Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Byggnadsverk

Världens 6 farligaste flygplatser

Uppdaterad 14 nov 2021
Om du tillhör de flygräddas skara kan du trösta dig med att du förhoppningsvis slipper landa på eller lyfta från någon av flygplatserna på denna lista.

Observera att detta inte är en lista över vilka flygplatser eller landningsbanor som skördat flest dödsoffer, utan en lista över de flygplatser och landningsbanor som vi tycker ser farligast ut. Flygplatserna på denna lista har inte orsakat så många flygkrascher som man skulle kunna tro, gissningsvis eftersom piloter inte försöker landa på deras landningsbanor om förhållandena är dåliga. Här är världens farligaste flygplatser enligt oss, med bilder på deras läskiga landningsbanor.

6. Princess Juliana International Airport, Saint Martin

På flygplatsen på turistön Saint Martin landar allt från små propellerplan till stora jumbojets. Inflygningen till landningsbana 10 är en av de mest spektakulära i världen då den går bara meter över den välbesökta stranden Maho Beach. Både planespotters och turister utmanar ödet och samlas framför landningsbanan när flygplan ska landa. Även när flygplan ska lyfta så hänger människor i staketet mot flygplatsen för att försöka stå emot jetströmmarna som bildas då planen varvar upp motorerna. Nere till höger på bilden syns en skylt som varnar för det som är allra farligast med denna landningsbana - att planens jetstrålar kan blåsa iväg solbadare.

5. Gibraltar International Airport

Det pyttelilla brittiska territoriet Gibraltar ligger på en udde, och eftersom udden är så smal så täcks Gibraltars enda landgräns (mot Spanien) helt upp av territoriets flygplats. Detta har medfört att den enda bilvägen mellan Spanien och Gibraltar går rakt över flygplatsens enda landningsbana. Varje gång ett flygplan ska landa på eller lyfta från flygplatsen så måste bilvägen stängas av, vilket skapar krångel för både bilister och flygtrafik. Det senaste decenniet har flygtrafiken ökat, vilket i sin tur gjort att det eviga avstängandet av bilvägen blivit ännu mer frekvent. För att förhindra att någon stressad bilist snart struntar i bommarna så planerar man att till 2022 ha byggt en biltunnel under landningsbanan.[1]

4. Matekane flygplats, Lesotho

En av världens läskigaste landningsbanor finns på Matekane flygplats i det lilla kungadömet Lesotho i Afrika. Den korta grusbanan börjar/slutar precis vid kanten av en hög klippa. För piloter som ska landa här finns därmed inte mycket utrymme för misstag. Lesotho är ett av världens minst utvecklade länder, och den farliga landningsbanan används ofta av välgörenhetsorganisationer och doktorer som ska besöka otillgängliga byar i det bergiga landet.[2]
Annons
Annons

3. Juancho E. Yrausquin Airport, Saba

På den lilla ön Saba i Västindien finns denna skräckinjagande flygplats. Av alla läskiga landningsbanor ser kanske den på Juancho E. Yrausquin-flygplatsen värst ut från luften. På den ena sidan flankeras landningsbanan av en brant vulkan, medan stupande havsklippor omslutar den på andra sidan och i båda ändarna. Landningsbanan är väldigt kort, och en missad landning resulterar i att flygplanet antingen krossas mot någon av klippväggarna eller landar i vattnet. Eftersom banan är så kort så kan inga jetplan landa här, utan flygplatsen trafikeras endast av små propellerplan som flyger till och från närliggande öar.

2. Tenzing-Hillary Airport, Nepal

Tenzing-Hillary Airport är namnet på den farliga flygplatsen i staden Lukla i Nepal. Den är uppkallad efter Tenzig Norgay och Hillary Edmund - de två första människorna på Mount Everests topp - och de flesta expeditionerna till berget utgår från just Lukla. Flygplatsen ligger på ett par tusen meters höjd i en krokig dal som omsluts av höga bergstoppar. Inflygningsbanan är allt annat än rak och väder och vindar kan som i alla bergsmijöer vara svårförutsägbara. Landningsbanan är riktigt kort och har dessutom en påtaglig lutning. Det går bara att landa från ett håll (och lyfta från det andra) eftersom ett stort berg reser sig i ena änden av landningsbanan. I den andra änden stupar en brant sluttning ner till botten av dalen.

1. Courchevel flygplats, Frankrike

Världens farligaste flygplats - eller snarare världens läskigaste landningsbana enligt oss - finns på runt 2 000 m höjd i den franska skidorten Courchevel i Alperna. Det ovanliga med flygplatsen är att dess landningsbana lutar som en lättare skidbacke. Precis bredvid flygplatsen finns liftar och skidbackar som går i samma sluttning som landningsbanan. Förutom att vara sällsynt sluttande så är banan också relativt kort, och landningar sker alltid i uppförsbacke för att flygplanen ska kunna bromsa snabbare. Eftersom landningsbanan ligger på en bergssluttning gäller det att avbryta ett misslyckat landningsförsök i god tid. Alla starter sker självklart i nedförsbacke.
Annons
Annons
Källor (och vidare läsning)
[2]
"The World's Scariest Runways". Travel + Leisure. Läst 14 nov 2021.
Liknande
Senaste
Rymden
Rymden
Byggnadsverk
Sport
Sport
Sport
Teknik