Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Djur

Världens ensammaste val

Publicerad 28 nov 2012
Med hjälp av amerikanska marinens nätverk av mikrofoner i Stilla havet har forskare sedan 1992 lyssnat på en val som sjunger ljusare än alla andra.
I stället för att sjunga på en frekvens av normala 12-25 Hz, sjunger den sin valsång på 52 Hz. Valen har kallats "världens ensammaste val" eftersom den tycks vara den enda som pratar sitt språk. Den har ännu inte fotograferats och det finns olika hypoteser om varför den har ett så annorlunda läte. Kanske är den missbildad eller kanske döv? Eller så är det en ovanlig hybrid mellan en blåval och en sillval?

En liten tröst är dock att "världens ensammaste val" tycks klara sig bra i Stilla havet, eftersom den levt där så många år. Ytterligare en liten tröst för oss människor är att vi kan höra den, eftersom frekvensen den sjunger i är inom vårt hörselomfång. Du kan lyssna på en inspelning av valens sång om du klickar här. Tonen är väldigt låg, börjar första gången efter 5 s och kommer sedan i perioder. Om du lyssnar på mobiltelefon kommer du förmodligen inte kunna höra ordentligt, så en riktig ljudanläggning rekommenderas.
Annons
Annons
Liknande
Senaste
Människan
Djur
Jorden
Rymden
Djur
Djur
Byggnadsverk