Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons

Sveriges 5 bästa cykelleder

Publicerad 3 dec 2018
Vintern är här, men det är ändå dags att börja planera för sommarens cykelsemester. Fler och fler väljer cykeln för att uppleva vårt avlånga land, och grundtanken är att man cyklar på mindre trafikerade vägar, bor bekvämt och även njuta av goda måltider.

Det rustas upp fler cykelleder runt Sverige, och idag går det att köpa färdiga paket, eller sätta samman sin egen rutt. Det är givetvis viktigt att man har en bra och bekväm cykel för att ta sig runt leden. Se ett brett utbud av snygga och funktionella cyklar här, och nedan följer en lista på fem av Sveriges bästa cykelleder.

Kattegattleden - Årets cykelled i Europa!


Sveriges första nationella cykelled och årets cykelled i Europa 2018. Kattegattleden (bilden ovan) är en 395 km lång cykelled med vackert och havsnära läge, som går hela vägen genom Halland, mellan Helsingborg i söder och Göteborg i norr. Kattegattleden är indelad i 8 delsträckor och under dessa sträckor hittar flera spännande besöksmål, var du kan bo, äta, hyra cykel och få service utefter leden.

Sydostleden - Backar och skog i harmoni

Sydostleden är en 27 mil lång cykelled i 7 etapper rund södra Sverige. Sydostleden erbjuder dig en omväxlande naturupplevelse från cykelsadeln. Välj att börja turen i de småländska skogarna i norr, längs med kusten i söder eller valfri plats utmed leden! Följ Mörrumsåns brusande sträckning ända ner till Karlshamn, där Kristina från Duvemåla och hennes Karl Oskar klev på båten till Amerika. Välj ¬avstickare efter dagsform och upplev Österlens byar.

Åsnen runt - Urskogsholmar och naturreservat

Denna sträcka på 14 mil startar i Alvesta och följer Åsnens stränder via Torne, Urshult och Ingelstad. Halva leden går längs den gamla banvallen och via grusvägar helt utan trafik. Den andra halvan löper längs mindre och medelstora asfaltsvägar. Just nu pågår arbetet med att grunda en nationalpark i Åsnen för att skydda de naturreservat som finns där: Bjurkärr, Toftåsa myr och västra Åsnens fina pärlband av öar.

S:t Olavsleden - Högt över marken

Välj mellan sträckan Östersund–Åre på cirka 10 mil, eller hela sträckan Selånger–Trondheim på 57 mil. Mellan Östersund och de närliggande fjälltrakternas imponerande natur kan du njuta av södra Norrlands vackra natur. Börja på Frösön och cykla förbi runstenen som berättar om hur Jämtland kristnades. Leta dig sedan över Frösöns gröna ängar, med utsikt mot Oviksfjällen. Vissa platser på leden är lite besvärliga där du ¬behöver en mountainbike -eller måste gå till fots, men det finns även alternativa rutter som är tydligt utsatta på kartan.

Kustlinjen - Skärgården på cykel

När du cyklar de 56 milen längs Kustlinjen färdas du genom härliga kustmiljöer och tusentals öar. Leden sträcker sig från Öregrund i norr till Västervik i söder. Det finns också flera sträckor som går ut mot Östersjön. Kustlinjen omfattar Roslagens-, Stockholms-, Sörmlandskustens, Arkösunds-, S:t Annas-, Gryts och Tjusts skärgårdar. Leden håller mycket hög standard med mängder av möjliga start- och målpunkter. Om du lämnar Kustlinjens huvudsträckning har du möjlighet att kombinera cykel och båtfärder ut i skärgården då du passerar Roslagens-, Stockholms-, Sörmlandskustens, Arkösunds-, S:t Annas-, Gryts och Tjusts skärgårdar.Annons
Annons
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden