Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Annons

Sveriges 5 rikaste kvinnor

Publicerad 30 nov 2021
I Sverige finns en del rika kvinnor, såväl entreprenörer, företagare, artister och idrottare. Trots att majoriteten av de rikaste i Sverige är män så har även kvinnor börjat klättra upp på listan. Makten mellan kvinnor och män börjar sakta att jämna ut sig, vilket betyder att det blir allt fler kvinnor som har chansen att bli rika. Bland de rikaste i Sverige finns skapare av H&M och Tetra Pak (som idag heter Tetra Laval). H&M-butiker finns världen över och även Tetra Laval. I listan finns även företag som Axel Johnson Group och L E Lundbergföretagen - alla stora familjeföretag som generationer efter generationer driver.

Vi har här satt samman en lista med de fem rikaste kvinnorna i Sverige.

Kirsten Rausing


Kirsten Rausing driver i dag koncernen Tetra Laval. Hon driver tre företag - DeLaval, Sidel och Tetra Pak tillsammans med sina bröder Finn Rausing och Jörn Rausing. Kirsten Rausing är 69 år gammal och hon föddes i Lund. I dag ligger ett av Tetra Paks huvudkontor i den skånska staden Lund, med närhet till Malmö och Turning Torso, där företaget faktiskt grundades. På 70-talet blomstrade Tetra Pak och det är i dag ett stort företag med fabriker i nästan hela världen. Kirsten Rausing och hennes bröder hamnade 2020 på plats 150 på Forbes lista över världens rikaste människor. Kristen har en förmögenhet på cirka 122 miljarder kronor.

Antonia Ax:son Johnson


Den rikaste kvinnan i Sverige är Antonia Ax:son Johnson (bilden) och hennes familj ligger bakom företaget Axel Johnson Group. Hon är fjärde generationen som driver företaget. Företaget grundades redan 1873 och hon tog över från sin pappa i styrelsen 1982. Hon är inte bara en av Sveriges rikaste kvinnor, utan enligt Forbes är hon också den tredje rikaste miljardären i Sverige. Johnson föddes i New York, och bor fortfarande där. Sedan 2015 är det hennes dotter Caroline Berg som är ordförande, men Antonia sitter fortfarande kvar som ledamot i styrelsen. Hon har en förmögenhet på cirka 65,3 miljarder kronor.

Lottie Tham


Lottie Tham är dotter till grundaren av H&M Erling Persson och hon är syster till Stefan Persson. Tham är i dag delägare till H&M och hon sitter även med i styrelsen för företaget. Hon var 2020 på plats 925 av de rikaste i världen enligt Forbes. Hon har tillgångar på cirka 3,3 miljarder dollar. Hon äger 5,32 procent av H&M, medan hennes bror Stefan Persson äger 37,69 procent av företaget.

Charlotte Söderström


På fjärdeplatsen på vår lista hittar vi Charlotte Söderström. Precis som Lottie Tham är hon också en del av familjen som ligger bakom H&M. Charlotte Söderström är dotter till Stefan Persson, som är bror till Lottie Tham. Stefan Persson är Sveriges rikaste person. Charlottes bror Karl-Johan Persson var VD för H&M fram till 2020. Charlotte arbetar i dag deltid på H&M, och hon är också ledamot i Familjen Erling Perssons stiftelse. Stiftelsen har stöttat diabetesforskningen med mycket pengar. Charlotte Söderström låg 2020 på plats 1 326 på Forbes lista över världens rikaste personer med tillgångar på cirka 2,3 miljarder dollar.

Katarina Martinson


Katarina Martinson är dotter till Fredrik Lundberg som i dagsläget är VD för L E Lundbergföretagen. Företaget grundades av Katarinas farfar Lars Erik Lundberg och det är ett företag som bland annat äger fastigheter. Idag är Katarina Martinson direktör för L E Lundbergföretagen. Hon äger 14 procent av företaget tillsammans med sin pappa och syster Louise Lindh, som även hon äger 14 procent av företaget. Katarina Martinsson ligger på plats 1 517 av de rikaste personerna på Forbes lista för 2020.

Sammanfattning


När man tänker på rika kvinnor är Denise Coates troligen den personen som de allra flesta tänker på. Denise Coates är personen som står bakom det stora spelbolaget bet365 (läs recension hos Sportal.se) och under 2020 tjänade hon hela 422 miljoner pund. Inte en dålig lön att få för ett års arbete. Den rikaste kvinnan i världen är enligt Forbes Françoise Bettencourt Meyers som kommer från Frankrike. Hon är på 12:e plats över de rikaste i världen. Hennes familj är grundare till företaget L'Oréal som producerar kosmetika och hudvårdsprodukter.

Alla de rikaste kvinnorna i Sverige har tagit över ett familjeföretag, arbetar för företaget och sitter med i styrelsen. Men det finns även kvinnor som själva har startat företag och som har börjat att klättra på listan över de rikaste kvinnorna i Sverige.Annons
Annons
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden