Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Sport

Världens 12 knäppaste sporter

Uppdaterad 16 feb 2017
Vissa sporter är mer idiotiska än andra. Vi har sammanställt en lista med de allra knäppaste.

Sporter är egentligen ganska konstiga sysselättningar. Ta fotboll som exempel. Tjugo vuxna män eller kvinnor springer omkring på en gräsmatta och försöker sparka in en boll i en bur. Ja, alla sporter är faktiskt ganska egendomliga när man tänker efter. Dock är några mer idiotiska än andra, och vi har sammanställt en lista med dem. Här är världens knäppaste sporter.

12. Korvätning

Ätartävlingar av olika slag förekommer ofta runt om i världen. Den mest klassiska maten att trycka i sig är varmkorv med bröd, och den mest prestigefyllda korvätartävlingen är Nathan's Hot Dog Eating Contest i New York där mästaren i korvätning koras varje år. År 2016 vanns tävlingen av en av sportens stora stjärnor, Joey "Jaws" Chestnut (bilden), efter att han lyckats äta 70 varmkorvar med bröd på 10 minuter.[1]

11. Bog Snorkelling

Bog snorkelling betyder ungefär "mosse-snorkling" och är förmodligen den skitigaste simsporten i världen. I tävlingarna ska man simma två längder i ett uppgrävt dike i en torvmosse. Deltagarna måste använda snorkel och simfötter, och de får inte göra riktiga simtag med armarna utan endast paddla med fötterna. Varje år avgörs världsmästerskapen i bog snorkelling i Wales, och ytterligare tävlingar hålls regelbundet i Irland och Australien.

10. Magplask

Att tävla i vem som kan göra det snyggaste magplasket är en sport för de allra modigaste. Magplasktävlingar arrangeras ofta på semesterorter, kryssningar, fester och andra platser där medelintelligensen är låg och tillgången på alkohol hög. Den största legenden inom sporten är Darren Taylor, alias Professor Splash, som specialiserar sig på magplask i jättegrunda pooler. Han innehar flera världsrekord i magplask, däribland ett hopp från 12 m ner i en pool med endast 30 cm vatten![2] I Oslo arrangeras varje år VM i dödshopp, vilket är en variant på den klassiska magplasktävlingen. Här hoppar deltagarna från 10 m höjd och går för magplask, men viker sedan ihop kroppen så sent som möjligt innan nedslaget. VM-kval i dödshopp arrangeras varje år i Saltsjöbaden.
Annons
Annons

9. Kärringkånk

Kärringkånk kommer från början från Finland och är en löpsport där män springer bärandes på en kvinna (kärring). Kärringkånkbanan består av asfalt, grus, gräs och sand, och innehåller två hinder samt en vattengrav. Tävlingar i kärringkånk (wife carrying på engelska) förekommer ibland i Sverige, men den som vill satsa helhjärtat på sporten bör sikta på VM i Sonkajärvi i Finland. Världsmästerskapet hålls varje år och det åtråvärda förstapriset är kvinnans vikt i öl. Alla sätt att bära kärringen på är tillåtna, men de mest använda är den klassiska stilen där hon rider på mannens rygg, och "estnisk stil", som bilderna ovan illustrerar.

8. Worm Charming

Worm charming, eller "masktjusning", är en sport som utövas främst i England, USA och Kanada. Som namnet antyder går det hela ut på att locka till sig daggmaskar ur jorden. Världsmästerskapet avgörs varje år på en grundskola i den engelska byn Willaston. Varje lag, som består av max tre personer, får varsin gräsplätt varifrån de ska locka upp så många maskar som möjligt. Man får inte gräva eller hälla vatten i jorden, utan endast frambringa vibrationer, till exempel genom att banka i marken eller spela musik. Det lag som får upp flest daggmaskar på en bestämd tid vinner. Maskarna måste hanteras varsamt och släpps tillbaka i jorden igen efter tävlingen. Världsrekordet i worm charming sattes under VM 2009 av då 10-åriga Sophie Smith som från en 3 m2 stor gräsplätt fick upp hela 567 maskar.[3]

7. Redneck Games

Redneck Games hölls sedan starten 1996 årligen i East Dublin i delstaten Georgia, USA. Här samlades tusentals bondlurkar som gick omkring utan kläder på överkroppen och gjorde upp i flera redneck-inspirerade grenar. Bland disciplinerna fanns kärnspottning, toalettstolskastning, navkapseldiskus, största-håret-tävling, wet T-shirt contest, armhålespelande, magplaskhopp i gyttjepöl, containerdykning samt munfiskande efter grisfötter ur en balja med vatten. Den som vann en gren tilldelas en trofé föreställandes en urdrucken, tillknöcklad ölburk. Redneck Games anordnades sista gången 2012.
Annons
Annons

6. Bo-Taoshi

Bo-Taoshi är en japansk sport där två lag kämpar om kontrollen över två uppställda stolpar. Varje lag har 150 deltagare som i början av matchen står uppställda kring sin "hemmastolpe". När startskottet ljuder stannar hälften av laget kvar för att försvara sin stolpe, medan resten av lagkamraterna springer mot det andra laget för att välta deras stolpe. Resultatet blir två jättelika högar med 150 skrikande japaner som klättrar och trampar på varandra. Det lag som först drar ner det andra lagets stolpe till en vinkel på högst 30° mot marken vinner matchen.

5. Schackboxning

Schackboxning är precis vad det låter som - en sport som kombinerar schack och boxning. Varje match börjar med fyra minuters schackspelande, följt av tre minuters boxande. Som mest spelar eller boxas de tävlande i sammanlagt 11 ronder, och de kan vinna matchen genom antingen schackmatt eller knockout.

4. Ki-otoshi

Ki-otoshi kallas en sport, eller kanske snarare ceremoni, som utförs var sjätte år under den religiösa Onbanshira-festivalen i Japan. Under festivalen hugger man ner stora träd som sedan dras ner för ett berg mot ett heligt tempel. På vissa ställen är berget så brant att de tunga stockarna kan glida nerför backen av sig själva, och här försöker japaner bevisa sin tapperhet (eller dumhet) genom att rida på dem. Den som lyckas sitta kvar allra längst är bäst. Trädstammarna väger flera ton och skumpar ibland fram så våldsamt på den ojämna marken att japaner flyger åt alla håll eller hamnar under stockarna.
Annons
Annons

3. Extreme Ironing

Är du en extremsportare som gillar performance art? Då kanske extreme ironing kan vara någonting för dig. Extreme ironing kombinerar konst och våghalsighet på ett alldeles eget sätt. Utövarna av sporten tar med sig strykbräda och strykjärn till otillgängliga platser, för att sedan stå och stryka kläder i de mest osannolika miljöerna. Exempel på platser där extremstrykning har praktiserats är bergstoppar, klippväggar, under vatten, under is, i skidbacken (under ett åk), mitt på en motorväg samt i luften under ett fallskärmshopp. En intressant gren av sporten är bungee ironing där utövarna försöker stryka kläder under ett bungyjumphopp.

2. Cheese Rolling

I en backe som kallas Cooper's Hill, nära staden Gloucester i England, annordnas varje år tävlingar i cheese rolling. Varje heat startas genom att en rund ost rullas ner för den branta backen, för att en sekund senare börja jagas av ett par dussin springande, rutchande och tumlande människor. Eftersom osten når så höga hastigheter har den på senare år ersatts av en ostreplika i skum för att ingen åskådare ska skadas av den.[4]

1. Mugglar-quidditch

Kommer du ihåg quidditch som Harry Potter och hans skolkamrater spelade i de populära filmerna? Sedan 2007 utövas sporten även av icke-magiska människor, även kallade "mugglare". Mugglar-quidditch spelas främst i USA, där lag från college och universitet möter varandra i stora turneringar. Varje lag har sju spelare på plan som, precis som i filmerna, antar roller som vaktare, slagmän, jagare och sökare. "Klonken" (bollen som spelarna gör mål med) är en dåligt uppblåst volleyboll, och "dunkarna" (som spelarna kastar på varandra) är tre små mjuka bönsäckar, alternativt mjuka handbollar. "Den gyllene kvicken" (den ultrasnabba lilla guldbollen med vingar) föreställs av en neutral deltagare klädd i gult med en tennisboll nedstoppad i en strumpa hängandes från rumpan. För att "fånga den gyllene kvicken" gäller det att sno strumpan med tennisbollen, vilket dock kan vara svårt eftersom den gulklädda aktören får springa långt utanför planen. För att göra allt riktigt trovärdigt pyntas han/hon även med ett par vingar på ryggen. Det bästa av allt är att alla spelare alltid måste hålla en kvast mellan benen.
Annons
Annons
Referenser
[1]
[2]
"Professor Splash". Professor Splash. Läst 16 feb 2017.
[3]
"Most Wormed Charmed". Guinness World Records. Läst 16 feb 2017.
[4]
"Cheese rolling mayhem comes to Gloucestershire – but winner hates cheese". The Telegraph. Publicerad 30 maj 2016. Läst 16 feb 2017.
Liknande
Senaste
Byggnadsverk
Djur
Jorden
Jorden
Jorden
Jorden