Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Annons

Kom igång med att investera; en enkel femstegsstrategi

Publicerad 8 maj 2021
Investeringsprinciperna förändras inte. Ekonomin förändras, marknaden förändras, dina egna behov och mål förändras men de strategier du använder för att uppfylla dessa mål förblir desamma. Lär dig dem en gång och du har lärt dig dem för gott.
När du börjar kan det verka mystiskt och lite skrämmande att investera. Innan du börjar är det viktigt att förstå att investeringar skiljer sig från att spara. Sparande innebär att du parkerar dina pengar på ett säkert och tillgängligt konto, utan betydande möjligheter till tillväxt. Att investera innebär å andra sidan större risker men ger också möjlighet att bygga välstånd. För att vara en framgångsrik investerare är det viktigt att förstå och följa de principer som kan hjälpa dig att balansera risk med potentiell belöning och även kontinuerligt lära dig handel och investeringar, till exempel med handelsverktyg som etoro (läs recensionerna om etoro här).
 1. Känn dig själv och sätt upp dina mål.
  Inga investerare är likadana. När du bestämmer dig för hur du vill investera måste du titta på dina egna ekonomiska mål (ett hus, ett barns utbildning, förtidspensionering), din ålder och hur mycket risk du är villig att ta. Detta är det första steget i att skapa en investeringsplan.

 2. Sprid ut dina pengar mellan aktier, obligationer och kontanter.
  Hur du delar upp dina pengar mellan aktier, obligationer och kontanter representerar din plan för fördelning av tillgångar. Rätt tillgångsfördelningsplan för dig beror på tre saker: dina mål, den tid du måste investera och dina känslor för risker.

 3. Lägg dina ägg i mer än en korg.
  Lägg inte alla dina pengar i en enda aktie eller ens i en enda sektor eller bransch. Att ha en blandning utav investeringar – så kallad diversifiering – hjälper dig att undvika att ta överdrivna risker och hjälpa din portfölj att växa.

 4. Var skattesmart.
  Skatter kan utgöra ett betydande hinder för din totala investeringsavkastning. Men med viss grundläggande förståelse för skattesatser och skillnaden mellan beskattningsbara och skattefördelade konton kan du vidta åtgärder för att minimera skattebiten på dina investeringar.

 5. Håll dig involverad.
  Du kan inte bara investera och sen försvinna. För att lyckas måste du regelbundet kontrollera dina framsteg för att se till att du är på rätt spår. Du gör det genom att jämföra dina resultat med pålitliga branschriktmärken. När du har gjort dina jämförelser kan du behöva balansera om dina investeringar för att upprätthålla den tillgångsfördelning som är rätt för dig.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden