Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Sport

Världens 12 knäppaste sporter

Uppdaterad 1 aug 2022
Alla sporter är egentligen ganska konstiga. Ta fotboll som exempel. Tjugo vuxna män eller kvinnor springer omkring på en gräsmatta och försöker sparka in en boll i en bur. Men vissa sporter är ändå lite mer idiotiska än andra. Vi har valt ut de tolv allra knäppaste.

12. Korvätning

Ätartävlingar av olika slag förekommer ofta runt om i världen. Den mest klassiska maten att trycka i sig är varmkorv med bröd. Mästaren i korvätning koras varje år i den prestigefyllda tävlingen Nathan's Hot Dog Eating Contest i New York. De senaste åren har tävlingen vunnits av sportens stora stjärna, Joey Chestnut, med smeknamnet "Jaws". År 2021 satte hann (återigen) ett nytt rekord, då han på 10 minuter slukade 76 varmkorvar med bröd.[1]

11. Bog Snorkelling

Bog snorkelling betyder "myrsnorkling" och är förmodligen den skitigaste simsporten i världen. I tävlingarna ska man simma två längder i ett uppgrävt dike i en torvmosse. Deltagarna använder snorkel och simfötter och paddlar med fötterna, men får inte göra riktiga simtag med armarna. Världsmästerskapen i bog snorkelling avgörs varje år i Wales.

10. Magplask

Att tävla i vem som kan göra det snyggaste magplasket är en sport för de allra modigaste. En ganska känd, men inte så seriös magplasktävling, var den som hölls varje år i den amerikanska talkshowen Jimmy Kimmel Live!.

Den största legenden inom magplaskområdet är Darren Taylor, alias Professor Splash, som specialiserar sig på magplask i jättegrunda pooler. Han innehar flera världsrekord, bland annat ett hopp från 12 m ner i en pool med endast 30 cm djupt vatten![2]

I Oslo arrangeras varje år VM i dödshopp, som är en variant på den klassiska magplasktävlingen. Här hoppar deltagarna från runt tio meters höjd och går för magplask, men viker sedan ihop kroppen så sent som möjligt innan nedslaget. Varje augusti brukar VM-kval i dödshopp hållas i Stockholm.
Annons
Annons

9. Kärringkånk

Kärringkånk kommer från början från Finland och är en löpsport där män springer bärandes på en kvinna, i sammanhanget kallad "kärring". Kärringkånkbanan består ofta av asfalt, grus, gräs och sand, och innehåller hinder och vattengrav. Alla sätt att bära kvinnan på är tillåtna, men de mest använda är den klassiska stilen där hon rider på mannens rygg, och "estnisk stil", där kvinnan hänger uppochner på mannens rygg, med benen runt hans hals. Tävlingar i kärringkånk förekommer även i Storbritanninen, där det kallas wife carrying, men den som vill satsa helhjärtat på sporten bör sikta på VM i Sonkajärvi i Finland.

8. Worm Charming

Worm charming, eller "masktjusning", är en sport som främst utövas i England, USA och Kanada. Som namnet antyder går det hela ut på att locka till sig daggmaskar ur marken.

Världsmästerskapet avgörs varje år på en grundskola i den engelska byn Willaston. Varje lag får varsin gräsplätt, ur vilken de ska locka upp så många maskar som möjligt. Man får inte gräva eller hälla vatten i jorden, utan endast frambringa vibrationer, till exempel genom att banka i marken eller spela musik. Det lag som får upp flest daggmaskar på en bestämd tid vinner. Maskarna måste hanteras varsamt och släppas tillbaka i jorden igen efter tävlingen.

Världsrekordet i worm charming sattes under VM 2009 av då 10-åriga Sophie Smith som från en 3 m2 stor gräsplätt fick upp hela 567 maskar.[3]

7. Redneck Games

Redneck Games hölls sedan starten 1996 årligen i East Dublin i delstaten Georgia i USA. Här samlades tusentals bondlurkar som gick omkring utan kläder på överkroppen och gjorde upp i flera redneck-inspirerade grenar. Bland disciplinerna fanns kärnspottning, toalettstolskastning, navkapseldiskus, största-håret-tävling, wet T-shirt contest, armhålepruttande, magplaskhopp i gyttjepöl, containerdykning, insektsprickande med spottloska och munfiskande efter grisfötter ur en balja med vatten. Den som vann en gren tilldelas en trofé föreställandes en urdrucken, tillknöcklad ölburk. Redneck Games anordnades sista gången 2012.
Annons
Annons

6. Bo-Taoshi

Bo-Taoshi är en japansk sport där två lag kämpar om kontrollen över två höga stolpar. Varje lag har 150 deltagare som i början av matchen står uppställda kring sin "hemmastolpe". När startskottet ljuder stannar hälften av laget kvar för att försvara sin stolpe, medan resten av lagkamraterna springer mot det andra laget för att välta deras stolpe. Resultatet blir två jättelika högar med 150 skrikande japaner som klättrar och trampar på varandra. Det lag som först drar ner det andra lagets stolpe till en vinkel på 30° mot marken vinner matchen.

5. Schackboxning

Schackboxning är precis vad det låter som – en sport som kombinerar intelligens och muskler, genom att varva schack med boxning. Varje match börjar med en rond med fyra minuters snabbschack, följt av en rond med tre minuters boxande. Som mest spelar eller boxas de tävlande i sammanlagt 11 ronder, och de kan vinna matchen genom antingen schackmatt eller knockout. Sporten förekommer bland annat i Tyskland och England.

4. Ki-otoshi

Ki-otoshi kallas en sport, eller kanske snarare ceremoni, som utförs var sjätte år under den religiösa Onbanshira-festivalen i Japan. Under festivalen hugger man ner stora träd som sedan dras ner för ett berg mot ett heligt tempel. På vissa ställen är berget så brant att de tunga stockarna börjar glida nerför backen av sig själva, och här försöker japaner bevisa sin tapperhet genom att rida på dem. Den som lyckas sitta kvar allra längst är bäst. Trädstammarna väger flera ton och skumpar ibland fram så våldsamt på den ojämna marken att deltagarna flyger åt alla håll eller hamnar under stockarna.
Annons
Annons

3. Extreme Ironing

Är du en extremsportare som gillar performance art? Då kanske extreme ironing kan vara någonting för dig. Utövarna av sporten tar med sig strykbräda och strykjärn till otillgängliga platser, för att sedan stå och stryka kläder i de mest osannolika situationerna. Exempel på platser där extremstrykning har praktiserats är bergstoppar, klippväggar, under vatten, under is, i skidbacken under ett åk, mitt på en motorväg och i luften under ett fallskärmshopp. En intressant variant av sporten är bungee ironing där utövarna försöker stryka kläder under ett bungyjumphopp.

2. Cheese Rolling

I en backe som kallas Cooper's Hill, nära staden Gloucester i England, anordnas varje år tävlingar i cheese rolling, det vill säga "ostrullning". Varje heat startas genom att en rund ost rullas ner för den branta backen, för att en sekund senare börja jagas av ett par dussin springande, rutchande och tumlande människor. Först nerför backen vinner. Nedanför står ambulanser redo att ta hand om de skadade.

1. Mugglar-quidditch

Kommer du ihåg quidditch som Harry Potter och hans skolkamrater spelade i de populära filmerna? Sporten har även spridit sig bland icke-magiska människor, så kallade "mugglare". Mugglar-quidditch spelas främst i USA, men också i många andra länder, som Sverige, och sedan 2012 har ett världsmästerskap gått av stapeln varje år.

Varje lag har sju spelare på plan som, precis som i filmerna, antar roller som vaktare, slagmän, jagare och sökare. "Klonken", det vill säga bollen som spelarna gör mål med, är en dåligt uppblåst volleyboll, och "dunkarna", som spelarna kastar på varandra, brukar vara tre skumbollar. "Den gyllene kvicken", det som i filmerna är en ultrasnabb liten guldboll med vingar, föreställs av en neutral deltagare klädd i gult med en tennisboll nedstoppad i en strumpa hängandes från rumpan. För att "fånga den gyllene kvicken" gäller det att sno strumpan med tennisbollen.

För att göra allt riktigt trovärdigt måste alla spelare alltid hålla en kvast mellan benen.

Sommaren 2022 meddelade International Quidditch Association att sporten kommer byta namn till quadball. Detta för att distansiera sig från Harry Potter-författaren J.K. Rowlings anti-trans-kommentarer och för att kunna få in mer pengar på sporten, vilket är svårt idag då filmbolaget Warner Bros. äger rättigheterna till varumärket "quidditch".[4]
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
"Hot Dog Eating Contest Hall of Fame". Nathan's Famous . Läst 1 aug 2022.
[2]
"Professor Splash". Guinness World Records. Läst 1 aug 2022.
[3]
"Most Wormed Charmed". Guinness World Records. Läst 1 aug 2022.
[4]
"IQA Announces Upcoming Change of “Quidditch” to “Quadball”". International Quidditch Association. Publicerad 20 juli 2022. Läst 1 aug 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden