Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Djur

De konstiga bebismaneterna

Uppdaterad 10 aug 2022
Var kommer maneter ifrån? Jo, från bebisfabriker på havsbottnen.
På översta bilden syns faktiskt inte två bebismaneter, utan två polyper. Dessa sitter vanligvis fast på havsbottnen, men just dessa sitter dock fast på glaset av ett akvarium (det som sitter fast på glaset är änden av den tjockare "armen"). Varje polyp är en riktig bebisfabrik.

Ur polypens mun (som inledningsvis omgärdas av en ring av tentakler, men som sedan försvinner) växer det fram en stapel av bebismaneter, som ser ut som vuxna maneter.[1] Dessa lossnar sedan en i taget.[1]

Polyper kan dessutom ibland föröka sig könlöst och en polyp kan bli till ett "träd" av flera polyper, som var och en spottar ut sig maneter.[2]

De vuxna maneterna – medusaformen – är sedan antingen honor eller hanar och släpper ut ägg och spermier i vattnet.[2] Ett fertiliserat ägg blir till en larv, som ganska direkt fäster sig på havsbottnen och växer till en polyp.[2] Och allt börjar om.

På översta bilden syns två polyper. På mittersta bilden en polyp som skapar en bebismanet. På nedersta bilden flera vuxna maneter. Arten på alla tre bilderna är Cassiopea xamachana.
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
Rebecca R. Helm. "Evolution and development of scyphozoan jellyfish". Biological Reviews. Publicerad 14 feb 2018. Läst 10 aug 2022.
[2]
William K. Purves m.fl. 2004. "Life: The science of Biology". Sinauer Associates och W. H. Freeman.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden