Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Sport

Världens första quad cork på skidor

Uppdaterad 31 okt 2021
I september 2016 blev nyzeeländaren Jackson "Wacko" Wells först i världen med att sätta en quad cork på skidor.
Wells landade tricket 13 september 2016 i Cadrona Alpine Resort i Nya Zealand.[1][2] Quad betyder fyra volter och cork betyder att volterna var på snedden, vilket är standard inom dagens freestyleskidåkning.
Tricken inom modern freestyleskidåkning har börjat innehålla så många snurrar och volter att något intressant har hänt. De har börjat likna tricken inom klassisk freestyleskidåkning. Inom klassisk freestyleskidåkning hoppar man också i stora hopp, men då mer högt än långt, och med raka volter istället för sneda. Grenen kallas aerials på engelska, istället för big air som inom modern freestyleskidåkning. Jackson "Wacko" Wells var inte först med fyra volter på skidor - det var aerials-hopparen Frank Bare 1983.[3]
Idag har en handfull fler åkare landat fyra volter, både inom klassisk och modern freestyle-skidåkning. I den här filmen har "Ethan" på YouTube sammanställt vad vi bedömer som en så gott som aktuell lista. Ingen har ännu gjort fem volter på skidor.
Annons
Annons
Källor (och vidare läsning)
[1]
Marcus Olsson. "World's first quad cork on skis". Red Bull. Publicerad 14 sep 2016. Läst 31 okt 2021.
[2]
"Jackson Wells lands first ever quadruple cork on skis". Teton Gravity Research. Publicerad 14 sep 2016. Läst 31 okt 2021.
[3]
"The Golden Years of Ski films" (film). Dick Barrymore. Okänt år.
Liknande
Senaste
Rymden
Rymden
Byggnadsverk
Sport
Sport
Sport
Teknik