Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Byggnadsverk

Sveriges 15 häftigaste slott

Uppdaterad 26 april 2017
Vi har gått igenom alla svenska slott och valt ut de största, vackraste och mest unika. Här är Sveriges häftigaste slott! Missa inte heller Sveriges 10 häftigaste slottsruiner.

15. Hjularöd slott

Hjularöd slott är ett av många röda slott i Skåne. Det är kanske mest känt för att utomhusscener i julkalendrarna Mysteriet på Greveholm 1996 och 2012 spelades in här. Det lät byggas på 1890-talet av kammarherren Hans Gustaf Toll som uppenbarligen ville ha ett slott i medeltida stil. Slottet är privatägt och inte öppet för allmänheten.

14. Tjolöholms slott

Tjolöholms slott ligger några mil utanför Göteborg och är ett av Sveriges mest osvenska slott. Slottet har en brittisk, elisabetansk stil och stod färdigt år 1904 efter att ha låtit byggas av köpmannen James Fredrik Dickson och (främst) hans hustru Blanche Dickson. Nu ägs slottet av Kungsbacka kommun genom en stiftelse och är öppet för allmänheten genom guidade visningar.

13. Teleborgs slott

Teleborgs slott i Växjö lät byggas av greven Gustaf Fredrik Bonde som en försenad bröllopsgåva till hans fru. När det stod färdigt år 1900 hade hela bygget kostat 192 772 kronor och 80 öre.[1] Det medeltids- och renässansinspirerade slottet ägs idag av ett företag och är öppet för allmänheten genom hotell- konferens- och restaurangverksamhet.
Annons
Annons

12. Stävlö slott

Stävlö slott, eller Stävlö gods, är en udda skapelse utanför Kalmar som byggdes på 1800-talet av den adliga släkten Posse. Som inpiration till slottet användes Posses släktvapen[2], som innehåller tegelstenar staplade i trappstegsliknande mönster. Detta ledde till att slottet har en säregen framsida där rummen liknar kuber som staplats på varandra i etapper. Av upphovsrättsliga skäl har vi bara en bild på den plana baksidan, som på grund av kontrasten till framsidan nästan liknar en kuliss. Slottet är idag privatägt och stängt för allmänheten.

11. Vadstena slott

Vadstena slott vid Vättern i Östergötland lät uppföras under Gustav Vasas regenttid på 1500-talet. Slottet var försvarsanläggning som skulle skydda Sverige och Stockholm mot danskar och smålänningar. Gustav Vasa byggde snart ut slottet för att hans son Magnus skulle kunna bo där, och Magnus bror Johan III gjorde sedan om det till det renässansslott det är idag. Vadstena slott ägs av staten och är öppet för allmänheten.

10. Ekenäs slott

På 1630-talet påbörjade riksrådet Peder Banér bygget av Ekenäs slott - ett maffigt slott i renässansstil utanför Linköping i Östergötland. Slottet är privatägt men öppet för allmänheten genom riddarspel, julmarknader, rundturer och spökvandringar.
Annons
Annons

9. Gripsholms slott

Gripsholms slott utanför Mariefred har fått sitt namn efter riksrådet Bo Jonsson Grip som byggde en borg här runt år 1380.[8] Borgen ersattes på 1500-talet av Gustav Vasa med ett representabelt renässansslott. Tegelslottet, som är vackrast på avstånd framför Mälarens vatten, har en spännande historia - här satt Gustav Vasas son Johan III fången, och efter honom brorsan Erik XIV. Slottet har sedan dess renoverats och restaurerats och är idag ett populärt besöksmål som ägs av svenska staten.

8. Läckö slott

Läckö slott ligger vackert vid Vänern nära Lidköping i Västergötland. Från att 1298 uppförts som en biskopsborg utvecklades det under 1600-talet av Magnus Gabriel De la Gardie till ett pampigt barockslott.[3] Slottet ägs av staten och är öppet för allmänheten.

7. Skoklosters slott

Skoklosters slott norr om Stockholm lät byggas på 1600-talet av greve och fältmarskalk Carl Gustaf Wrangel. Det välbevarade barockslottet är det största privatpalatset som någonsin byggts i Sverige.[5] Idag ägs det av staten och är öppet för alla.
Annons
Annons

6. Kalmar slott

Kalmar slott började sin historia på 1100-talet som ett försvarstorn, som på 1200-talet byggdes ut av Magnus Ladulås och blev en större försvarsborg[4], nära den dåvarande gränsen mot Danmark. Under 1500-talet förvandlades borgen till ett renässansslott av Vasakungarna Gustav I, Erik XIV och Johan III. I slutet av 1800-talet restaurerades Kalmar slott och är idag ägt av staten och öppet för allmänheten.

5. Ericsbergs slott

Barockslottet Ericsberg ligger utanför Katrineholm i Södermanland. Det började få sin form under 1600-talet då riksrådet och friherren Eric Karlsson Gyllenstierna byggde ett boende som passade hans status. Idag ägs det vackra slottet av Ericsbergs Fideikommis AB och är öppet för konferens och guidade turer i slottsträdgården.

4. Örebro slott

Örebro slott var från början en befästning som byggdes i slutet av 1200-talet vid en strategiskt viktig bron över Svartån.[6] Slottet har ägts av kungar och drottningar, tjänat som fängelse och utstått krig och ombyggnationer till både renässansslott och tråkigt klassicistslott. I slutet av 1800-talet påbörjades en restaurering som gav slottet dess nuvarande renässansutseende. Örebro slott ägs av staten och är öppet för allmänheten med bland annat visningar och spökvandringar.
Annons
Annons

3. Stockholms slott

Stockholms slott ligger i Gamla stan i vår huvudstad och är det överlägset största slottet i Sverige. Dess historia går bak till 1200-talet då borgen Tre Kronor byggdes på platsen - en borg som på 1500-talet utvecklades till ett ståtligt renässansslott.[7] Efter att Tre Kronor brunnit ner år 1697 byggdes på 1700-talet det nuvarande Stockholms slott av tegelsten och sandsten i en stram barockstil. Slottet, som egentligen går under namnet Kungliga slottet, ägs idag av svenska staten och delar av det är öppet för allmänheten.

2. Stora Sundby slott

Det mäktiga Stora Sundby slott ligger vid Hjälmarens strand i Södermanland. Det var från början ett enklare försvarsverk, byggt på 1200-talet, som på 1500-talet ersattes av en ny borg och då ägdes av familjen Sparre.[9] På 1800-talet hade borgen nya ägare som gjorde om Stora Sundby till ett mer romantiskt riddarslott. Slottet är idag en privatbostad men delvis öppet för förhandsbokade visningar.

1. Drottningholms slott

Drottningholms slott ligger på Lovön i Stockholm och började byggas på 1600-talet på drottning Hedvig Eleonoras initiativ. Slottet finns idag med på Unescos världsarvslista som motiverar utnämningen med att Drottningholm är det bäst bevarade kungliga slottet i Sverige från 1700-talet och att det är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från den tiden. Drottningholms slott är förmodligen ett av Sveriges mest kända slott, dels för att det är så vackert, men också för att kung Carl Gustav och drottning Silvia faktiskt bor här. Slottet, tillhörande Kina slott, slottsteatern och den fina slottsparken ägs av staten och allt är till stor del öppet för allmänheten.
Annons
Annons
Referenser
[1]
"Slottets historia". Teleborgs slott. Läst 28 jan 2017.
[2]
"Stävlö (Stäflö)". Kalmar lexikon. Läst 28 feb 2017.
[3]
"Läckö slott". Statens fastighetsverk. Läst 28 feb 2017.
[4]
"Kalmar slott". Statens fastighetsverk. Läst 28 feb 2017.
[5]
"Historien om Slottet & samlingarna". Skoklosters slott. Läst 28 feb 2017.
[6]
"Örebro slott". Statens fastighetsverk. Läst 28 feb 2017.
[7]
"Stockholms slott". Statens fastighetsverk. Läst 28 feb 2017.
[8]
"Gripsholms slott". Statens fastighetsverk. Läst 28 feb 2017.
[9]
"Historien om Stora Sundby". Stora Sundby. Läst 28 feb 2017.
Liknande
Senaste
Sport
Jorden
Människan
Byggnadsverk
Djur
Jorden