Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Annons

Världens 5 värsta cyberbrott

Publicerad 4 juni 2020
Över 50 % av alla brott är digitala, och de så kallade cyberbrotten ökar i omfattning för varje år som går. Numera sker ett nytt cyberbrott var 39:e sekund, vilket bör ses som alarmerande.

Alla cyberbrott är dock inte stöpta ur samma form. I denna artikel har vi valt ut fem synnerligen allvarliga cyberbrott, som påverkat ett stort antal människor.

1. Internet lamslogs av en DDoS-attack

År 2016 drabbades internetanvändare i Nordamerika och Europa av en massiv DDoS-attack. Förövarna attackerade i huvudsak Dyn, dvs. ett företag som ansvarar för stora delar av internets domännamns-system, eller DNS-system.

IT-experter, med stora kunskaper inom nätverksteknik, drabbades inte i någon större utsträckning, men vanliga internetanvändare kunde inte komma åt specifika webbsidor under en tidsperiod motsvarande två till tre timmar. Alla större webbsidor och webbtjänster drabbades av attacken, såsom Twitter, Xbox Live, Netflix, Playstation Network, PayPal, Pinterest och Reddit.

Vad är en DDoS-attack?
När ett stort antal internetuppkopplade enheter infekteras med spionprogram, och tillsammans bildar ett botnät, som skickar ett stort antal förfrågningar mot specifika webbservrar, har en DDoS-attack inträffat. Webbservrarna klarar inte av att hantera förfrågningarna, och slutar därmed att fungera. Som en konsekvens av DDoS-attackerna kan hela, eller delar av internet vara nere för räkning.

2. Hackern "Iceman"

Max Ray Butler, eller the Iceman, var en av världens mest ökända hackers. Han stal kreditkortsuppgifter från över två miljoner människor, och förutom mer traditionella mål, likt banker och andra storföretag, gav han sig även på andra hackers, så hans solidaritet gentemot sina kollegor var lika med noll.

Iceman skötte hela verksamheten via Dark Net. Väl där hade han byggt upp "CardersMarket", där andra cyberbrottslingar fick tillfälle att köpa och sälja information som de kommit över via olagliga metoder.

Men det räckte inte för Iceman, efter en tid hackade han ett konkurrerande forum, som strax därefter sammanslogs med Icemans egen plattform. Kort efter det greps han av amerikanska myndigheter, och han avtjänar i skrivande stund ett 13 år långt fängelsestraff.

Vad är Dark Net?
Dark Net är en specifik plats på webben dit vanliga sökmotorer, likt Google och Bing, inte når. Den så kallade Tor-webbläsaren är ett måste för att Dark Net ska kunna nyttjas, och även om det inte är olagligt att besöka Dark Net-sidor är en stor del av den handel som sker olaglig, då den alltsomoftast innefattar vapen, droger, stulna uppgifter och mer.

På VPNBasen, som ligger bakom materialet till denna artikel, kan du läsa mer om IT-brott, upphovsrättsfrågor samt jämföra VPN-tjänster. En VPN är ett verktyg som både skyddar och anonymiserar din internetuppkoppling, medan sedvanliga antivirusprogram "bara" skyddar enheten, och dess data.

3. Struxnet-masken


En av världens mest farliga datavirus, Struxnet-masken, kunde ha bidragit till ett smärre kärnvapenkrig. År 2012 infekterade Struxnet en större kärnvapenanläggning i Irans huvudstad Teheran. Över 60 000 statligt ägda datorer drabbades, och över 1 000 kärnvapen-centrifuger förstördes. Attacken ledde till att Irans kärnvapenprogram drabbades av ett rejält bakslag, då år av forskning förstördes.

Hur fungerar Struxnet-masken?
Efter att Struxnet infekterat den första enheten granskar viruset hela nätverket, med mål att hitta svagheter, för att kunna infektera ytterligare enheter. I den andra fasen ser Struxnet till att bidra till fysisk skada, exempelvis genom att stänga av kylsystem, eller genom att be centrifuger att arbeta i en okontrollerbar, och skadlig hastighet.

4. Ashley Madison-hacket


Otrohetssajten Ashley Madison drabbades av ett dataintrång år 2015. Angriparna kom över 300 GB data, däribland användardata som inkluderade medlemmarnas riktiga namn, deras bankuppgifter samt sexuella preferenser.

Hackergruppen Impact Team, som låg bakom intrånget, menade att dejtingsidans säkerhetsskydd var mycket svagt, nästintill icke-existerande. De var nästan besvikna, då de förberett sig för att knäcka tuffa motåtgärder, men tillslut stött på ett mycket illa skött nätverk.

I samband med hacket uppmärksammade cyberbrottslingarna även att Ashley Madison inte tagit bort profiler som användarna betalat för att radera. Som en konsekvens av det fick Ashley Madison böta 13 miljoner dollar, vilket motsvarar 125 miljoner kronor.

5. WannaCry-attackerna

Under maj 2017 offentliggjordes ett synnerligen skadligt ransomware-program, dvs. WannaCry. Efter bara några dagar hade över 200 000 enheter, i över 150 länder, drabbats av utpressningsviruset. Efter att en specifik dator infekterats krypterar WannaCry samtliga filer, för att därefter kräva ut en lösensumma, som måste betalas i Bitcoin.

Om vi bortser från de privatpersoner som drabbades kunde inte heller storföretagens nätverk, som är mycket tekniskt avancerade, stå emot WannaCrys framfart. Det Storbritanniska sjukvårdssystemet, NHS, lamslogs av viruset. Ett flertal magnetröntgenmaskiner, blodcentrifug-enheter samt lagringskylskåp blev helt obrukbara, och över 19 000 patientbesök fick ställas in. De totala skadorna uppgick till 92 miljoner pund, vilket motsvarar en miljard kronor.

Vad är ransomware?
Ransomware, eller kidnappningsprogram, är programvara som infekterar din enhet såvida du klickar på en infekterad länk, eller besöker en infekterad webbsida, som innehåller ett skadligt program. Efter att samtliga filer krypterats får du möjlighet att betala en specifik summa för att låsa upp datorn. Om du inte betalar inom den utsatta tidsramen kan utpressningssumman fördubblas, och som ett sista steg i processen raderas all information.

Det finns ingen klar statistik som visar hur många som väljer att betala utpressarna, då en skam-faktor kan existera. Denna faktor bör i synnerhet vara aktuell för företagsanvändare, som har IT-avdelningar på plats, med uppgift att bekämpa dessa typer av hot.Annons
Annons
Liknande
Senaste
Rymden
Rymden
Byggnadsverk
Sport
Sport
Sport
Teknik