Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Annons

Introduktion till låneförmedling

Publicerad 19 feb 2022
Det blir mer och mer populärt att låna pengar på nätet och av samma anledning dyker det kontinuerligt upp fler och fler lånetyper och långivare på den svenska lånemarknaden. Om man funderar på att låna pengar är det därför klokt att jämföra de olika alternativen noggrant innan man gör något val. I takt med att allt fler konsumenter jämför lån har ett relativt nytt fenomen trätt in på lånemarknaden, nämligen låneförmedling.
Låneförmedling är en tjänst som kan hjälpa konsumenter skicka in flera låneansökningar samtidigt. Tjänsten är för det mesta gratis, och ett bra alternativ för den som vill spara tid. Det finns olika aktörer inom låneförmedling, så kallade låneförmedlare, som ger potentiella låntagare översikt över snabblån, samlingslån och några även bolån.

Låneförmedlare förmedlar framförallt konsumtionslån


Låneförmedlare låter konsumenter fylla i ett enda ansökningsformulär som sedan skickas ut till X antal banker (beroende på hur många låneförmedlaren samarbetar med). I samband med ansökan görs en enda kreditupplysning, och baserat på konsumentens kreditvärde samt själva ansökningen blir låntagaren erbjuden ett par olika offerter som hen därefter kan välja mellan i lugn och ro. När låntagaren har accepterat erbjudandet och skickat in eventuell dokumentation debiteras hen normalt en uppläggningsavgift.

Låneförmedling förenklar således hela ansökningsprocessen för konsumenten, vilket både är tidsbesparande och kan ge låntagaren fler erbjudanden att välja mellan. Då kan konsumenten själv läsa igenom de olika långivarnas villkor och jämföra priserna till hen hittar det lån som passar hens ekonomiska situation bäst.

Det lån som framförallt förmedlas av låneförmedlare är konsumtionslån, det vill säga lån som används för att konsumera. Konsumtionslån kännetecknas av små belopp, vanligen mellan cirka 3 000 kronor och 10 000 kronor. Löptiden är kort och normalt förväntas låntagaren återbetala lånet redan inom 30 dagar. Räntor på dessa lån är vanligen väldigt höga, vilket kan orsaka återbetalningssvårigheter i samband med den korta löptiden.

Utöver konsumtionslån förmedlar många aktörer även samlingslån, lån med vilka låntagaren kan samla sina lån och krediter på ett större lån. Tanken bakom dessa lån är att den totala räntan ska vara lägre, men se upp med återbetalningstiden - denna är oftast förlängd och därmed blir lånets totala kostnad några gånger dyrare i slutändan.

Varför använda sig av en låneförmedlare?


Låneförmedlare utför det hårda jobbet med att jämföra lån från olika långivare och banker, något som annars är en väldigt tidskrävande process. Detta för att erbjuda sina kunder möjligheten att hitta de mest förmånliga lånevillkoren. Många konsumenter kämpar dessutom med flera smålån och krediter med höga räntor, vilket en låneförmedlare kan hjälpa till att lösa, om konsumentens vilja är där vill säga. Genom att samla flera smålån till ett större lån kan låntagaren få en lägre total ränta och en enklare återbetalningsprocess. Men, samlingslån kan också bli dyrare på grund av den oftast förlängda löptiden.

Förutom att förenkla lånprocessen och jämföra lån för att låntagaren ska hitta det med bäst villkor, genomförs det, som tidigare nämnt, endast en kreditupplysning i samband med ansökningen. Om låntagaren i fråga skulle gå direkt till de olika långivarna istället och ansökt hos dem, hade det genomförts kreditupplysningar i samband med varje ansökan. Ju fler kreditupplysningar desto mer försämras individens kreditvärdighet, något som i sin tur kan betyda högre räntor och försvårade lånemöjligheter.Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden