Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Byggnadsverk

Världens 15 häftigaste byggnader

Uppdaterad 31 okt 2022
De flesta byggnader i världen ser egentligen väldigt tråkiga ut. Särskilt när man jämför dem med skapelserna på denna lista. Tänk om alla kunde vara lika fantasifulla som dessa coola hus - världens 15 häftigaste byggnader.

15. Longaberger Companys huvudkontor i Newark, USA

Longaberger Company är ett amerikanskt företag som tillverkar handgjorda korgar i trä. En av deras korgar fick stå modell när företagets huvudkontor byggdes i Newark, Ohio, 1997.

14. Casa do Penedo, Portugal

Casa do Penedo, eller "stenhuset", är en stuga som har byggts mellan fyra stora stenbumlingar i Fafe-bergen i Portugal.

13. Robot Building i Bangkok, Thailand

Arkitekten bakom oestetiska Elephant Building i Bangkok (kolla in listan över världens fulaste byggnader) har även designat denna, betydligt coolare, byggnad i samma stad. Retro-roboten färdigställdes 1986 och inrymmer huvudkontoret för en bank.
Annons
Annons

12. 8 Spruce Street i New York, USA

8 Spruce Street är en skyskrapa på Manhattan i New York som designats av den originella arkitekten Frank Gehry. Det tillknycklade tornet invigdes 2011 och innehåller en skola på bottenplan, sjukhuslokaler samt lyxiga hyreslägenheter.

11. Ray and Maria Stata Center i Cambridge, USA

Frank Gehry har också ritat dessa universitetsbyggnader i Cambridge, Massachusetts. Husen invigdes 2004 och innehåller bland annat laboratorium och klassrum.

10. Aoyama Technical College i Tokyo, Japan

I västra Tokyo står denna futuristiska byggnad som för tankarna till robotleksakerna Transformers. Huset tillhör en teknisk högskola och färdigställdes 1990 efter ritningar av arkitekten Makoto Sei Watanabe.
Annons
Annons

9. Kubuswoningen i Rotterdam, Nederländerna

I Rotterdam finns dessa coola men svårmöblerade hus, byggda 1977. Arkitekten visade verkligen hur man ställer ett kubformat hus på sin spets. Likadana kubhus, fast bruna, finns i den holländska staden Helmond.

8. Ripley's Odditorium i Branson, USA

I Branson, Missouri, finns denna krackelerade byggnad. Huset inhyser ett Ripley's Believe It or Not!-museum som ställer ut udda och ovanliga saker.

7. Ripley's Odditorium i Niagara Falls, Kanada

Många av Ripley's museer runt om i Nordamerika är spektakulära temabyggnader, och allra häftigast tycker vi är Ripley's Odditorium i Niagara Falls, Ontario. Byggnaden föreställer Emire State Building som har ramlat omkull, med King Kong ståendes på taket.
Annons
Annons

6. Central Library Parking Garage i Kansas City, USA

Central Library i Kansas City, Missouri, har utan tvekan ett av världens mest unika parkeringsgarage. Ena väggen av bibliotekets garage utgörs av 22 gigantiska bokryggar.

5. Museum of Pop Culture i Seattle, USA

I den här förvridna metallklumpen i Seattle finns Museum of Pop Culture – ett museum om bland annat popmusik, film, modern litteratur och tv-spel. Även den här byggnaden designades av arkitekten Frank Gehry.

4. Dancing House i Prag, Tjeckien

Dancing House kallas ett vridet hus i Prag som byggdes mellan 1992 och 1996. Det designades av den kroatisk-tjeckiska arkitekten Vlado Milunic i samarbete med Frank Gehry (som nu har fyra hus med på listan).
Annons
Annons

3. Sharp Centre for Design i Toronto, Kanada

När universitet i Toronto behövde byggas ut kom arkitekten Will Alsop på den här innovativa och prisbelönta lösningen. Den nya universitetsbyggnaden är placerad uppe i luften ovanför det gamla campushuset, till synes prekärt uppstöttad på smala pelare i olika färger som liknar pennor.

2. Krzywy Domek i Sopot, Polen

Krzywy Domek, eller Crooked House på engelska, byggdes 2004 och är en del av ett köpcentrum i den polska staden Sopot.

1. Crazy House i Da Lat, Vietnam

Hang Nga Guesthouse, eller "Crazy House" som det också kallas, är ett litet pensionat i Vietnam som öppnades 1990. Den surrealistiska trädstugan är ett personligt projekt av den vietnamesiska arkitekten Dang Viet Nga. Insidan på Hang Nga Guesthouse är lika galen som utsidan, med nästan enbart handgjord inredning.
Annons
Annons
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden