Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Annons

Fina områden i Stockholm

Publicerad 10 jun 2020
Stockholm består av ett antal stadsdelar, som alla har unika för- och nackdelar. Kunskapen om de specifika stadsdelarna är alltsomoftast bristande, då stereotyper existerar, såsom: Alla Östermalmsbor beter sig si eller så.

Men sanningen är att många Stockholmsbor, eller personer som vill bosätta sig i Stockholm, väljer att strunta i stereotyperna, för att bosätta sig i en stadsdel där de känner att de hör hemma.

Det är dock dyrt att bosätta sig i Stockholms innerstad, så det är få förunnat att bo innanför tullarna. I den här artikeln talar vi mer om stadsdelar som befinner sig inom, men även utanför stadskärnan. Efter det avslutar vi med att granska priserna på bostadsmarknaden.

Populära stadsdelar i Stockholm1. Östermalm

På Östermalm återfinns många äldre fastigheter, vari endast ekonomiskt bemedlade människor har råd att bosätta sig. Det finns inte heller några högljudda barer eller nattklubbar på Östermalm, vilket innebär att de boende får lugn och ro. Det bästa nattlivet återfinns på Stureplan, som befinner sig några minuter bort.

Närheten till övriga stadsdelar, såsom Djurgården, och de fina promenadstråk som leder till Gärdet, beskrivs som ytterligare fördelar som Östermalm har att erbjuda. I Östermalm återfinns även Oscarskyrkan, som är uppbyggd av gråvit kalksten, och har restaurerats vid ett flertal tillfällen.

Utöver det bör även Strandvägen, som är en 1,3 kilometer lång boulevard med sekelskifteshus, ses som en av Östermalms vackraste delar. Strandvägen var synnerligen nergången under mitten av 1800-talet, då framkomligheten begränsades av en stor mängd ruckel och skjul. Men numera är Strandvägen, och i förlängningen Östermalm, knappast att betrakta som ett slumområde.


2. Södermalm

I Södermalm, eller bara söder, beskrivs atmosfären som lite mer avslappnad. Den officiella gränsen går mellan Slussen och Skanstull, och det är nästan bara ett fotbollslag som gäller: Hammarby FF.

Götgatan beskrivs som en av Södermalms främsta sevärdheter. Väl där blandas shopping, barer och restauranger på ett utmärkt sätt, och utöver det kan ett besök på Nytorget vara en god idé.


3. Vasastan

Volvo är kanske främst kända för sina personbilar men de tillverkar även lastbilar, bussar och mycket annat. Detta Vasastan bör räknas som en av Stockholms mest attraktiva stadsdelar, då bostadspriserna är mycket höga. Gränsdragningen gentemot övriga stadsdelar är dock något svårtydd, men många anser att ett postnummer som inleds med 113 räcker som bevis för att bostaden ifråga är belägen i Vasastan.

I Vasastan återfinns bland annat nattklubbar, barer, shopping samt restauranger, och de boende beskrivs vara en blandad kompott mellan unga och äldre.

Stockholms Stadsbibliotek, som invigdes 1928, beskrivs som en av Vasastans mest besökta sevärdheter. Väl där återfinns hundratusentals böcker och musikstycken på mer än 100 olika språk.


4. Årsta

Årsta ligger i nära anslutning till Södermalm, och det är mycket lätt att ta sig till innerstaden. Det finns dock ingen tunnelbanestation, men det tillkortakommandet kompenseras med hjälp av bra busslinjer.

Stadsdelen beskrivs även som mysig, då närheten till vatten samt grönområden lett till att många barnfamiljer valt att bosätta sig i Årsta. Utöver det finns ett stort antal restauranger och shoppingstråk, vilket har lett till att stadsdelens popularitet har ökat markant under senare år.

Bostäderna beskrivs även som rimligt prissatta, åtminstone i jämförelse med en av de närmaste grannarna, Södermalm.


5. Fredhäll

Fredhäll är belagt på en ö i Kungsholmens södra del, och är känd för sina vackra badplatser och badklippor. Fredhällsbadet, där både vinter- och sommarbad erbjuds, ses som en av stadsdelens mest populära sevärdheter.

Utöver det är promenadstråken många till antalet, så även kommunikationsmöjligheterna. Bostadspriserna har dock skenat iväg rejält på senare tid, men i jämförelse med de lägenhetspriser som existerar på exempelvis Östermalm och Vasastan, bör många av Fredhälls bostäder ses som prisvärda.


6. Frösunda

Frösunda är en stadsdel i Solna kommun, som erbjuder bra shoppingmöjligheter, spännande restauranger och bra kommunikationsmöjligheter. Då många större företag valt att belägga sina verksamheter i Frösunda, samt då bostadspriserna är humana, bör Frösunda beskrivas som ett stadsdel på uppgång.

Bostadspriser i Stockholm


Vasastan är Stockholms dyraste stadsdel, med sitt kvadratmeterpris motsvarande 92 809 kronor. Därefter återfinns Östermalm (91 599 kr/kvm), Kungsholmen (84 307 kr/kvm), Södermalm (82 042 kr/kvm) och Essingeöarna (74 415 kr/kvm).

Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, menar att de stigande bostadspriserna beror på en dåligt fungerande bostadsmarknad, samt bostadsbrist.

För ett bostadsköp krävs som bekant ett bolån. Dessa lån kräver att bostadens sätts som säkerhet för lånet, vilken innebär en extra trygghet för långivaren och således en lägre ränta. Bostadslån såväl som andra typer av lån där man kan erbjuda pant mot bättre villkor kallas lån med säkerhet. Dessa lån kan användas till flera saker förutom att köpa bostad, såsom att köpa en bil, aktier, fastigheter eller för att täcka renoveringskostnader.Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden