Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Djur

Världens ensammaste val

Uppdaterad 1 jul 2020
I Stilla havet simmar en val som sjunger annorlunda än alla andra. Den kan vara den enda av sitt slag, och kanske "världens ensammaste val".
Med hjälp av amerikanska marinens nätverk av mikrofoner i Stilla havet har forskare sedan 1989 lyssnat på en val som sjunger ljusare än alla andra.[1] I stället för att sjunga på en frekvens av normala 10-40 Hz, har den sjungit sin valsång på 52 Hz.[1] Valen har kallats "världens ensammaste val" eftersom den tycks vara den enda som pratar sitt språk.[1] Den har ännu inte fotograferats och det finns olika hypoteser om varför den har ett så annorlunda läte.[1] Kanske har den en egen dialekt?[1] Kanske är det en hybrid mellan en blåval och en sillval?[1]

"Världens ensammaste val" tycks i alla fall klara sig bra i Stilla havet, eftersom den levt där så många år. En rolig sak för oss människor är att vi kan höra den, eftersom frekvensen den sjunger i är inom vårt hörselomfång. Du kan lyssna på en inspelning av valens sång om du klickar här. Tonen är väldigt låg, börjar första gången efter 5 s och kommer sedan i perioder. Om du lyssnar på mobiltelefon kommer du förmodligen inte kunna höra ordentligt, så en riktig ljudanläggning rekommenderas.
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
Chris Baraniuk. "The world's loneliest whale may not be lonely after all" (arkiverad). BBC. Publicerad 15 apr 2015. Läst 1 jul 2020.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden