Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Annons

Sveriges mest uppmärksammade konkurser

Publicerad 29 maj 2020
Det har inträffat en lång rad spektakulära konkurser i Sverige. En konkurs har flera allvarliga konsekvenser, för det första riskerar många anställda att stå utan jobb, och för det andra förlorar investerarna, kanske till och med småsparare, sina investerade slantar.

I den här artikeln granskar vi åtta av Sveriges mest omtalade konkurser, som lämnat stora spår efter sig.

1. Northland Resources (2014)


År 2014 lovade gruvföretaget Northland Resources en enorm avkastning i samband med att de valt att öppna en tidigare stängd gruva i Pajala, Norrbotten. Deras vackra ord stämde dock inte överens med verkligheten. Avkastningen uteblev, och åklagaren beskrev nederlaget som ”den största konkursen i modern tid”, då över 14 miljoner kronor försvunnit i samband med Northland Resources konkurs.

Gruvföretaget hade länge ekonomiska problem, och utöver dem tvingades även ett flertal underleverantörer till konkurs.

2. OnOff (2011)

År 2011 var priskriget inom hemelektronikbranschen omfattande, och det första offret blev OnOff, som funnits på den svenska marknaden sedan 1982. Som en konsekvens av konkursen stängde de sina 74 butiker, och många anställda blev av med sitt arbete.

En av delägarna, Sten Schröder, valde att sammanfatta konkursen med följande ord: "Vi har gjort allt men vi hade inte de stora finansiella musklerna att driva företaget vidare."

Media Markt, Expert och El-Giganten drogs även de med förluster, och en av dessa gick under bara ett år efter att OnOff tvingades till konkurs.

3. Expert (2012)

Bara en vecka efter att OnOff skickat in sin konkursansökan meddelade Expert att de skulle köpa upp strax under hälften av OnOffs butiker. Expert höll sitt löfte, men året därefter tvingades även de till konkurs. Överetablering inom hemelektronikbranschen hade lett till en alltför hög konkurrens, med skenande förluster som följd.

Den föregående vd:n för Expert Sverige, Magne Solberg, beskrev läget enligt följande: "Faktum är att det är väldigt få som tjänar några pengar i Sverige. Det är en kamp mellan internationella bolag som har mycket kapital att satsa, men vi väljer nu att dra oss ur."

Expert stred in i det sista, men ett flertal omstruktureringar samt rejäla prissänkningar räckte inte för att konkursen skulle kunna förhindras.

4. Panaxia (2012)


Säkerhetsbolaget Panaxia sattes i konkurs år 2012, och som en konsekvens av det hade många svenskar svårt att ta ut pengar, samtidigt som ett flertal affärer fick problem med sin kontanthantering.

Panaxia var ett synnerligen dåligt skött företag. Över 650 miljoner kronor fattades vid konkursögonblicket, och strax därefter fälldes två högt uppsatta chefer för trolöshet mot huvudman.

Cheferna hade använt Panaxia för att kunna ta ut pengar för privat konsumtion, och då uttagen doldes med lån tog det år innan deras bedrägliga beteende uppdagades.

5. Boo.com (2000)


Boo.com sålde kläder online strax innan it-bubblan uppenbarade sig. Investerarna var välbeställda samt många till antalet, men det hjälpte inte. Boo.com var förvisso ingen undermålig e-butik, men de var före sin tid, och konkursen, som inträffade i maj 2000, sågs som ett stort nederlag.

Boo.com kunde eventuellt ha undvikit konkurs om de anpassat sin e-butik för långsammare internetuppkopplingar, men huruvida det stämmer eller inte får vi aldrig reda på.

6. Kreugerkoncernen (1932)

Industriledaren Ivar Kreuger basade över 60 procent av Sveriges börsnoterade bolag, såsom Swedish Match SKF, LKAB samt SCA. Koncernen drabbades dock hårt av depressionen, och år 1932 hittades Ivar Kreuger ihjälskjuten i ett hotellrum i Frankrike. Hans död var mycket sannolikt ett självmord, och har rubricerats som ett sådant.

Konkursen, som skedde några månader tidigare, samma år, ledde till såväl politiska som ekonomiska konsekvenser. För det första blev många småsparare utblottade, för det andra åtalades ett flertal personer inom f.d. Kreugerkoncernen för bokföringsbrott, och för det tredje anklagades Sveriges dåvarande statsminister, Carl Gustaf Ekman, för att ha tagit emot mutor från Kreuger.

7. Nextjet (2018)

Nextjet var ett av Sveriges största flygbolag. De flög främst inrikes, och omsatte över en halv miljard kronor vid konkursögonblicket.

Konkursen ledde till att ett flertal städer blev utan inrikesflyg. Större flyglinjer, likt Stockholm-Arlanda-linjen, drabbades inte, då andra och mer välmående flygbolag kunde täcka upp efter Nextjet-konkursen. Men mindre, och framförallt norrländska städer, drabbades hårt av konkursen.

8. Nyckeln (1990)


Bolånebolaget Nyckeln, som delägdes av Bonnierkoncernen, ville tjäna stora pengar efter att staten avreglerat marknaden. Den taktiken visade sig vara lyckosam till en början, då bostadspriserna ökade kontinuerligt. Men efter att bostadsmarknaden mättats minskade lönsamheten, och år 1990 var konkursen ett faktum.

I samband med att Nyckeln gått i konkurs mötte Göta Bank samma öde, då de investerat kraftigt i Nyckeln. Göta Bank köptes slutligen upp av staten, som döpte om banken till Nordea.

Sammanfattning


Sveriges ekonomi är stark, men trots det går många inhemska företag omkull med jämna mellanrum. Om du vill jämna ut din ekonomiska belastning över tid kan ett kreditkort vara en bra idé. Ett kreditkort kan fungera som en extra buffert, eller som renodlade bonuskällor, då bland annat gratis flygbiljetter kan bli aktuella.

Kreditkortguiden kan du jämföra ett stort antal kreditkort mot varandra, för att slutligen hitta ett passande kreditkort.



Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden