Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Rymden

Fotografiet Pale Blue Dot

Publicerad 2 nov 2012
Världens Häftigaste firar 10 000 fans på Facebook! Tack för att ni följer oss och visar intresse för den värld vi lever i. Vi firar med att visa Pale Blue Dot - det kanske viktigaste fotografiet som någonsin tagits.
"Tänk på den där pricken. Det är här. Det är hem. Det är vi. Alla du älskar, alla du känner, alla du hört talas om, alla som någonsin har funnits, de lever eller har levt sina liv på den pricken. Vår inbillning att vi är viktiga i universum utmanas av denna punkt av blekt ljus. Tänk på allt blod som spillts av alla generaler och kejsare, så att de med ära och triumf kunde bli tillfälliga härskare över en bråkdel av en prick. Jorden är än så länge den enda kända platsen där det finns liv. Det finns ingen annanstans, åtminstone inte i en nära framtid, dit vi skulle kunna flytta. Bilden understryker vårt ansvar att behandla varandra bättre och bevara och värna om den bleka blå pricken, det enda hem vi känner till. Det finns ingen antydan om att hjälp kommer att komma från någon annanstans för att rädda oss från oss själva." - översatt citat av Carl Sagan, framliden astronom på NASA.

Bilden visar jorden, sedd från den yttre gränsen av solsystemet. Fotografiet togs 1990 av rymdsonden Voyager 1, hela 6,4 miljarder km bort, vilket är bortanför alla planeternas banor. Ränderna i bilden är solstrålar som reflekterade sig i Voyagers kamera (jorden låg nära solen, sett från Voyager). Rymdsonden tog också bilder av andra planeter i solsystemet, som sedan sammanfogades till ett "familjeporträtt", innan NASA stängde av kameran för att spara på ström. Voyager 1 är nu 18,4 miljarder km från jorden och förväntas när som helst bli det första människotillverkade föremålet som helt frigör sig från solens påverkan, det vill säga inträder den interstellära rymden.
Annons
Annons
Liknande
Senaste
Jorden
Teknik
Byggnadsverk
Människan
Sport
Jorden