Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Jorden

Stort isberg på väg mot Göteborg

Publicerad 1 apr 2016
- OBS! Denna artikel var ett aprilskämt!
Ett 2,5 km långt isberg befinner sig just nu i Skagerrak och beräknas inom några dagar stranda i Göteborg.
Isberget tros ha brutits loss från en glaciär på Grönlands östkust för cirka två år sedan och har sedan dess drivit med havströmmarna. För ett år sedan upptäcktes det och döptes till M-14 av International Ice Patrol (IIC), en organisation som bevakar isberg i Nordatlanten. Då drev M-14 med Golfströmmen, men den milda vintern och ihärdigt västliga vindar har påverkat ytströmmarna och fört isberget mot Skandinavien. Satellitbilden på M-14 nedanför togs utanför Island i november.
Bild tagen på isberget från rymden
Att isberg driver mot Sverige är inget ovanligt, men normalt sett är de mycket mindre än M-14 och hinner därför smälta långt innan de når oss. Det har dock hänt att isberg nått ända till västkusten - år 1883 strandade ett isberg utanför Lysekil. M-14 tros ha varit över en mil långt när det kalvade och beräknas fortfarande vara cirka 2,5 km långt och 1 km brett. Den varma Golfströmmen har gjort att M-14 smält till vad som kan beskrivas som ett gigantiskt isflak med en höjd på ca 3 m och ett djupgående på ca 15 m. Kartan nedanför visar hur M-14 tros ha drivit.
Isbergets väg från Grönland mot Göteborg
Just nu befinner sig M-14 i Skagerrak, och IIC har tillsammans med U.S. National Ice Center beräknat isbergets resterande bana. Någon gång mellan måndag och onsdag förutspås M-14 driva in i Göteborgs skärgård, där Göta Älvs utlopp skapar en motriktad ytström som kommer dra isberget in mot Göteborgs hamn. Möjligtvis kan M-14 stranda mot Hisingen eller Älvsborg, men troligtvis kommer det täppa till Göta Älvs utlopp och därmed hindra trafiken till och från Skandinaviens största hamn. Bilden nedan visar hur Göteborgs karta då kan komma att se ut framöver.
Det kan ta uppemot ett år innan isberget helt har smält och åtminstone ett halvår innan det är litet nog för fartyg att bogsera bort. På grund av den smältande isen kommer badtemperaturen i Göteborgstrakten troligtvis inte överstiga 5 °C i sommar. M-14 ska inte utgöra någon fara för allmänheten, men man uppmanas följa upp ny information på internet, tv och radio.
Annons
Annons
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden