Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons

Fyra tips för en bättre privatekonomi

Publicerad 3 feb 2021
Det är många som vill förbättra sin privatekonomi, men det är färre som förstår hur de ska lyckas med det. Alla har inte ett naturligt intresse för ekonomi, men det behöver man faktiskt inte ha för att städa upp, förenkla och förbättra för sig själv. Några enkla knep kommer man långt med.

Låna smartare


Att låna pengar kanske verkar kontraproduktivt när du vill förbättra ekonomin, men ett lån är inte alltid en dålig affär och kan ofta vara helt nödvändigt. Ibland måste man helt enkelt låna och då är det bra att hitta ett med bra villkor. Ett exempel är LSB och deras privatlån som har räntegaranti, vilket innebär att deras lån garanterat har den lägsta räntan på marknaden. Du kan se deras erbjudande här för att se om det finns ett privatlån som passar dig.

Förenkla och samla ekonomin


Många räkningar som måste betalas varje månad kan snabbt bli rörigt. Det är lätt att missa räkningar eller återbetalningar om man har väldigt många att hålla koll på, samtidigt som räntekostnader på lån kan bli till stora summor efter ett tag. Ett tips är att samla ihop lån och krediter för att få ett enda stort lån. Då får du en återbetalning att sköta varje månad. Det kan både bli smidigare, men även billigare om du väljer att samla lån med bäst ränta. En enklare ekonomi ger dig tillräckligt med andrum för att göra andra ekonomiska förbättringar.

Budgetera en gång om året


Att göra en budget kan verka tråkigt och krångligt, men det är inte nödvändigt att göra en väldigt detaljerad budget för att den ska vara effektiv. Det räcker att du gör en enkel budget med inkomster och utgifter en gång om året. Förändras något i inkomsterna eller utgifterna under året så uppdaterar du helt enkelt budgeten. Genom en årsbudget ser du snabbt hur mycket du kan lägga på sparande och var du kan dra ner på dina kostnader. Du kan göra budgeten för hand, i en app, på nätet eller genom en mall på datorn.

Prioritera sparande


Man kan aldrig spara för mycket. Ett bra sparande är en trygghet inför framtiden och låter dig spendera lite mer på roliga saker som resor eller dyrare inköp. Prioritera sparandet genom att varje månad föra över pengar automatiskt till ett sparkonto. Att spara kan vara roligt och det räcker med att lägga undan några hundralappar varje månad för att göra skillnad på sparkontot. Om du vill att pengarna ska växa mer än när de sitter på ett sparkonto, så kan du välja att spara i fonder eller aktier. Men se till att alltid ha en summa kvar på sparkontot ifall du behöver pengarna snabbt.Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden