Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Annons

Vad kan du som fan göra för att stödja Celtic?

Publicerad 20 sep 2021
Celtic FC har många fans, inte bara i Skottland utan också runt om i världen. Några av dem är lojala sedan födseln, andra sedan ett par år tillbaks, och varje år finns det också ett gäng nya fans. Det spelar ingen roll vilket sorts fan du är, utan hur du visar stöd för laget. Det finns många sätt att göra detta. Vi kommer att ta upp några av de viktigaste.

Sitt i publiken


Detta är förmodligen ett av de mest uppenbara sätten. Det tar dock tid och kostar pengar eftersom du måste betala för biljetter som inte är särskilt billiga. Om din klubb dessutom spelar bortamatch måste du betala resekostnader. Om du hittar en supporterbuss som går dit kan det vara billigare (men du måste först få plats på bussen). Genom att köpa biljetter, speciellt till lagets hemmastadion, stöder du det ekonomiskt och får uppleva spelkänslorna.

Satsa på dem


Att satsa på en bookmaker, ett casino eller en plattform för sportbetting online är inte bara en möjlighet att tjäna lite, utan också en indikation på att du tror på laget så mycket att du riskerar dina pengar att vinna. Dessutom kan dina pengar, oavsett om du vinner eller förlorar, gå till laget, eftersom bookmakers är en av de största sportinvesterarna världen över. När du satsar på ditt lag är det ännu mer känslomässigt att titta på deras match, eftersom deras vinst eller förlust är relaterat till din vinst eller din förlust av pengar.

Köp officiella grejer


För att vara identifierbar i en match behöver du merchendise. Det finns fans som köper bokstavligen allt med lagets namn och färger. T-shirts, hattar, halsdukar och tröjor används ofta. Du kan också köpa biljetter, mössor eller andra föremål, men var noga med att främst köpa från lagets officiella butik. Ingen kommer att stanna upp och bli arg på dig om du köper från andra butiker, men du kan göra det när du redan har något officiellt.

Gå med i en fanklubb


Det finns många fanklubbar för Celtic FC. Det är häftigt, men det finns också sådana som The Green Brigade som anklagas för att vara fanatiska. The Green Brigade har många fans online, särskilt på Twitter och Facebook. Om du vill komma in i en fanklubb måste du ofta uppfylla vissa kriterier, till exempel att berätta varför du älskar Celtic FC, så att klubbledaren kan bestämma om du är värd att gå med eller inte. Det kan låta konstigt, men att tillhöra en fanklubb kan gynna medlemmar, så alla kan inte tillhöra dem.

Skapa fan art och liknande


Om du har talang för något slags hantverk kan du alltid skapa teamrelaterade föremål. Du behöver inte sälja dem, eftersom det kräver ett kontrakt med lagen, men du kan publicera bilder på konsten online för att visa ditt stöd. Du kan avtala med teampersonal och införliva dina konstverk i officiella merch-produkter och betala en procentandel till klubben för varje beställning. På så sätt får du också ut något ekonomiskt och du kan faktiskt tjäna ganska mycket. Det är inte att säga att alla som skapar något som stöder Celtic FC kommer att bli rika på det, men om många människor till exempel skapar skjortor eller märken kan en av dem bli mer framgångsrik och börja tjäna mer.

Visa support online och i verkliga livet


Skäms inte över att du är ett fan. Om någon frågar vilket team du stöder, svara ärligt. Berätta för andra människor om Celtic FC och varför de också borde stödja dem om de inte är intresserade av fotboll än. Visa ditt stöd på stadion, särskilt om det är en derbymatch mot andra skotska lag (om du råkar bo där), visa din kärlek till företaget, och skrik och sjung till fullo.

Om du är osäker på hur du ska stödja ett lag, tänk bara på en film eller TV-serie där huvudpersonerna har någon form av klubb som de älskar och stöder genom hela historien. Det är vad det här handlar om. Den känslan av att stå tillsammans är oöverträffad något annat.

Någon som kränker ditt lag online eller på gatan? Det betyder inte att det är en fiende. De kränker dig för att de inte vet någonting om klubben, men om du förklarar för dem kanske de också kommer att gå med i laget eller åtminstone börja respektera sin motståndare istället för att vara otrevlig. Detta är vad vi kallar förtalarutbildning för någon som inte riktigt bryr sig om fotboll och allt annat relaterat till det, eller inte förstår vad fair play är.

Även om laget förlorar, står du vid det


Det är det viktigaste av allt. Att vara med när ett lag vinner är en lätt sak att göra, men att vara på kvar under en förlust är sann fananda. Säg alltid till dig själv att även om laget förlorar, kommer du fortfarande att älska och stödja det. Även om ett lag ligger sist på ligatabellen betyder det inte att det är uselt. De har bara en svår säsong, men om du tror på dem och skickar din kärlek till planen istället för att bara fokusera på förluster kan de komma av knäna och svara på din kärlek med vinst.Annons
Annons
Liknande
Senaste
Rymden
Rymden
Byggnadsverk
Sport
Sport
Sport
Teknik