Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Jorden

Sveriges 5 vackraste platser

Uppdaterad 7 feb 2017
Sverige är fint! Men många svenskar verkar hellre resa utomlands än till de bästa och mest självklara resmålen i sitt eget land. Därför har vi sammanställt en lista över de platser i landet som vi tycker att varje svensk borde besöka åtminstone en gång innan han/hon dör. Här är Sveriges 5 vackraste platser! Har du verkligen besökt alla?

5. Gotland

Gotland med sin vackra residensstad Visby är förmodligen ett av Sveriges populäraste semestermål. Tack vare sitt isolerade läge och sin kalkstensgrund har Gotland en natur som skiljer sig från övriga Sverige. Detta är särskilt tydligt längs kusterna, där långa sandstränder, raukar och en (nästan) ständigt skinande sol ger besökare känslan av att befinna sig i utlandet.
Annons
Annons

4. Västkusten

Västkusten - närmare bestämt den del av Sveriges västra kust som sträcker sig från Göteborgs skärgård upp till Norge - är utan tvekan en av landets vackraste platser. Det kalla saltvattnet och brännmaneter kanske avskräcker vissa badare, men klipporna, småstäderna, sjöbodarna, maten, havsdoften och den obrutna horisonten är bara några av anledningarna till varför alla borde besöka Västkusten.

3. Stockholms skärgård

I Stockholms skärgård är öarna mer väderskyddade än på Västkusten, och havet mindre salt. Stora delar av skärgården känns faktiskt som ett sjölandskap. Tack vare ett utvecklat färjesystem kommer man lätt ut mot de yttre kobbarna. Tittar man på en karta ser man att Stockholms skärgård börjar ungefär vid Landsort utanför Nynäshamn och sträcker sig cirka 15 mil norrut till Arholma utanför Norrtälje. Att utforska hela skärgården tar nog en halv livstid, men ingen fara - alla hittar snabbt ett smultronställe.
Annons
Annons

2. Kebnekaisemassivet

Kebnekaisemassivet är inte bara Sveriges högsta plats utan också en av de vackraste. Förutom Sveriges två högsta toppar, sydtoppen och nordtoppen, innehåller bergsmassivet flera andra spektakulära toppar plus glaciärer, dalar och vatten. Sydtoppen (nedersta bilden) utgörs för övrigt av en glaciär, som på grund av smältning snart kommer göra den mer svårbestigna Nordtoppen till Sveriges högsta topp.[1] De vackra och häftiga vyerna - både underifrån och ovanifrån - gör Kebnekaise till en plats som alla borde besöka någon gång i livet.

1. Sarek

Sarek är en orörd nationalpark i Lappland och ett populärt resmål för erfarna fjällvandrare. Här finns stora glaciärer, storslagna dalgångar och många av Sveriges högsta fjäll. Sarek ingår tillsammans med tre omgivande nationalparker i världsarvet Laponia, vilket är ett av Europas sista, och definitvt största, område med människor och djur som flyttar med säsongen (samerna och deras renar).[2] I Sarek finns varken mobiltäckning, leder eller övernattningsstugor, så nationalparken är definitvt det ställe på listan som är mest komplicerat att besöka. Men det är just nationalparkens vildhet som gör att den enligt oss är Sveriges vackraste plats. Nedersta bilden visar Sareks kanske populäraste utsikt; Rapadalen och Laitauredeltat sedda från berget Skierfe.
Annons
Annons
Källor (och vidare läsning)
[1]
"Minimal skillnad mellan Sveriges två högsta fjälltoppar". Sveriges Radio. Publicerad 18 sep 2016. Läst 10 dec 2016.
[2]
"Laponian Area". UNESCO. Läst 7 feb 2017.
Liknande
Senaste
Rymden
Rymden
Byggnadsverk
Sport
Sport
Sport
Teknik