Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Annons

Världens största solcellsparker

Publicerad 7 juni 2020
Det har blivit alltmer populärt att nyttja solenergi för att skapa grön el. Privatpersoner som installerar solcellspaket på 10 kW eller mer behöver i regel betala minst 130 000 kronor, efter att solcellsbidraget räknats in.

Men det är inte bara privatpersoner som valt att producera el med hjälp av solenergi. Runtom i världen, såsom i Kina, USA och Indien, existerar enorma solparker som klarar av att producera extremt stora mängder elektricitet. Då solcellstekniken förbättras kontinuerligt, samt då solen är en outtömlig energikälla, bör solcellsparker ses som en av framtidens mest starka energikällor.

Nedan tar vi en närmare titt på nio av världens största solenergianläggningar.

1. Noor solcellsanläggning (Marocko)

Noor solcellsanläggning, som är belägen i Saharaöknen, klarar av att producera 580 megawatt, och täcker energibehovet för över en miljon människor. Utöver det bidrar solcellsanläggningen till att Marockos koldioxidutsläpp minskar med 700 000 ton årligen.

Anläggningen är placerad tätt intill staden Ouarzazate, där ett flertal Hollywoodfilmer spelats in, såsom "Lawrence of Arabia" och "Gladiator".

2. Kamuthi-anläggningen (Indien)

Kamuthi solcellsanläggning är beläget strax utanför den indiska staden Tamil Nadu, och sträcker sig över 10 kvadratkilometer.

Solcellsanläggningen består av 2,5 miljoner solcellsmoduler, och klarar av att producera 648 megawatt energi årligen, vilket innebär att energibehovet för över 150 000 hushåll täcks. Solcellspanelerna rengörs dagligen med hjälp av ett robotsystem, som även det drivs av solenergi.

3. Longyangxias solcellsanläggning (Kina)


Longyangxias solcellsanläggning består av 4 miljoner solpaneler, och upptar en yta motsvarande 25 kvadratkilometer. Kraftverket är beläget i Qinghai-provinsen, i nordöstra Kina, och betraktas som landets femte största energiproducent.

Mer specifikt uppgår den maximala kapaciteten till 850 megawatt, och sett till kraftverkets totala yta är Longyangxia världens största solcellsanläggning. I nuläget producerar anläggningen 220 gigawattimmar årligen, vilket täcker energibehovet för 200 000 hem.

4. Kurnool Ultra Mega solcellsanläggning (Indien)


Med namnet i åtanke, dvs. Ultra Mega, bör denna solcellsanläggning klara av att producera stora mängder energi. Och ja, kraftverket är massivt. Maxkapaciteten uppgår till 1 000 mW, och anläggningens storlek uppgår till 24 kvadratkilometer. I anläggningen återfinns över 4 miljoner solpaneler, som var och en klarar av att producera 315 W årligen, och den totala byggnationskonstnaden uppgick till en miljard dollar.

Solparken öppnade sina dörrar i maj, 2017, och enligt deras egna uträkningar bidrar anläggningen till att koldioxidutsläppen minskar med 700 000 ton.

5. Shakti Sthala (Indien)


Shakti Sthala är Indiens tredje största solcellsanläggning. Anläggningen är belägen i Karnatakas Tumkur-distrikt, och spridd över totalt fem byar. Maxeffekten uppgår till 2 000 megawatt, och sammanlagt täcks energibehovet för 700 000 hushåll.

Parken är dock inte helt färdigbyggd. Detta då anläggningen är en del av "Karnataka Solar Policy 2014-2021"-projektet, som ännu ej färdigställts.

6. Solar Star-parken (USA)

I Los Angeles återfinns USA:s största solcellsanläggning, Solar Star. Parken färdigställdes i juni, 2015, och består av 1,7 miljoner solpaneler som är spridda över 13 kvadratkilometer.

Anläggningen installerades i två steg: först installerades Solar Star 1, som klarar av att producera 314 megawatt, och efter det Solar Star 2, som kan producera 265 megawatt. Den totala maxeffekten motsvarar 579 megawatt, vilket innebär att anläggningen täcker energibehovet för 255 000 hushåll.

I skrivande stund arbetar 40 personer med att underhålla anläggningen, och enligt Kaliforniens energimyndighet rengörs solcellerna med extremt små mängder vatten. Enligt samma källa är solcellerna dessutom rörliga, och klarar därför av att följa solens rörelser, vilket innebär att den totala effektiviteten har kunnat höjas med 20 procent.

7. Ivanpah Solar (USA)

Ivanpah Solar, som är belägen i Mojaveöknen, är ett solkraftverk som sträcker sig över 5 kvadratkilometer. Maxkapaciteten uppgår till 392 megawatt, och den totala byggnationskostnaden motsvarade 2,2 miljarder dollar.

Kraftverket består av 135 500 heliostater med dubbla speglar, som fokuserar solenergin mot två värmepannor, som är placerade på kraftverkets elektricitetstorn.

Ivanpah Solar invigdes den 13 februari, 2014, och är i skrivande stund världens största solkraftverk. Anläggningen har dock kritiserats för att störa djurlivet. Den frågan är fortfarande infekterad, så det är oklart huruvida miljökämparna har rätt eller inte.

Den ånga som genereras från de upphettade vattentornen ser till att anläggningens turbiner snurrar, och som en konsekvens av det skapas el som täcker energibehovet för över 140 000 kaliforniska hushåll.

8. Ladakh Solar Farm (Indien)


Ladakh-provinsen i Indien beskrivs som en naturskön plats, som är belägen 20 mil utanför Kargil.

Väl där återfinns Ladakh Solar Farm, som producerar stora mängder solenergi, vilket innebär att de dieselsystem, som är synnerligen miljöfarliga, har kunnat fasas ut i stor omfattning. Solcellsanläggningen är helt färdigbyggd år 2023.

9. Villanueva Solar Park (Mexico)


Villanueva Solar Park är belägen i Coahuila, Mexico, och är bestyckad med 2.3 miljoner solpaneler, som är spridda över 2 400 hektar.

Anläggningen invigdes år 2018, och kan producera 1 700 GWh årligen. Någon definitiv byggnationskostnad anges inte, men det framkommer att det italienska elbolaget Enel Group har investerat 650 miljoner dollar i projektet.

Kan solenergi nyttjas i Sverige?


Enligt NyTeknik pågår det en solcellsboom i Sverige. De menar att många privatpersoner väljer att investera i solenergi. Men de pekar samtidigt på att personer eller företag som anlägger större solenergianläggningar, med en toppeffekt över 255 kilowatt, måste betala energiskatt.

Jeffrey Berard, statistiker på Energimyndigheten, menar att ett flertal småföretagare inte nyttar sina tak på rätt sätt, på grund av extraskatten: "Vi har fått in klagomål från lantbrukare som säger att de har mycket outnyttjad takyta på grund av den där gränsen."

Men vem vet? Inom en skälig tidsram kanske en svensk solenergianläggning kan utmana de extremt stora jättar som återfinns i topp 9-listan ovan.





Annons
Annons
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden