliga terasser, vilka binds ihop av strilande vattenfall. Färgen på sjöarna skiftar ofta och beror på solljusets vinkel samt hur mycket mineral och organismer som finns i vattnet för stunden. Plitvicesjöarna är ett av Kroatiens populäraste turistmål och lockar till sig mängder av besökare varje år.

1. Moraine Lake, Kanada

Vill man hitta världens vackraste sjöar ska man resa till Klippiga bergen i Kanada. Moraine Lake ligger 1 885 m.ö.h. i den vackra provinsen Alberta.[7] Sjön får sitt vatten från smältande glaciärer, och stora mängder bergsdamm gör att vattnet får en härlig turkos färg. Moraine Lake är ett populärt mål för vandrare, men tidvis är vandringslederna avstängda på grund av att grizzlybjörnar är aktiva i området.[7] Vyn över sjön och de spetsiga bergstopparna i bakgrunden är i Kanada känd som "the Twenty Dollar View" , eftersom den förr fanns illustrerad på den kanadensiska tjugodollarsedeln. Moraine Lake ligger i Banff National Park som är med på UNESCO:s världsarvslista. I nationalparken finns även flera andra underbart vackra sjöar, varav de mest kända är Peyto Lake och Lake Louise.
Annons
Annons
Källor (och vidare läsning)
[1]
"Mount Cook". Encyclopedia Britannica. Läst 9 mars 2018.
[2]
"Westland Tai Poutini National Park". Encyclopedia Britannica. Läst 9 mars 2018.
[3]
"Lake Como". Encyclopedia Britannica. Läst 9 mars 2018.
[4]
"Crater Lake". Encyclopedia Britannica. Läst 9 mars 2018.
[5]
"Lake Atitlán". Encyclopedia Britannica. Läst 9 mars 2018.
[6]
"Atitlán ". Oregon State University. Läst 9 mars 2018.
[7]
"Moraine Lake". Banff & Lake Louise Tourism. Läst 9 mars 2018.
Liknande
Senaste
Rymden
Rymden
Byggnadsverk
Sport
Sport
Sport
Teknik