Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Människan

Världens 15 bästa sångare

Uppdaterad 9 sep 2021
Efter en gedigen utgallring har vi utsett världens 15 bästa sångare och sångerskor.

Alla artister på vår lista har mångsidiga röster som klarar det mesta. Vi har särskilt värdesatt egenskaper som klang, teknik, röstomfång och det som experterna i Idoljuryn kallar "röst-id". Det är också viktigt att de är utmärkta sångare live. Vår lista är såklart väldigt subjektiv och i högsta grad influerad av den musik som är populär i vår del av världen, men vi hoppas den ska ge dig lust att utforska några artister. Här har du dem – världens bästa sångare och sångerskor genom tiderna, enligt bara oss.

15. Little Richard

Han må se lite galen ut på scen, men hans starka rock'n roll-röst och karaktäristiska "whooo" i falsett gjorde Little Richard till en stilbildare på 50-talet. Han uppträdde ända upp i 80-årsåldern och gick bort i maj 2020.

14. Bruce Springsteen

"The Boss" är kanske inte den mest tekniske sångaren, men han väger upp det med en omisskänlig rå- och känslosamhet. Live är han en outtröttlig naturraft känd för sina långa konserter med E Street Band.

13. Otis Redding

Den legendariska soulsångaren med den speciella rösten ligger bakom flera odödliga soulhits, däribland klassikern "(Sittin' On) The Dock of the Bay" som spelades in kort innan han omkom i en flygolycka 1967, endast 26 år gammal.
Annons
Annons

12. Janis Joplin

Med sin hesa röst blev Janis Joplin en av 60-talets mest kända rocksångerskor. Hon dog vid 27 års ålder av en överdos och är därmed medlem i tragiska "27 Club", tillsammans med andra legender som Jimi Hendrix, Kurt Cobain och Amy Winehouse.

11. James Brown

James Brown tog ofta i så mycket att han fick hjälpas av scen i slutet av varje spelning (troligtvis hörde det till showen). Soulens och funkens gudfader, som genom livet hade en hel del problem med lagen, dog 2006.

10. Stevie Wonder

Sångaren och multiinstrumentalisten Stevie Wonders klara och något nasala röst är en av de mest välkända i musikvärlden. I videon ovanför är han 17 år.
Annons
Annons

9. Steve Perry

Rockgruppen Journey har vid det här laget arbetat sig igenom flera ersättningssångare, som måste mäta sig med "originalet" Steve Perry. Hans rena röst och stora omfång hade nog en väldigt stor del i bandets genombrott i slutet på 70-talet.

8. Steven Tyler

Rockbandet Aerosmiths frontman har ett extremt brett register och en unik röst som gett honom smeknamnet "Demon of Screamin".

7. Elvis Presley

The King hade en röst som ingen annan före honom, och är nog den artist som "orsakat" flest imitatörer. Elvis dog vid 42 års ålder, högst troligen på grund av ett långvarigt drogmissbruk.
Annons
Annons

6. Sam Cooke

Sam Cooke var en av soulens pionjärer och kallas "King of Soul". Han skrev själv sina hitlåtar och sjöng med en själful klang i rösten. Cooke sköts till döds under mystiska omständigheter 1964, 33 år gammal.

5. Celine Dion

Hon föddes i franskspråkiga Montréal i Kanada och blev internationellt känd efter att ha representerat Schweiz i Eurovision 1988. Ingen på listan har fler odödliga powerballader än Celine Dion.

4. Freddie Mercury

Rockbandet Queen hade sällan några lättsjungna melodier i sina låtar, men det gjorde ingenting med en sångare som Freddie Mercury. Hans otroliga röst klarade nästan allt. Mercury dog tragiskt 1991 i lunginflammation, försvagad av aids, endast 45 år gammal.
Annons
Annons

3. Aretha Franklin

Aretha Franklins enorma röst och otaliga hits har gett henne smeknamnet "Queen of Soul". När musiktidningen Rolling Stone 2008 gjorde en lista över världens bästa sångare ärades hon med förstaplatsen. I videon är hon 73 år. Hon dog tre år senare, 2018.

2. Michael Jackson

Den extremt talangfulle Michael Jackson var ett underbarn som verkar ha fötts med dans, rytm, låtskrivande och framförallt sång i blodet. Han kunde ta fantastiskt höga toner och sjunga både mjukt och hårt, gärna blandat med diverse munljud som förstärkte låtarnas beat. Han dog plötsligt år 2009 av en drogöverdos, 50 år gammal, och hans historia är idag beskuggad av tragiska barndomshistorier och ovärjbara pedofilhandlingar.

1. Whitney Houston

Världens bästa sångare, eller rättare sagt sångerska, enligt oss, är Whitney Houston. Hon började att sjunga i kyrkan som liten och hennes debutskiva som släpptes 1985 blev en enorm succé. Den största anledningen till hennes framgång var hennes röst, som förutom att vara väldigt omfångsrik även hade, tycker vi, en ovanligt vacker klang som är behaglig att lyssna på även i höga toner. Hon drunknade år 2012 i ett badkar, efter att ha tagit droger.
Annons
Annons


Precis utanför listan: Barbara Streisand, Christina Aguilera, Marvin Gaye, Robert Plant, Frank Sinatra, Ray Charles, Joe Cocker, Annie Lennox, Josh Groban, Sarah Brightman, Wanya Morris, Sia, Bonnie Tyler, Jessie J, Al Green, Bob Marley, Elton John, Tina Turner, John Lennon, Axl Rose, Jon Bon Jovi, Smokey Robinson, Etta James, Van Morrison, Jim Morrison, Jackie Wilson, Phil Collins, Rod Stewart, Roy Orbison, Mariah Carey och många fler.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden