Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Jorden

Sveriges 5 vackraste platser

Uppdaterad 19 juli 2022
Sverige är fint! Men många svenskar verkar hellre resa utomlands än till de bästa och mest självklara resmålen i sitt eget land. Därför har vi sammanställt en lista över de platser i landet som vi tycker att varje svensk borde besöka åtminstone en gång innan han eller hon dör. Här är Sveriges 5 vackraste platser! Har du verkligen besökt alla?

5. Gotland

Gotland med sin vackra residensstad Visby är ett av Sveriges populäraste semestermål. Tack vare sitt isolerade läge och sin kalkstensgrund har Gotland en natur som skiljer sig från övriga Sverige. Detta är särskilt tydligt längs kusterna, där långa sandstränder, raukar och en (nästan) ständigt skinande sol ger besökare känslan av att befinna sig i utlandet.
Annons
Annons

4. Västkusten

Västkusten – närmare bestämt den del av Sveriges västra kust som sträcker sig från Göteborgs skärgård upp till Norge – är utan tvekan en av landets vackraste platser. Det kalla saltvattnet och brännmaneter kanske avskräcker vissa badare, men klipporna, småstäderna, sjöbodarna, maten, havsdoften och den obrutna horisonten är bara några av anledningarna till varför alla borde besöka Västkusten.

3. Stockholms skärgård

I Stockholms skärgård är öarna mer väderskyddade än på Västkusten, och havet mindre salt. Stora delar av skärgården känns mer som ett sjölandskap. Tack vare ett utvecklat färjesystem tar man sig lätt fram, även ut till de yttre kobbarna. Tittar man på en karta ser man att Stockholms skärgård börjar ungefär vid Landsort utanför Nynäshamn och sträcker sig cirka 15 mil norrut till Arholma utanför Norrtälje. Att utforska hela skärgården tar nog en halv livstid, men ingen fara – alla hittar snart ett smultronställe.
Annons
Annons

2. Kebnekaisemassivet

Kebnekaisemassivet är inte bara Sveriges högsta plats utan också en av de vackraste. Förutom Sveriges två högsta toppar, Sydtoppen och Nordtoppen, innehåller bergsmassivet flera andra spektakulära toppar plus glaciärer, dalar och vatten. Toppen på Sydtoppen (nedersta bilden) utgörs av en glaciär som nu har smält så pass att Sydtoppen inte längre räknas som Sveriges högsta berg. Istället har den mer svårbestigna Nordtoppen tagit titeln.[1] De vackra och häftiga vyerna – både underifrån och ovanifrån – gör Kebnekaise till en plats som alla borde besöka någon gång i livet.

1. Sarek

Sarek är en orörd nationalpark i Lappland och ett populärt resmål för erfarna fjällvandrare. Här finns stora glaciärer, storslagna dalgångar och många av Sveriges högsta fjäll. Sarek ingår tillsammans med tre omgivande nationalparker i världsarvet Laponia, som är ett av världens sista områden – och otvivelaktigt det största och mest välbevarade – med människor och djur som flyttar med säsongen (samerna och deras renar).[2] I Sarek finns varken mobiltäckning, leder eller övernattningsstugor, så nationalparken är definitvt den landsdel på listan som är mest komplicerad att besöka. Men det är just nationalparkens vildhet som gör att den enligt oss är Sveriges vackraste plats. Nedersta bilden visar Sareks kanske populäraste utsikt; Rapadalen och Lájtávrredeltat sedda från berget Skierfe.
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
"Kebnekaises sydtopp fortsatt lägre än nordtoppen". Stockholms universitet. Uppdaterad 14 sep 2022. Läst 19 juli 2022.
[2]
"Laponian Area". UNESCO. Läst 19 juli 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden