Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Människan

Världens 15 bästa sångare

Uppdaterad 4 mars 2017
Efter en gedigen utgallring har vi utsett världens 15 bästa sångare och sångerskor.

Alla artister på listan har mångsidiga röster som klarar av det mesta, och de är dessutom utmärkta sångare live. Vi har särskilt värdesatt egenskaper som klang, teknik och röstomfång. Vår lista är i högsta grad influerad av den musik som är populär i vår del av världen. Här har du dem - världens bästa sångare och sångerskor genom tiderna enligt oss!

15. Little Richard

Han må se lite galen ut på scen, men hans starka rock'n roll-röst och karaktäristiska "whooo" i falsett gjorde honom till en stilbildare på 50-talet. Han uppträdde i Las Vegas så sent som 2013, hela 80 år gammal.

14. Marvin Gaye

Den smörigaste av alla smörsångare hade en sammetslen röst som genom åren förgyllt många kärlekspars hångelstunder. Han sköts tragiskt till döds av sin far vid ett familjegräl 1984.

13. Otis Redding

Den legendariska soulsångaren med den speciella rösten ligger bakom flera odödliga soulhits, däribland klassikern "(Sittin' On) The Dock of the Bay". Låten spelades in bara dagar innan han omkom i en flygolycka 1967, endast 26 år gammal.
Annons
Annons

12. Janis Joplin

Tack vare sin hesa röst blev hon en av 60-talets mest kända rocksångerskor. Hon dog vid 27 års ålder av en överdos och är därmed medlem i den exklusiva "27 Club", där andra musiker som Jimi Hendrix, Kurt Cobain och Amy Winehouse ingår.

11. James Brown

Soulens och funkens gudfader James Brown tog ofta i så mycket att han fick hjälpas av scen i slutet av varje spelning (troligtvis hörde det till showen). När han var 16 år dömdes han till ungdomsvård för rån, och 1988 dömdes han till sex års fängelse för bland annat vapen- och droginnehav.

10. Stevie Wonder

Sångaren och multiinstrumentalisten Stevie Wonder fick skivkontrakt när han var 11 år och har sedan dess sålt miljontals album. Hans klara och något nasala röst är en av de mest välkända i musikvärlden.
Annons
Annons

9. Steve Perry

Rockgruppen Journey har vid det här laget arbetat sig igenom flera ersättningssångare, men ingen kan mäta sig med "originalet" Steve Perry. Hans rena röst och stora omfång hade en stor del i bandets genombrott i slutet på 70-talet.

8. Steven Tyler

Rockbandet Aerosmiths frontman har ett extremt brett register och en egenartad röst som gett honom smeknamnet "Demon of Screamin". Säsongerna 2011 och 2012 extraknäckte han som jurymedlem i American Idol.

7. Freddie Mercury

Rockbandet Queen hade sällan några lättsjungna melodier i sina låtar, men det gjorde ingenting med en sångare som Freddie Mercury. Hans otroliga röst klarade nästan allt. Mercury dog tragiskt 1991 i lunginflammation, försvagad av aids, endast 45 år gammal.
Annons
Annons

6. Christina Aguilera

Den lilla tjejen med den stora rösten! Christina Aguilera slog igenom 1999 med "Genie in a Bottle" och fortsatte sedan med fler hits som visade hennes enastående röstkontroll och exceptionellt stora röstomfång.

5. Sam Cooke

Sam Cooke var en av soulens pionjärer och kallas med rätta King of Soul. Han skrev själv sina hitlåtar och sjöng med en ovanligt själful klang i rösten. Cooke sköts till döds under mystiska omständigheter 1964, 33 år gammal.

4. Elvis Presley

The King behöver ingen närmare presentation. Elvis hade en röst som ingen annan och är en av de artister som sålt flest skivor i hela världen. Bilden är tagen 1957 och visar en 22 år gammal Elvis. Han dog vid 42 års ålder, högst troligen på grund av ett långvarigt drogmissbruk.
Annons
Annons

3. Aretha Franklin

Aretha Franklins enorma röst och otaliga hits har gett henne smeknamnet "The Queen of Soul". När musiktidningen Rolling Stone 2008 gjorde en lista över världens bästa sångare ärades hon med förstaplatsen.

2. Michael Jackson

Den extremt talangfulle Michael Jackson var ett underbarn som föddes med dans, rytm, låtskrivande och framförallt sång i blodet. Han kunde ta fantastiskt höga toner och sjunga både mjukt och hårt, gärna blandat med diverse munljud som förstärkte låtarnas beat. Han dog plötsligt år 2009 av en drogöverdos.

1. Whitney Houston

Världens bästa sångare, eller rättare sagt sångerska, enligt oss, är Whitney Houston. Hon började att sjunga i kyrkan när hon var liten och hennes debutskiva som släpptes 1985 en enorm succé. Den största anledningen till hennes framgång var hennes röst, som förutom att vara väldigt omfångsrik även hade en ovanligt vacker klang som var behaglig att lyssna på. Rösten fick senare lida på grund hennes drogmissbruk. Hon drunknade år 2012 i ett badkar, möjligtvis efter att ha tagit kokain.
Annons
Annons


Precis utanför listan: Robert Plant, Ray Charles, Joe Cocker, Annie Lennox, Josh Groban, Sarah Brightman, Al Green, Bob Marley, Elton John, Tina Turner, John Lennon, Axl Rose, Jon Bon Jovi, Smokey Robinson, Etta James, Van Morrison, Jim Morrison, Jackie Wilson, Phil Collins, Rod Stewart, Roy Orbison och Celine Dion.
Liknande
Senaste
Jorden
Jorden
Jorden
Jorden
Jorden
Jorden