Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Annons

Datorns häftiga historia

Publicerad 11 feb 2021
Datorn är numera en väldigt viktig del av mångas liv. Den används till jobb och skola, shopping, socialisering med familj och vänner, underhållning som spel och konserter, nyhetsuppdateringar med mera. Procentdelen svenskar som har en dator i hemmet är närmare 100, och vi är mer eller mindre beroende av denna häftiga tekniklösning för att leva våra moderna och digitaliserade liv. Priserna på datorer har sjunkit i och med den stora konkurrensen i resultat med att efterfrågan blivit så pass stor. Du kan till och med köpa refurbished datorer till ett ännu bättre pris, vilket gör att de allra flesta numera har råd att köpa sig en dator. Men hur kom datorn egentligen till? Hur länge har den funnits och vad har hänt längs vägen? Häng med här så får du veta mer!

1950-talets stordatorer


Under detta årtionde började man serietillverka stora datorer som används inom forskning och statistik. De här datorerna var enorma och tog upp ett helt rum! Banker och försäkringsbolag var snabba på bollen när det kom till användningen av dessa nya maskiner och införde dem som en del av deras system på 60-talet.

1960-talets implementering av minidatorer


Under 60- och 70-talet började allt fler företag att använda sig av datorer för att effektivisera arbetet. Man arbetade ofta med terminaler som var anslutna till en centraldator, och trots att dessa datorer var betydligt mindre än den tidigare versionen så var de stora jämfört med dagens datorer .

1970-1990 talets datorrevolution


Under 70 talet tog datorn över terminalernas roll, och utvecklades till en så kallad persondator. Datorn fick numera plats på skrivbordet, och blev allt vanligare i olika slags arbetsmiljöer. Denna tekniska elektronikuppfinning var länge för dyr för att köpas av privatpersoner och användas hemma, och först på 80-talet började efterfrågan på datorer att bli stor. Detta var också tiden man brukar säga att internet hade sin födelse. Under 90-talet blev persondatorn allt mer populär och en självklar del i mångas hem, och det var även här som World Wide Web uppfanns.

Den stora förändringen under 2000-talet


Under 2000-talet kom den stora utvecklingen inom datorindustrin och i och med att efterfrågan blev större, tillverkarna blev fler och konkurrensen blev enorm så blev standarddatorerna även billigare. Under 2000-talet har det kommit många nya funktioner vad gäller datorer och även internet. Bärbara små datorer med touchskärm och sociala medier är bara en bråkdel av häftiga teknikinnovationer som har tagit världen med storm.Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden