Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons

Världens häftigaste taktiska knivar

Publicerad 26 aug 2021
Taktiska knivar kan även kallas för stridsknivar och det namnet förklarar vad det är för något, nämligen knivar som har utvecklats för att användas i närstrid. I dagens moderna värld har inte stridsknivar längre en självklar plats hos militären, men för knivsamlare är det intressant att se hur knivarna var utformade för att fungera optimalt i närkamp. En taktisk kniv kan även vara en bra friluftskniv som passar till olika sysslor i naturen. För kniventuasiaster finns det flera intressanta taktiska knivar som är eftertraktade samlingsobjekt.

Karambitkniven från Indonesien


En av de mest populära taktiska knivarna är karambitkniven från Indonesien. Kniven är böjd och har ofta ett dubbelt blad. I Indonesien användes den från början av bönder och sägs ha designats av folket Minangkabau för att likna en tigerklo. Men det är inte bara på grund av det kulturella intresset som många väljer att handla karambit knivar i Sverige. Den har nämligen funnit sin väg in i populärkulturen efter att den dök upp som ett vapen i spelet CS:GO, vilket har lett till att den har blivit ett eftertraktat samlingsföremål. En karambit kan ha ett fast blad eller ett ihopfällbart blad. Den böjda kniven designades för att kunna skära igenom Indonesiens täta vegetation, så därför passar den perfekt för att skära av rep, bandage, tejp, kraftiga tyg eller tät vegetation med.

Knivar med inspiration från populärkulturen


Det finns även flera moderna taktiska knivar som inte har en äldre historia som vapen, utan som har skapats för att endast vara överlevnadsknivar eller samlarobjekt. Kapuga är en litauisk tillverkare av exklusiva handgjorda knivar som har ett stort utbud av taktiska knivar. Deras knivar designas med inspiration från populärkulturens ämnen, som till exempel apokalypser och zombieattacker. Namn som Apocalypse, Apocalyptic, Biohazard är vanligt förekommande. Kapuga är en av många knivtillverkare som har satsat på att skapa intressanta samlarknivar och de tillverkar även en egen version av karambitkniven.

Den svenska stridskniven FM/52J


Sverige försökte först använda den vanliga morakniven i strid, men det gick inte så bra eftersom den saknade en parerstång. 1952 togs den första stridskniven fram för att användas av fallskärmsjägarna och den döptes till FM/52J. Den influerades starkt av den amerikanska stridskniven US M3.

Dirken var till för sjöstrider


En europeisk kniv som brukar kopplas ihop med sjöburna krigare är dirken och den kommer ursprungligen från Skottlands kust där den uppfanns under 1600-talet. Till skillnad från många andra taktiska knivar så var den endast till för närstrid. Kniven i dolkstil har ett blad som är skapat för att attackera på nära håll, vilket gör den perfekt när man ska gå ombord fiendens skepp. Den var så pass effektiv att vissa länder, inklusive Ryssland, hade en dirk som standardutrustning för sin flotta. Numera går det att köpa replikor av dirken och det är ett omtyckt samlarobjekt.Annons
Annons
Liknande
Senaste
Rymden
Rymden
Byggnadsverk
Sport
Sport
Sport
Teknik