Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Jorden

Världens 10 vackraste platser

Uppdaterad 30 juli 2022
Moder Jord har skapat de mest otroliga platserna och man kan skatta sig lycklig om man får besöka ens en handfull av dessa under sin livstid. Här är vår topplista över världens vackraste platser.

Vi tycker att världens vackraste platser är de som har skulpterats fram av naturens krafter och ännu lämnats relativt oberörda av människan. Världens vackraste platser är de som får oss att inse vilken fantastisk och unik planet jorden är i det tomma och vidsträckta universum. Vi tycker att det är viktigt att vi människor påminns om hur vacker vår värld egentligen är, så att vi genom nationalparker och världsarvsutnämningar kan bevara de delar av världen som vi ännu inte har förstört. Här är världens 10 vackraste platser enligt oss.

10. Grand Canyon, USA

Grand Canyon National Park i Arizona, USA, är ett av världens mest kända tursitmål och ett världsarv sedan 1979. I Grand Canyon har Coloradofloden eroderat ner sig i bergrunden till ett djup av upp till 1,5 km.[1] Den gigantiska ravinen är hela 445 km lång och har en bredd som varierar mellan 500 m och 30 km.[1] Man tror att Grand Canyon bildats de senaste 6 miljoner åren genom upplyftning av jordskorpan samtidigt som Coloradofloden grävt sig ner i berget.[1] På Grand Canyons sidor har upp till två miljarder år gamla berglager exponerats och man har hittat många fossiler här.[1] Redan för hundra år sedan var området ett välkänt turistmål och idag får den vackra floddalen omkring fem miljoner besökare varje år.[2]

9. Yosemite, USA

Yosemite är en nationalpark i Kalifornien, USA, som blev ett värdsarv 1984. Området är känt för sina framträdande klippor av granit, klara bäckar och fina barrskogar med mammutträd. Yosemite National Park ligger i bergskedjan Sierra Nevada, ungefär 4 timmars bilresa från San Fransisco och 6 timmar från Los Angeles. Varje år besöker runt fyra miljoner människor den 3 083 km2 stora parken,[3] som trots sin popularitet kan erbjuda stora orörda delar för vandrare. Översta bilden visar övre delen av Yosemite Falls, ett av världens högsta vattenfall. Undre bilden visar Yosemite Valley, en över 900 m djup galciärkarvad klyfta,[4] som förmodligen är den mest besökta delen av nationalparken. Längst bort syns Half Dome, kanske Yosemites mest kända landmärke, och ett av alla de berg som klättrare kan välja på i området. Half Dome är en mäktig granitformation som från vissa vinklar ser ut som en halv kupol, där ena sidan sluttar nästan lodrätt ner i dalen.
Annons
Annons

8. Bora Bora, Franska Polynesien

Vem har inte någon gång drömt om att bosätta sig på en söderhavsö? Hawaii, Fiji, Samoa, Tonga och Cooköarna är bara några av de hundratals öar som ligger utspridda i Söderhavet (eller Stilla Havet som det ju egentligen heter), och alla är mer eller mindre sagolika. Dock finns det en ö som vi tycker är lite tjusigare än alla de andra. Söderhavets vackraste plats heter Bora Bora och är en ö som tillhör Franska Polynesien. Bora Bora utgörs av resterna av en slocknad vulkan, omringad av en lagun, inringad av ett korallrev och flera småöar. Franska Polynesien är, som namnet antyder, ett franskt territorium och invånarna talar antingen franska eller tahitiska (Tahiti är huvudön i Franska Polynesien). Det finns gott om hotell på Bora Bora och massor av bungalows som står på styltor i lagunen. Den vykortsaktiga miljön drar till sig massor av turister varje år och på en av småöarna finns till och med en flygplats. Detta gör Bora Bora till den mest exploaterade platsen på vår lista. Filmen Trubbel i paradiset med bland andra Malin Åkerman spelades in här.

7. Laponia, Sverige

Självklart måste Sverige finnas representerat på en lista över världens vackraste platser. Laponia kallas ett 9 400 km2 stort område väster om Gällivare i Lappland som blev ett världsarv 1996.[5] Det vackra med Laponia är att det är Europas största sammanhängande naturlandskap med så gott som orörd natur.[5] Det består av nationalparkerna Sarek, Muddus, Padjelanta och Stora Sjöfallet, naturreservaten Sjaunja och Stubba, samt Tjuoltadalen (Tjuoldavágge), Lájtávrredeltat och Sulitelma (Sulidälbmá). I östra Laponia finns stora myrar och urskogar, och i väst mäktiga fjäll och glaciärer. Förutom att vara ett naturskönt område med en stor biologisk mångfald är Laponia också ett viktigt kulturarv där samerna har bott och verkat i tusentals år. Övre bilden visar Rapadalen i Sarek (Nammásj till vänster och Skierffe till höger) och nedre bilden Rapadeltat.
Annons
Annons

6. Geirangerfjorden, Norge

Vårt grannland Norge är känt för sina många och unika fjordar. Den naturskönaste av dem alla tycker vi är Geirangerfjorden, ett av Norges mest kända turistmål och utan tvekan en av världens vackraste platser. Geirangerfjorden omges av höga branta bergssidor som reser sig rakt upp ur vattnet. Längst in i fjorden, med en magnifik utsikt, ligger samhället Geiranger. Fjorden utsågs till världsarv av UNESCO 2005. På den undre bilden syns vattenfallet De sju systrarna (De syv søstrene). Andra sevärda fjordar i världen som skulle kunna konkurrera med Geirangerfjorden är norska Nærøyfjorden och Aurlandsfjorden samt spektakulära Milford Sound på Nya Zealand.

5. Wulingyuan, Kina

Wulingyuan Scenic Area i Kina blev ett världsarv 1992 och består av flera nationalparker, varav den mest kända är Zhangjiajie National Forest Park. Wulingyuan är känt för sina fler än 3 000 pelare i bergarten kvartsit (omvandlad sandsten).[6] Många av pelarna är över 200 m höga[6] och pryds trots sina branta former av små buskar och träd. Kan de möjligtvis ha inspirerat James Cameron och hans designers när de skapade Hallelujah Mountains i filmen Avatar? Det mest prominenta berget i Wulingyuan är Southern Sky Column i Zhangjiajie National Forest Park (undre bilden) som 2010 döptes om till just Avatar Hallelujah Mountain för att locka fler turister till platsen, vilket dock fick stor kritik inom landet, så namnbytes slopades.[7]
Annons
Annons

4. Himalaya, Asien

Himalaya ligger i sju länder (Afghanistan, Bhutan, Burma, Indien, Kina, Nepal och Pakistan) och är världens mest storslagna bergskedja. Den är cirka 250 mil lång och innehåller (om man räknar bergskedjan Karakoram som en del av Himalaya) 14 bergstoppar som är över 8 000 m höga samt fler än 100 toppar över 7 000 m. Förutom att vara en av världens vackraste platser, så är Himalaya också är en av världens mest geologiskt aktiva platser. Bergskedjan utgör gränsen mellan två kolliderande kontinenter och tros ha påbörjat sin höjning för ungefär 50 miljoner år sedan när den indiska halvön (Indoaustraliska plattan) kolliderade med den Eurasiska kontinentalplattan.[8] Allra mest har Himalaya höjt sig de senaste 10 miljoner åren.[8] Övre bilden visar en soluppgång över världens tredje högsta berg, Kanchenjunga, 8 586 m.ö.h.[9] Undre bilden visar Ama Dablam, 6 814 m.ö.h.,[10] som ibland kallas världens vackraste berg.

3. Angelfallen, Venezuela

Angelfallen (Angel Falls eller Salto Ángel) ligger i Canaima nationalpark i Venezuela och är världens högsta vattenfall. Det har en sammalagd höjd på 979 m, varav det största fria fallet är 807 m högt.[11] Angel Falls faller utför ett så kallat platåberg, eller tepui, som reser sig med branta väggar upp ur regnskogen. Dessa typer av svårklättrade berg är vanliga i norra Sydamerika och är baser för flera höga vattenfall. Eftersom deras plana toppar är så avgränsade från marken under dem, är de hem för många endemiska arter av växter och djur, det vill säga arter som inte förekommer någon annanstans.
Annons
Annons

2. Klippiga bergen, Kanada

Canadian Rockies tycker vi är den vackraste delen av Rocky Mountains – en bergskedja som sträcker sig från New Mexico i USA norrut till British Columbia i Kanada. Kanadas del av Klippiga bergen skiljer sig från USA:s genom att den består av sedimentära bergarter som kalksten och lerskiffer, medan USA:s del främst består av gnejs och granit. Dessutom är bergen i Canadian Rockies brantare och spetsigare till formerna, och reser sig ofta imponerande över sina omgivningar trots att inga toppar är över 4 000 m. Det högsta berget i Kanadensiska Klippiga bergen är det svårbestigna Mount Robson med 3 954 m.ö.h.[12] Det finns fem nationalparker i Canadian Rockies och fyra utav dem utgör tillsammans ett världsarvsområde. I dalarna mellan bergen finns många vackra sjöar som ofta är turkosa på grund av att de innehåller mycket bergsdamm. På övre bilden syns i fjärran Klippiga bergens eget Matterhorn, Mount Assiniboine, 3 618 m.ö.h.[13] Undre bilden visar vackra Peyto Lake.

1. Antarktis

Världens vackraste plats, enligt oss, vill man faktiskt inte befinna sig på särskilt länge. Men det är just därför Antarktis förtjänar förstaplatsen på listan. Det ogästvänliga klimatet gör att kontinenten är världens sista vildmark – det sista området på jorden som människan ännu inte helt övertagit. Antarktis och dess vatten är hem för sälar, pingviner, häckande fåglar, fisk, bläckfisk, valar, späckhuggare och tonvis av näringsviktiga krill och växtplankton. Dock är i princip allt liv begränsat till kusterna, isberg och omkringliggande hav och öar. I Antarktis mitt finns i stort sett inget liv alls. Kontinenten saknar helt bofasta människor, men på somrarna lever ett fåtal tusen personer på utspridda forskningsstationer (under de kalla och mörka vintrarna åker majoriteten hem). I och med Antarktisfördraget 1959 enades alla länder som tidigare gjort territoriella anspråk på världsdelen att avstå från det. Trots att det finns stora naturrikedomar av bland annat järn, guld, koppar, kol, olja och naturgas på Antarktis, kom man överrens om att kontinenten endast skulle få användas till forskning. Även om Antarktis därmed är ganska skyddat från direkt mänsklig påverkan hotas världsdelen ändå indirekt av främst den globala uppvärmingen.
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
"Grand Canyon National Park". UNESCO. Läst 30 juli 2022.
[2]
"Grand Canyon". NE.se. Läst 30 juli 2022.
[3]
"Yosemite National Park". NE.se. Läst 30 juli 2022.
[4]
"Yosemite National Park". UNESCO. Läst 30 juli 2022.
[5]
"Lapplands världsarv". NE.se. Läst 30 juli 2022.
[6]
[7]
"China city denies renaming mountain after "Avatar"". Reuters. Publicerad 28 jan 2010. Läst 30 juli 2022.
[8]
"Himalaya". NE.se. Läst 30 juli 2022.
[9]
"Berg". NE.se. Läst 30 juli 2022.
[10]
"Park Profile". Nepal Himal Peak Profile. Läst 30 juli 2022.
[11]
"Tallest waterfall". Guinness World Records. Läst 30 juli 2022.
[12]
"Kanada". NE.se. Läst 30 juli 2022.
[13]
"Mount Assiniboine Provincial Park". BC Parks. Läst 30 juli 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden