Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Byggnadsverk

Bolmentunneln

Uppdaterad 31 aug 2022
Bolmentunneln är Sveriges längsta tunnel. Den är dessutom världens femte längsta. Den går från Småland och förser stora delar av Skåne med dricksvatten.
Bolmentunneln är hela 80 km lång. Enligt Wikipedia är den därmed Sveriges längsta, och världens femte, längsta tunnel.[1] Tunneln har en tvärsnittsarea på 9 m och leder dricksvatten från sjön Bolmen i Småland till flera kommuner i Skåne. Tunneln lutar sammanlagt 90 m, vilket gör att vattnet rinner av sig självt hela vägen. En intressant sak är dock att tunneln går upp och ner massor av gånger på vägen, men när tunneln är vattenfylld rinner vattnet hela vägen ändå. I genomsnitt tas 1 200 liter (1,2 kubikmeter) vatten från Bolmen varje sekund. Dessutom sipprar det in 100 liter grundvatten per sekund genom tunnelns väggar.

Bolmentunneln slutar i Äktaboden där vattnet sedan fortsätter i en 25 km lång rörledning till Ringsjöverket där det renas. De som sedan får dricksvattnet är bland annat Eslöv, Helsingborg, Höganäs, Kävlinge, Landskrona, Lomma, Lund, Svalöv, samt delar av Malmö och Staffanstorp (se kartan nedan för detaljer).

Sjön Bolmen har väldigt rent vatten och dessutom mjukt vatten till skillnad mot det mesta grundvattnet i Skåne som är hårt. Du kan läsa mer om Bolmen i vår lista över Sveriges 15 största sjöar.

Bolmentunneln var ett imponerande förutseende projekt för att motverka en framtida vattenbrist i Skåne. Flera kommuner gick 1966 ihop och bildade aktiebolaget Sydvatten, och byggde sedan Sveriges längsta tunnel under åren 1975-1987. Tunneln har fortfarande en stor outnyttjad kapacitet.

Tack Josefin Berglund på Sydvatten för hjälp med bilder och fakta! Fotografierna är tagna under byggnation eller service. Då är tunneln tömd på vatten och Sydvatten övergår då till att ta vatten från Ringsjön istället (utöver Bolmen/Ringsjön tar Sydvatten alltid också i genomsnitt 1 000 liter vatten per sekund från Vombsjön).
Bolmentunneln, Sveriges längsta tunnel, karta.
Bolmentunneln, Sveriges längsta tunnel.
Bolmentunneln, Världens femte längsta tunnel.
Bolmentunneln, Sveriges längsta tunnel.
Annons
Annons
Källa
-  Sydvatten, via Josefin Berglund.

Referenser (och vidare läsning)
[1]
"List of longest tunnels". Wikipedia. Läst 31 aug 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden